Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, a prezentat, de curând, într-o conferinţă internaţională organizată de Ambasada Olandei la Bucureşti, modul în care a reuşit, împreună cu autorităţile judeţene, reprezentate de preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, să dezvolte spitalul. Unitatea medicală din judeţul nostru a fost dată ca exemplu de bună practică în Europa de Est, alături de un spital din Polonia.
L-am întrebat pe managerul spitalului, prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, cum a ajuns unitatea medicală pe care o conduce să intre în atenţia Ambasadei Olandei. „Spitalul a fost remarcat de cei care l-au vizitat, începând cu reprezentanţii Guvernului, miniştrii Sănătăţii, comisarul european Corina Creţu, reprezentanţi NATO şi până la organizaţii internaţionale, iar Ambasada Olandei, împreună cu Camera de Comerţ din Olanda, ne-a invitat să prezentăm în cadrul unei discuţii modul în care am reuşit să dezvoltăm spitalul. Proiectul nostru l-am intitulat „Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa în mileniul trei”. Am arătat stadiul în care se află spitalele din România în care principalele preocupări sunt acreditările şi standardizările cu un consum enorm de resurse şi umane, şi financiare. Apoi am vorbit despre managementul schimbării”, a declarat prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta.
În ce priveşte acest aspect, domnia sa susţine că le-a explicat oficialilor prezenţi la conferinţă că Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa şi-a propus să finanţeze în primul rând calitatea serviciilor, să utilizeze cuceririle ştiinţei întrucât ambele duc la reducerea riscurilor care se găsesc în spital, să umanizeze tehnica şi serviciile medicale, să aibă transparenţă decizională, să cultive un comportament civilizat atât din partea personalului, cât şi a pacienţilor, să asculte oamenii pe care îi îngrijesc, să respingă lăcomia din partea personalului, din partea pacienţilor, dar şi a furnizorilor de medicamente şi materiale sanitare, respectiv să dezvolte parteneriate.
Tot la conferinţă au fost prezentate şi proiectele finalizate, respectiv ceea ce s-a făcut în clădirea centrală cu 700 de paturi, farmacia şi laboratorul spitalului, laboratorul de radiologie şi imagistică, secţiile cu paturi, cea de chirurgie generală care e spectaculoasă. A fost prezentată şi Policlinica, un alt proiect de succes, dar şi proiectele de umanizare a spitalului, cum ar fi „Viaţa copilului” destinat copiilor abandonaţi, implicarea tinerilor din comunitate pentru tinerii bolnavi în proiectul Camerei de Comerţ Bistriţa care se numeşte „Tineri pentru tineri” şi proiectul „Terapia prin lectură” în care s-a implicat şi poeta Ana Blandiana, foarte încântată de acest demers.
„Noi am reuşit să scădem la riscurile din spital şi mă refer la riscul ca o boală să nu evolueze bine, la riscul accidentelor, infecţiilor, nu numai asupra pacientului, ci şi asupra personalului medical. Am scăzut impactul riscului care era ridicat (pe baza unor determinări tehnice). În 2016, el a devenit scăzut şi chiar foarte scăzut, iar gradul de satisfacţie al pacienţilor – care în 2007 era de 85%, adică mediu – a devenit 95%, la limita dintre ridicat şi foarte ridicat. Asta înseamnă că 95% dintre pacienţi spun, în testările pe care le dăm periodic, că sunt mulţumiţi şi foarte mulţumiţi de serviciile noastre. Avem în jur de 40.000 de pacienţi pe care îi rulăm într-un an. Ei s-ar reinterna şi ar recomanda şi altor persoane să se interneze la spitalul nostru”, a declarat prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta.
La această întâlnire organizată pentru Europa de Est, spitalul din Bistriţa şi spitalul de boli cardiovasculare din Polonia au prezentat dezvoltarea spectaculoasă pe care au avut-o fiecare.
La conferinţă a fost prezent şi preşedintele CJ, Emil Radu Moldovan, care a afirmat că îşi doreşte ca Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa, aflat în subordinea CJ, să devină cel mai performant din Transilvania.
„Acest lucru ne-a bucurat foarte mult fiindcă înseamnă că şi autorităţile sunt alături de noi şi putem continua investiţiile începute”, a spus prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta.
Timp Online va reveni cu informaţii despre inaugurările ce vor avea loc în curând şi proiectele pe care unitatea medicală le are în ceea ce priveşte atragerea de specialişti.
Asta e managerul de spital care a fost si cand am fost operat si trebuia sa ma spal in baia femeilor ca la barbati nu mergeau dusurile iar chiuveta nu functiona si doctorii ca te bage in seama le trebuia plicul cu atentia cuvenita…..deci olandezii nu au habar pe cine lauda
Petrica las-o mai moale . Nu vezi ca esti caraghios
Ce e caraghios ? Caraghios este ca intocmai astfel se derulau lucrurile in trecut, tot pe vremea distinsului domn Buta, iar dumneata esti un ipocrit. Asta e CARAGHIOS.
Si nici student nu esti….
Vrem medici nu termopane!
Duci lipsa de ceva ?
As vrea sa stiu de ce o data cu modernizare nu sa facut si instalatia de climatizare…este o caldura infernala in unele saloane,pacat de investiții
Cica deja s-au prezentat 3 olandezi cu diferite afectiuni sa fie tratati de spitalu din Bistrita.
aoleooooo////aoleoooooo,,,,,,,,sa fie tratati ??? la acel spital?? adica spital….!! aoleoooo…
De cârcotaşi îi plină lumea, da unul să facă ceva temeinic în domeniul lui, nu găseşti.
Suntem ipocriţi dacă nu recunoaştem că dr. Buta a schimbat total faţa spitalului, în toate cele şi i-a adus un alt standard, la care în urmă cu 10 ani nu visam.
Nu ştiu cât este de priceput ca medic, dar ca manager are ce arăta, şi n-or putea zzugrăvi următorii 2 manageri ce-a revovat Buta în mandatele sale.
În plus, a făcut şi face cinste judeţului, care, din păcate, nu are muţi oameni de talia lui.
În rest, mucles cârcotaşilor !
Studentule tu esti aerian rau… iti doresc sa mergi sa te operezi si sa nu ai conditiile minime de igiena la baie…. doctorii sa ia spaga iar becul de la baie unde vrei sa te barbieresti sa fie ars, robinetul sa fie defect iar dusul sa nu functioneze…. si sa mergi in baia femeilor sa te barbieresti iar femeile sa te priveasca ciudat (adica ce cauti acolo) si sa-ti cumperi medicamentele de tratament pt ca spitalul nu le are. Ce zici??? Cine este penibil si caraghios la faza asta??? Daca nu stii nu vorbii aiurea.
Vorbesti sa te afli in treaba.Cred ca esti si pervers daca te bagi in baia femeilor.
De lingai nu ducem lipsa.
Ce a facut Buta asa special? Pe bani publici oiricine poate zugravi.
Totusi nu este asa . Trebuie sa ai geniu .
Degeaba avem spital renovat si mobilier schimbat pana nu avem personal medical competent si servicii de calitate totul lasa de dorit . Tatal meu a murit recent in Spitalul Judetean in urma unei operatii inainte de care toata lumea ne incuraja ca o sa fie reusita . Felul in care ni s-au dat informatii despre starea lui si complicatiile care au aparut dupa operatie,ignoranta si superficialitatea mi-au lasat un dezgust total si sunt convinsa ca o infectie intraspitaliceasca i-a pus capat zilelor .
imi pare rau dna Emma . problema asta este ceea doare in orasul asta . Policlinica si Spitalul. s-au renovat , s-au bagat carute de bani…..dar [si accentuez dar] , daca intri in acele locatii ..te simti la fel ca inainte. si atunci ………..
Vorbim de acelasi dr.Buta care in 1992 a fost tot manager la acelasi spital unde a fost modificata data internarii cumnatului meu pe care l-a lasat la terapie nesupraveghet si care a facut comotie cerebrala,apoi l-a trimis la Cluj cu salvarea ,nicidecum cu elicopterul.Nu zice nimeni ca nu s-a facut lucruri bune la spital si policlinica dar vorba lui Emma,daca nu avem cadre medicale specializate si nu numai ce arunca Clujul si Tg,Mures degeaba ,mori cu zile.
Ieri ma uitam la comentarii si, la comentariul meu, aveam vreo 20 voturi pozitive si cateva negative. Observ ca intre timp au intrat pe site „fanii” doctorului Buta. GRETOS
Nu îți fă astfel de probleme Mihai, votul unic s-a retras. Votul multiplu este acum la modă.
Dr Buta reprezinta ceva in tara asta ,caci a facut multe pentru semenii sai,pe cand tu continui sa fi un nimeni care se ascunde in spatele anonimatului
Fiecare om face pentru el și semeni lui exact atât cât îi este putința, anonim sau cu stea în frunte, cineva de sus pe toți ne vede. Iar, precum biserica se construiește din bănuțul văduvei, așa și spitalele sunt finanțate din munca și truda fiecăruia dintre eventuali beneficiari.
Cât despre distinsul manager al spitalului putem observa o evoluție de la bine spre excelent, evoluții cu care sigur mulți nu ne putem lăuda. Iar dacă unele critici își mai găsesc loc, sunt sigur că sunt luate în seamă, nu lingușeala este calitatea apreciată de domnul profesor Buta.