Înalt Prea Sfinţia Sa le-a spus profesorilor că este îngrijorat de faptul că populaţia României scade.
„Ne aflăm într-o tranziţie care durează de 20 de ani şi tot nu se mai termină. Nici pe planul învăţământului lucrurile nu sunt aşezate. Schimbările vin de la an la an de nu mai ştii ce se întâmplă. Ne doare că naţiunea noastră slăbeşte, ca să nu zic că se prăbuşeşte. Mulţi tineri pleacă. Două milioane sau trei sunt în străinătate şi nu se duc de voioişi, ci din cauze obiective, că nu au ce lucra în ţară. Întrebarea pe care ne-o punem este dacă vor mai reveni. Pe de altă parte, şi când sunt în ţară, au copii puţini. Toată Europa creştină are copii puţini. Dacă nu se va trezi, putem fi înghiţiţi de valul nimicniciei”, a declarat ÎPS Andrei Andreicuţ.
Mitropolitul le-a cerut apoi profesorilor să le inducă tinerilor pe care-i educă ideea că fiecare familie creştină trebuie să aibă trei copii.
„Cred că ar trebui să devină un laitmotiv, un deziderat de urmărit şi sper eu că dumneavoastră (profesorii –n.r) şi noi preoţii într-un oarecare procent l-am putea pune în mintea tinerilor şi acest deziderat ar fi ca orice familie creştină să aibă trei copii: unul pentru tată, unul pentru mamă şi unul pentru ţară şi biserică pentru că altfel vom constata peste zece ani, la celălalt recensământ, că iar ne-am împuţinat cu două milioane. Atunci sigur că e vorba nu numai de o problemă demografică sau de natură administrativă, ci de una spirituală. Din convingere pleacă toate lucrurile”, a spus mitropolitul.
ÎPS Andrei Andreicuţ a adăugat că trăim într-o „lume mediocră” în care nici nu ştiu oamenii prea multe, dar nici cele pe care le ştiu nu le prea fac.
„E important pentru dumneavoastră ca dascăli să-i învăţaţi cât mai multe pe copilaşi. (…) Numai că nu trebuie să rămânem la instrucţie, trebuie să facem şi educaţie. Nici la ora de reliogie nu dorim să-i facem mari teologi pe copilaşi, ci dorim să le transmitem nişte deprinderi religioase, o viaţă duhovnicească incipientă pe care să nu o părăsească toată viaţa lor”, a spus mitropolitul Andrei Andreicuţ.
Ca să-i poată educa pe tineri în spirit creştin, mitropolitul i-a sfătuit pe dascăli să aibă ei înşişi o viaţă duhovnicească.
„O soluţie miraculoasă nu văd, dar văd una simplă şi eficientă, care a fost verificată. Noi, formatorii generaţiilor ce se succes, ca să le putem transmite o convingere creşttină puternică, noi trebuie să avem o viaţă religioasă care presupune participarea duminică de duminică la biserică şi să avem duhovnic bun la care să ne spovedim regulat pentru că atunci acel ceva care vine de sus are unde veni. Atât timp cât sufletul nostru nu e curat, nu are unde veni”, a declarat ÎPS Andrei.
În Sala de festivităţi a Universităţii Babeş-Bolyai, Extensia Bistriţa a avut loc joi dezbaterea cu tema “Educaţia moral creştină în contextul şcolii româneşti contemporane. Generaţia tânără – încotro?”, organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud.
Conferinţa a fost susţinută de inspectorul de religie, preot profesor Cozman Lazăr, şi l-a avut ca invitat de onoare pe Înalt Prea Sfinţitul Andrei Andreicuţ, mitropolit al Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, însoţit de profesori de la Facultatea de Teologie din Cluj Napoca şi consilieri de la Centrul Eparhial.
La finalul conferinţei, mitropolitul le-a oferit profesorilor prezenţi broşura „”Dragostea fascinantă şi nemuritoare” care poartă semnătura sa.
Adaugă comentariu