Potrivit unui comunicat, dat joi publicităţii de comisarul şef al CJPC, acţiunea de control a avut loc la sfârşitul lunii octombrie şi începutul lunii în curs şi a vizat modul de respectare a prevederilor legale privind conformitatea, modul de comercializare şi modul de etichetare a produselor alimentare tradiţionale.
Potrivit sursei citate, în urma unui control la zece operatori economici din Bistriţa-Năsăud, au fost identificate la comercializare produse preparate din carne, produse lactate, dulceţuri, produse de panificaţie, preparate din legume-fructe care aveau înscrise pe etichete “tradiţional/tradiţionale” sau expresii similare care conduc la ideea de tradiţional fără ca produsele respective să fie certificate legal.
„Am întâlnit în timpul controlului situaţii de utilizare abuzivă a acestor termeni, în condiţiile în care produsele nu sunt certificate şi nu sunt înregistrate în registrul naţional ca produse tradiţionale de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. A fost controlată o cantitate de 4479.03 de kg de produse în valoare totală de 41.773 de lei din care cu abateri cantitatea de 1510 kg în valoare de 14.080 de lei, pentru care s-a dispus măsura opririi temporare de la comercializare”, se menţionează în comunicat.
Conform sursei citate, în timpul controlului, comisarii CJPC au verificat legalitatea utilizării termenilor care fac trimitere la caracterul tradiţional în cazul produselor comercializate, sub marcă proprie, sau ale altor operatori, respectiv „tradiţional/tradiţionali”, „reţetă tradiţională”, „reţetă din strămoşi” sau alţi termeni care induc ideea că produsele respective sunt produse tradiţionale.
Cei care au folosit aceşti termeni fără a fi înregistrat produsele la MADR au încălcat prevederile din Legea nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii, amenzile prevăzute fiind de la 5000 de lei la 50.000 lei.
În urma controalelor efectuate, comisarii CJPC ai dat opt amenzi în valoare totală de 40.000 lei.
Produsele alimentare care au înscris pe etichetă termenul “tradiţional/ tradiţionale” sau expresii similare care conduc la ideea de tradiţional, trebuie să fie înregistrate la nivel naţional, la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) şi trebuie să respecte prevederile Ordinului 690/2004.
Oentru ca un produs să poată fi atestat ca produs tradiţional, acesta trebuie să fie fabricat conform unui caiet de sarcini verificat şi aprobat de reprezentanţii MADR, şi să fie înregistrat în Registrul naţional al produselor tradiţionale româneşti.
Adaugă comentariu