„Guvernul va încerca să finalizeze în zece zile bugetul în aşa fel încât până în a doua parte a lunii noiembrie acesta să fie comunicat Parlamentului, iar Parlamentul să încerce printr-un efort consistent, mai ales din partea puterii, până la sfârşitul lunii decembrie să-l adopte în aşa fel încât la începutul anului viitor România să aibă bugetul adoptat”, a declarat Oltean.
El a salutat felul în care a avut loc dialogul puterii cu reprezentanţii CE şi FMI despre care a spus că a fost „extrem de constructiv”.
„Discuţiile care se vor finaliza probabil vineri, delegaţia părăsind România luni, vor fi de natură a contura un deficit financiar de 1,9% cu posibilitatea, în funcţie de ce se va întâmpla în perioada următoare, ca acesta să ajungă la 2,5%. Bugetul se va construi pe un deficit financiar de 1,9%”, a spus Ioan Oltean.
El a declarat că se ia în calcul o creştere economică între 1,7 şi 2,7% lăsând posibilitatea unei mişcări pe parcursul anului 2012 în funcţie de evoluţia economică în plan european şi naţional.
„Cert este că avem o creştere economică peste media europeană, chiar mult peste această medie dacă avem în vedere că la nivelul UE este gândită o creştere economică de 0,7% UE şi de 0,5% pentru ţările din zona Euro. România previzionează o creştere economică cu mult peste aceasta ceea ce înseamnă că se află indiscutabil pe un drum pozitiv, stabilitatea ei este una absolut certă, rămâne ca Guvernul să ştie să gestioneze, în continuare, măsurile de austeritate luate în aşa fel încât să nu avem furtuni cum se prevăd a avea loc în Europa anului 2012”, a declarat Oltean.
El a spus că există posibilitatea ca, în anul 2012, să se revină la salariile avute înainte de diminuarea lor în 2010 şi să poată fi aplicată întocmai Legea pensiilor, dar acest lucru va depinde de evoluţia economică.
„Ele (revenirea la salarii şi indexarea pensiilor –n.r) nu vor fi excluse din calculele noastre, dar că, cu multă prudenţă, ele pot fi luate în discuţie doar dacă creşterea economică va fi de peste 2-2,5%”, a spus el.
Oltean a declarat că sunt „calcule optimiste, dar prudente”.
„Există, în acest moment, o dorinţă acerbă a opoziţiei de a bloca şi boicota activităţile parlamentare în aşa fel încât principalele acte normative care sunt de maxim interes să nu poată fi adoptate în termen, iar România să se menţină într-o zonă a lipsei de credibilitate şi de stabilitate. Puterea eu cred că va putea să se mobilizeze. În coaliţie este o colaborare incontestabilă. Nu există tensiuni în coaliţie”, a spus el.
Oltean a afirmat că, în prezent, coaliţia caută soluţii pentru demiterea lui Mircea Geoană din funcţia de preşedinte al Senatului, în locul acestuia urmând să fie susţinut un reprezentant al PDL.
Ioan Oltean a declarat că s-a ajuns la această soluţie pe fundul „degradării” de la o zi la alta a activităţii parlamentare şi a creşterii tensiunilor.
„Comportamentul necivilizat al unor parlamentari este tot mai prezent. De asemenea, în Senat, se constată o obstrucţionare şi o blocare a activităţii parlamentare cum n-a fost niciodată, iar motorul acestei obstrucţionări este preşedintele Senatului, Mircea Geoană. Nu vă ascund că, la această oră, coaliţia caută soluţii prin care să demareze procedurile parlamentare pentru demiterea domnului Mircea Geoană din funcţia de preşedinte al Senatului pentru că s-a dovedit a fi categoric un pion important în blocarea activităţii parlamentare”, a spus Ioan Oltean.
El a declarat că Mircea Geoană se face vinovat de blocarea unor acte normative „extrem de importante” pentru care România va trebui să fie „apreciată” în raportul ce se va întocmi în luna februarie a anului viitor.
Totodată, Ioan Oltean l-a acuzat pe preşedintele Senatului că a ignorat, cu bună ştiinţă, scrisorile care i-au fost trimise de preşedintele Traian Băsescu şi de premierul Emil Boc.
„Scrisorile adresate de preşedintele României preşedintelui Senatului, rugămintea premierului adresată preşedintelui Mircea Geoană de a lăsa parlamentul să curgă şi să se adopte acte normative care erau de strictă necesitate nu au fost luate în seamă şi au fost tratate cu indiferenţă, Mircea Geoană obstrucţionându-le politic într-un mod absolut inadmisibil”, a declarat Oltean.
El a dat ca exemplu o lege extrem de importantă” obstrucţionată de Mircea Geoană, Legea asistenţei sociale şi a spus că, prin ceea ce s-a întâmplat al Senat, Geoană a pus în dificultate şi construcţia bugetară fiindcă fără adoptarea acestui act normativ Guvernul nu poate să-şi construiască bugetul asigurărilor sociale.
„Noi sperăm că săptămâna viitoare să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor să putem adopta acest act normativ, dar este inadmisibil şi intolerabil modul în care Mircea Geoană a folosit procedurile parlamentare pentru a obstrucţiona activitatea Senatului. De aceea, sperăm să identificăm căile prin care să putem demara procedurile de demitere din funcţie”, a spus Ioan Oltean.
Secretarul general al PDL a adăugat că puterea contează în acest demers şi pe sprijinul unei grupări din PSD.
„Contăm şi pe un suport suficient de mare din partea PSD care, după cum se poate observa, cel puţin o grupare extrem de importantă eu cred că va dori şi va susţine iniţiativa noastră”, a spus Oltean.
El a recunoscut că în Senat, principala „lipsă de rezultat pozitiv” nu se datorează numai preşedintelui şi opoziţiei, ci şi „lipsei de angajare” a grupurilor parlamentare aflate în arcul majorităţii.
„Am avut probleme şi cu senatori ai PDFL, şi ai UNPR şi ai UDMR care nu întotdeauna au răspuns pozitiv la chemările liderilor de grup atunci când prezenţa lor se impunea cu necesitate. Am imputat acest lucru senatorilor noştri, s-a discutat cu ei. A fost de câteva ori o mobilizare generală, dar care a eşuat fiindcă preşedintele Senatului, în mod premeditat a uzat de procedurile parlamentare care i-au permis să nu pună în dezbatere proiectele şi propunerile făcute de arcul guvernamental. Ne însuşim acest neajuns, încercăm să-l eliminăm, dar cel mai important este ca cel ce conduce şedinţa să nu uziteze în mod abuziv de procedurile parlamentare”, a declarat Oltean.
Întrebat cine se antrenează de pe margine pentru a prelua funcţia de preşedinte al Senatului, Oltean a declarat: „La noi toţi sunt atrenaţi pentru funcţie”.
„Nu există, în acest moment, o discuţie legată de o anumită persoană. Nu vreau să mă pronunţ în privinţa aceasta. Deocamdată studiem toate procedurile prin care putem să declanşăm iniţiativa aceasta fiindcă vrem, dacă o declanşăm, să fie însoţită şi de succesul necesar”, a spus el.
Întrebat dacă puterea ar putea susţine un reprezentant al opoziţiei care să-i ia locul lui Mircea Geoană în condiţiile în care un grup din PSD ar susţine demersul de înlocuire a acestuia, Oltean a răspuns: „Nu, categoric nu. N-o să-l schimbăm pe Geoană cu alt Geoană”.
„Dacă îl vom schimba pe Mircea Geoană, preşedinte al Senatului va fi un reprezentant al PDL, aşa cred eu că e normal”, a spus Oltean.
Adaugă comentariu