Actualitate

Revoltă la Penitenciarul Bistrița: Un deținut a încercat să se sinucidă. Când s-a încheiat protestul de pe acoperiș

ACTUALIZARE Un deținut de la Penitenciarul Bistrița a încercat să se sinucidă în noaptea de miercuri 13 spre joi 14 iulie, însă fără succes, el fiind transportat la Spitalul Județean de Urgență Bistrița pentru tratament medical. Deținutul a încercat să se spânzure. Bărbatul de 31 de ani s-a ales cu o luxație a coloanei, fiind internat în spital.

Protestul deținuților s-a încheiat în noaptea de miercuri spre joi, la ora 3.40.

”La ora 3.40, ultimii 2 deținuți care protestau pe acoperiș au abandonat forma de protest și au intrat în camerele cazare, fără manifestări violente, iar 133 deținuți au refuzat hrana. Administrația unității monitorizează îndeaproape situația, fiind în dialog permanent cu deținuții, încercând  identificarea soluțiilor care să răspundă problemelor semnalate. În cursul nopții de 13 spre 14 iulie 2016, în jurul orei 00.00, un deținut a fost prezentat la cabinetul medical al Penitenciarului, existând suspiciunea de tentativă de suicid prin spânzurare. S-au acordat îngrijirile medicale de urgență și s-a apelat serviciul 112, respectiv Inspectoratul Județean de Poliție Bistrița-Năsăud. Ulterior, deținutul a fost transportat la UPU Bistrița pentru investigațiile de specialitate. În acest moment, deținutul se află în unitate, starea de sănătate a acestuia fiind stabilă. A fost anunțată familia deținutului și judecătorul de supraveghere, iar cazul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistrița. Deținutul are 31 ani și este originar din județul Cluj, fiind condamnat pentru furt calificat”, a precizat într-un comunicat Penitenciarul Bistrița.

Și joi 14 iulie 124 de deținuți au refuzat hrana, însă fără alte manifestări de protest.

ȘTIRE INIȚIALĂ Revolta deținuților! Au refuzat pâinea, au dat foc la haine și au urcat pe acoperiş. FOTO-VIDEO cu protestul acestora

Revoltă la Penitenciarul Bistriţa! Unii deţinuţi au urcat pe acoperişul închisorii, iar alţii au ţipat din spatele gratiilor din celule, acuzând condiţiile de detenţie. Ei s-au alăturat astfel protestelor care au loc în întreaga țară. La Penitenciarul Bistriţa au sosit echipaje de Poliţie şi de la Jandarmerie, care au intrat în alertă. În jurul Penitenciarului au fost dispuse numeroase echipaje de Poliție. ”2 deţinuţi au escaladat acoperişul unei secţii de deţinere şi 7 acoperişul blocului alimentar, fără manifestări violente, 247 deţinuţi au refuzat hrana. A fost solicitat sprijinul structurilor locale ale Ministerului Afacerilor Interne”, este comunicatul Administrației Naționale a Penitenciarelor.

”Jos comunismul!”, ”Libertate!”, ”Nu avem aer!”, ”Vrem condiții mai bune!”, ”Să vină presa!”, ”Nu bateți copiii!”, au scandat deținuții.

Alți deținuți au protestat din celule, izbind cu gamelele de gratii sau fluturând cearșafuri, ori aruncând cu diverse obiecte spre gardieni.

9 deţinuţi continuă protestele (ora 19.30). Ei au rămas tot pe acoperişuri.

În noaptea de miercuri spre joi, se pare că un deținut a încercat să se spânzure în celulă, fără succes, fiind dus la spital pentru îngrijiri medicale.

”În jurul orei 14.00, 15 deținuți din cadrul unei secții de cazare au refuzat pâinea, fără să invoce motive specifice. Ulterior, 13 deținuți au escaladat acoperișul unei secții de deținere și blocului alimentar, manifestându-se verbal zgomotos și protestând în semn de solidaritate cu deținuții din celelalte penitenciare. În același, timp persoanele de pe o altă secție de deținere au incendiat materiale textile, producând pagube materiale. Pentru intervenție a fost alarmat întreg personalul unității șia  fost solicitat sprijinul ISU Bistrița, IJJ, IPJ, SMURD. Conducerea Penitenciarului poartă discuții cu deținuții implicați în această formă de protest și încearcă identificarea unor soluții care să răspundă problemelor respective. Principalele aspecte semnalate de deținuți vizează condițiile de detenție, cum ar fi supraaglomerarea, acordarea de servicii medicale suplimentare, posibile acte de clemență care ar putea fi adoptate. Persoanele private de libertate din zonele afectate de incendiere au fost evacuate de urgență. Nu avem victime sau situații care să solicite intervenții medicale suplimentare. Penitenciarul nostru nu se confruntă cu un grad de ocupare peste capacitatea normală de deținere, nici plângerile deținuților nu au fost în acest sens până acum. Incidentul produs se manifestă pe fondul fraternizării cu manifestările deținuților din celelalte penitenciare. Personalul unității negociază cu persoanele care au recurs la această formă de protest. E prematur să ne gândim la repercusiuni, încercăm să rezolvăm cu minime consecințe negative această situație. Pe mai departe se va vedea ce se poate rezolva, dacă acest protest are cauze reale sau nu”, a declarat subcomisarul Laura Opriș.

De trei zile, deținuții care se plâng de condițiile din închisoare își fac auzite nemulțumirile în întreaga țară. Unii au ieșit în curte, alții au rămas în clădire și lovesc cu recipiente din plastic în gratiile închisorii. Deţinuţi din penitenciarele Iaşi, Poarta Albă, Botoşani, Oradea, Miercurea Ciuc, Giurgiu, Vaslui şi Brăila au protestat în ultimele două zile, peste 700 au refuzat hrana, nemulţumiţi de condiţiile de detenţie, printre care supraaglomerarea şi serviciile medicale.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat că înţelege nemulţumirile şi nerăbdarea deţinuţilor care protestează, pentru că ştie că aşteaptă de prea mult timp să fie găsite soluţii la problemele din penitenciare, dar le transmite că escaladarea tensiunilor nu va duce la adoptarea de măsuri grăbite şi ea nu va lua nicio măsură sub presiune. Raluca Prună le cere deţinuţilor să aibă răbdare, pentru că se lucrează la găsirea rapidă a unor soluţii, care să rezolve supraaglomerarea şi alte probleme din penitenciare, cum ar fi cele privind hrana şi accesul la muncă.

Potrivit unui comunicat al Administrației Naţionale a Penitenciarelor, în total sunt opt penitenciare în care deținuții și-au exprimat nemulțumirea într-un fel sau altul. ”Având în vedere implicațiile medicale, accentuate și de perioada caniculară, Administrația Națională a Penitenciarelor își exprimă public îngrijorarea față de protestele exprimate sub forma refuzului de hrană. Subliniem că la nivelul tuturor unităților, angajații au purtat discuții individuale și colective cu persoanele implicate în această formă de protest și au încercat identificarea unor soluții care să răspundă problemelor semnalate. În situaţia în care deţinuţii vor încălca prevederile legale privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate, precum şi cele ale regulamentului de ordine interioară, administraţia locului de deţinere va acţiona gradual pentru restabilirea ordinii. De asemenea, este menţinută, în permanenţă, legătura cu structurile locale ale Ministerului Afacerilor Interne”, se arată într-un comunicat al ANP.

penitenciar revolta 4 penitenciar revolta 3 penitenciar revolta 2 penitenciar revolta 5 5 detinuti revolta 6 detinuti revolta 7 detinuti revolta 8 detinuti revolta

38 comentarii

  • Sa vina ministra de justite sa i elibereze fraiera daca vorbeste numai prosti ca ea o pornit toate revoltele din puscarii!!!

  • acolo e de scos arma,,,,
    cum poate ca un detinut sa comenteze ca sunt prea multi in camera,,,,ca nu au medicamente…ca nu au conditii,,,etc????\
    in libertate cand erau…au contribuit la sanatate ca acum sa aiba acces la medicamente????
    acasa au avut conditii, au avut un domiciliu stabil?????
    ma mir ca nu mai sunt pesteri …in care sa- cazeze pe aia periculosi!!!!

  • Există în mod cert incapacitatea guvernanţilor de a impune o legislaţie penală modernă, adaptată vremurilor.
    Între altele, s-ar putea impune condamnarea la pedeapsa închisorii, din care jumătate cu executare şi jumătate cu suspendare condiţionată (sub supraveghere);
    S-ar putea institui regula executării doar a câte 3 zile pe săptămână de închisoare – pentru fapte mai puţin grave.
    S-ar putea prevedea liberarea condiţionată de efectuarea unui număr de zile – echivalent lei – în slujba comunităţii.
    S-ar putea reduce pedepsele cu un procent celor care despăgubesc într-un termen scurt părţile civile (inclusiv statul);
    S-ar putea amâna aplicarea pedepsei pe o durată de până la 5 ani, cu perspectiva renunţării la pedeapsă dacă cei vizat repară consecinţele faptei şi face activităţi de voluntariat considerabile.
    S-ar mai putea imagina şi alte modalităţi de executare.
    Între altele : executarea pedepsei la locul de muncă – la o firmă privată (pentru cine îşi găseşte un astfel de loc de muncă, la rude, soţie, prieteni, etc.), cum era odată, cu reţinerea la stat a 50% din venituri. ETC.
    Da cine să le conceapă, că parlamentarii se preocupă de indemnizaţiile lor şi de aranjarea neamurilor.

    • propun ca pedeapsa sa se faca la locul……crimei/faptei!!!!
      dar ce mai propui tu?
      asa ..cauta pe google pana te saturi…cea mai buna pedeapsa pentru un criminal e sa o faca in libertate alaturi de cei ca tine sa vada cat e de periculos sa traiesti cu astfel de buni samariteni!!!!!!

    • propun ca mancarea detinutilor sa le fie adusa de acasa de familie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      deasemenea medicamnetele sa le fie aduse de acasa de apartinatori …si de familiile lor daca vor sa-i aiba sanatosi la iesire…daca nu…. profodul!!!!
      mai propun ca astia sa munceasca zilnic la extinderea inchisorii pentru ei si familiiile lor!!!! * nu ma refer aici la detinutii politici pentru ca nu-l vad pe iohanis sa-i aduca mancare la ala de la atlasib!!!

  • Pedeapsa închisorii constă doar în lipsirea individului de libertate (de mişcare, în principal).
    Nu înseamnă gazare, nu înseamnă umilire, lipsire de asistenţă medicală, religioasă, etc.
    Statul îşi asumă o responsabilitate dispunând de libertatea unor oameni şi exercitând custodia acestora.
    Prin urmare, apreciez justificată reacţia băieţilor, din această perspectivă.
    Las, că nu-i inactuală nici zicerea : „să dăm foc la puşcărie şi la casa de nebuni” („Parlamentul” , „Guvernul” ?)

    • Ramona , acolo e regim de detentie nu pensiune ! Statul cheltuie 3400 lei pe cap de detinut in timp ce minimul pe economie abia a ajuns la 1250 lei. De ce au ajuns acolo daca stiau ce-i asteapta , majoritatea fiind recidivisti? Poate vor si piscina acum pe vreme de canicula ! Baaa , este inchisoare nu pensiune !

    • Laun individ care comite o infractiuna ( talharie, viol, omor , furt…..)si nu se recupereaza prejudiciul sau nu se platesc daunele materiale sau morale….este prins si inchis. Statul plateste o caruta de bani pt cazarea lui si el mai cere si flori….si nu lucreaza nimic.

    • Din punctul asta de vedere imi pare rau ca nu mai este Ceausescu. Sa vezi ce conditii bune le asigura el la canal. Cand ar fi ajuns inapoi in penitenciar li s-ar parea ca sunt in concediu la munte/maree . Cu all inclusive!

    • Dacă ai fi o victima tâlhărita, violată, jefuita, furată sau cineva din familia ta, ai mai pune parte pușcăriașilor? Doar o infractoare sau una din o familie de infractori poate zice asa ceva

    • hai sa vad comm tau cand unu din cei care protesteaza .,,, te- a luat cu forta pe strada si te-a v…….t ceva ore , el cu prietenii lui

  • Da Flavius, dar regimul de detenţie nu înseamnă lipsa aerului, dormitul a cate 3-4 într-un pat, bătaie, lipsă tratament medical, etc. Înseamnă doar lipsirea de libertate. Altfel, pedepsele sunt inumane şi sunt interzise.
    Avem în noi o dorinţă de a-i vedea împuşcaţi pe toţi deţinuţii, fără să le dorim îndreptarea, iar nu moartea păcătosului.
    Soluţia simplă , după mintea noastră, ar fi legea taionului şi încă mai abitir aplicată: moarte tuturor deţinuţilor. Suntem totuşi în secolul 21, başca ne pretindem creştini !

    • Poi trebuie găsite solutii cum a spus domnul Rus mai sus , ce sa facem daca sunt prea multi infractori . Nu au aer …asta e vara , doar nu om contribui noi ce muncim cinstit sa le montam a.c ! Tratament medical , din cate stiu sunt dusi la spital la urgenta ,desi nu stiu câți dintre ei au contribuit la sanatate, o capela pt rugaciuni si biblioteca inca este , camera matrimonială au , la munci si plătiți sunt scosi , drept la vizite si pachete au , hrana au…în rest astea-s conditiile , totusi rămân la părerea mea , o închisoare nu este pensiune!

    • tu dupa ce ajungi victima infractoriilor…nu ai mai zice asa ceva. daca is dincolo de gratii…..sa fi sigur ca isi merita soarta. NU EXISTA CONDAMNATI ….PE NEDREPT. GARANTEZ !!!

  • Dacă tot s-au urcat pe acoperiș, de ce nu se aruncă? Îmi pare rău dar față de infractori nu am nici un pic de milă !

  • La conditiile celor care au suferit din cauza ,, domnilor detinuti,, nu se gandeste nimeni? Probabil sunt invidiosi ca la 2 m sub pamant vara e racoare, iarna sunt acoperiti si au vizite la discretie. Daca vor conditii sa munceasca pentru ele nu pentru reducerea pedepsei.

  • Sub presiune nu o sa se rezolve NIMIC ! Daca cred acesti detinuti ca cineva din tara asta o sa aprobe vreo amnistie, se inseala amarnic ! Cine sa beneficieze de amnistie? Cei care au furat sute de miloane de euro, pe care o sa-i platim fiecare roman din buzunarul fiecaruia? Asta este scopul unor televiziuni a caror finantatori se afla dupa gratii si care nu fac altceva decat sa manipuleze si sa puna presiune pe guvern! Sa beneficieze de amnistii : talharii, violatorii, hotii….NUUUUU ! Nu asta trebuie sa fie Romania ! Sa-si ispaseasca fiecare pedeapsa pe care a primit-o, ca doar nu a primit-o degeaba ! Sunt perfect de acord sa le fie asigurate conditii decente in penitenciare dar in paralel aceste conditii sa se vada si in scoli, spitale, etc…..

    • Manipulare absolută, chiar acum am citit aberațiile unui vătaf de mogul aflat la mititica, pe un blog. Zice omul că sistemul penitenciar din România e un gulag stalinist, că CEDO amendează Statul non-stop pentru condițiile ,,inumane” din pușcării, etc și că ministrul Justiției Ralucă Prună ar fi bine să plătească din buzunar aceste amenzi.
      Măi oameni, accesul la tv, computer, sală/teren de sport, plimbări, biblioteci, papa de 3 ori/zi , capelă , scris cărțulii , astea-s condiții inumane? Ia ziceți, nu ar fi bine să-l resuscităm pe Ceaușescu?

  • Ce vreau oamenii ăștia, condiții de Metropolis? Păi dacă tot se plâng atâta de regimul de detenție, cum se face că marea majoritate sunt recidiviști?

    • Niste putori care nu lucreaza nimic….mancare buna, televizor caldurica….ce stres au?

  • Solutia au gasit-o americanii – cei care participa la revolte nu au dreptul la reaudiere sau eliberare conditionata 5 ani!

  • Ca s-au urcat pe acoperis nu-i nimic,blocati scarile sa nu poata coborî.
    Daca nu le convine mancarea, pot sa-si comande la bufetul unitatii ce vor.
    Bani au, ca doar nu degeaba au furat.

  • Mani-pulare evidentă. Se fortează adoptarea unei legi de gratiere – să scape rechinii, printre peştisori. I-om vedea pe aia ce au făcut spectacol la tv. ca sunt gratiaţi, etc. şi rămaşi cu banii, iar la toamna se mai aleg (de noi, deştepţii, fireşte) încă un mandat !
    Avem ce ne dorim !

    • pai incearca sub o forma sau alta sa reduca pedepsele penalilor din PSD! Si pentru aia din inchisori si pentru aia care urmeaza sa intre!

  • Dar când au comis faptele pentru care sunt închiși , de ce nu s-au gândit la condiții? Adică cum vine asta? După ce încalci grav legea sau comiți anumite infracțiuni, vrei sa stai si la hotel ?

  • Cineva dirijeaza aceste proteste. Prea sunt in mai.multe inchisori deodata.Conditiile de detentie.sunt aceleasi ca si acom 15 -20 de ani,ca si pe.vremea ministrilor de justitie anteriori. Foarte multi romani traiesc mai greu in libertate decat detinutii in puscarii.

  • Înțeleg că mai toți infractorii și deținuții din închisorile din România reclamă condițiile inumane în care sunt forțați să stea, deci cu alte cuvinte consideră că li se comite o nedreptate, un abuz și că li se refuză anumite drepturi pe care ar trebui să le aibă și care derivă din calitatea de ființă umană… ok și cu victimele lor cărora le-au refuzat același gen de drepturi cum rămâne?!?… sigur că condițiile de detenție nu ar trebui să afecteze în niciun fel DEMNITATEA umană, dar totuși vin și întreb cum altfel pot învăța că au făcut ceva rău șmecherii, șmecherașii și șmenarii pământului?!?, nu că așa ar învăța dar măcar primesc doar o mică mostră din ceva ce ei au produs altora la rândul lor…

  • Mai nene dar de ce sunt ei acolo?de buni ce sunt? Cand fura, violeaza si dau in cap nu incalca drepturi? Frate asa i-as bate de nu ar putea sa se urce pe acoperis…..mananca ca si porcii am avut vecin care a zis ca acolo e rai fata de ce e dupa ce iesi….in America zice cineva ca daca faci asa ceva te bat aia de te usca sau te impusca?

  • In mod normal daca am fi niste oameni cu scaun la cap i-am trimite pe toti la munca si ca sa nu fie discutii ar trebui trimisi in functie de pedepse. Pe criminali, violatori, pedofili i-as trimite in minele de uraniu pe aia cu infractiuni economice la canal ca vem si acum inca de lucru si de 25 de ani se tot coiesc politicienii ca nu gasesc fonduri pentru lucrari iar pe restul la construit sosele si autostrazi. Si ca sa fie multumiti le-as da si un salar asa minim pe economie din care sa-si plateasca hrana, cazarea medicamentele s.a.m.d. Nu ajung banii sa-ti platesti pai atunci in cuantumul datoriei care ramane prestezi mai departe pana la stingerea datoriei. Si munca nene adica de dimineata pana seara ca daca tot esti un nenorocit de infractor sa platesti! Asa dupa cum se vede intervine plictiseala, timpul trece greu si fac si ei ce le trece prin cap adica revolte si proteste!

    • ce interesant….
      eu cand am incercat sa ma sinucid….culmea….nu a venit nimeni sa ma ….salveze!!!!

  • Pacifistule, ai băut motorină, şi pe căldura asta nu ţi-a trebuit mult, că erai matol dinainte.
    Ca buiguieşti nu-i bai, da vezi că te-or lua mascaţii într-o zi şi acolo, la mititica, n-au nici aspirină. Asa că-i vorbi iară singur despre pace cum se face.

  • Sfat actualilor şi viitorilor politicieni (ştiu ei care):

    INVESTIND ÎN PUŞCĂRII INVESTIŢI ÎN VIITORUL VOSTRU !

    Doamne ajută !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.