(FOTO) Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, a mers la ”Festivalul Usturoiului în ținutul Contelui Dracula”, organizat în Pasul Tihuța, pe drumul care leagă Piatra Fântânele de Ciosa.
”Festivalul Usturoiului în ținutul Contelui Dracula din acest an a întrecut orice așteptări: mii de oameni, zeci de producători locali, cei mai buni artiști ai Transilvaniei și înainte de toate o atmosferă de mare familie de pe Valea Bârgăului! Vreau să mulțumesc unor parteneri fără de care ziua de astăzi nu ar fi arătat așa: în primul rând Claudiei Andron și Feliciei Szucs, oamenii cu ideea de a organiza un eveniment emblematic pentru județ în care să arătăm că brand-ul ”Dracula” aparține acestor locuri. De asemenea, vreau să mulțumesc echipei minunate de primari de pe Valea Bârgăului: Doru Crișan, Vasile Șut, Vasile Laba și Nicolae Vrîncean, lideri care s-au implicat cu sufletul și cu toate pârghiile care le-au avut pentru a face din acest festival un eveniment etalon!”, a postat el pe Facebook.
La Festival au ajuns numeroși primari, în frunte cu primarul Becleanului, Nicolae Moldovan, dar și senatorul Ioan Deneș.
Duminică 31 iulie, amatorii de drumeții au putut merge, ghidați de prof. Ioan Bâca și Nicu Gheorghe, pe urmele celebrului vampir, în căutarea ruinelor castelului în care acesta și-a avut sălașul, iar pe scena festivalului au urcat artiștii Ansamblului profesionist ”Dor Românesc”, dirijați de maestrul Ștefan Cigu: Matilda Pascal-Cojocărița, Nicolae Cioancă, Mirela Petruș, Domnica Dologa, Ioan Dordoi, Felix Gălan, Tinu Spânu, Anuța Motofelea, Cristina Retegan, Oana Matei, Veronica Bălan. Invitat special a fost părintele Cristian Pomohaci, programul fiind continuat de ansambluri din județ, coordonate de coregrafii Nelu Simionca și Adrian Pașcu. La festival au venit și soții Valeria și Traian Ilea, iar Ansamblul profesionist Transilvania a adus toată veselia Maramureșului în Ținutul contelui Dracula. Marea interpretă a cântecului maramureșean, Angela Buciu, a încheiat ediția din acest an a Festivalului Usturoiului. Sâmbătă 30 iulie, în prima zi de festival, copiii au avut treabă toată ziua în lumea poveștilor și au putut urmări o demonstrație de arte marțiale a membrilor clubului Karate Tiger. Micuțele dansatoare de la Lotus Dance și majoretele de la ”Chers all Stars” au încântat publicul cu grația lor, lumea s-a amuzat la replicile spumoase ale actorilor țărani de la teatrul nescris Dor Someșan din Șanț și a privit apusul de soare din Ținutul contelui Dracula în acorduri de folk, cu Vasile Bancea, Sorin Borzoș și Florin Săsărman. Trecerea de la seară la noapte a fost făcută de Diana Bucșa, fostă concurentă la Vocea României, urmată de o adevărată întrecere a DJ-lor: DJ Luci și DJ Antique au făcut atmosferă, iar Nonis, DJ-ul vedetelor din Bamboo, a lansat provocarea: Lăsați femeile să facă ce vor! Vizitatorii târgului au putut redescoperi produse autentice, lucrate manual și bunătăți pregătite după rețetele bunicilor.
MAI MULTE IMAGINI DE LA FESTIVAL, PE PAGINA DE FACEBOOK A EVENIMENTULUI.
Radu Moldovan a ajuns și la Leșu, la Festivalul interjudețean de folclor ”Rapsodia Trișcașilor”, ediția 48, unde cei prezenți au urmărit un spectacol folcloric cu Ansamblul folcloric „Rapsodia Trișcașilor” – Leșu, Ansamblul folcloric „Datina” – Mărișelu, Ansamblul folcloric „Doina Someșană” – Sîngeorz-Băi, Ansamblul folcloric „Flori Bârgăuane” – Josenii Bârgăului, Ansamblul folcloric „Învârtita Dorului” – Vaideeni, jud. Vâlcea, soliștii Ionela Dragotă, Anuța Gălan, Ioana Leonte, Sabina Leonte Alb, Anton Todică, Mărioara Dragotă, Veronica Bălan, Mărioara Precup, Ancuța Irimie, Victoria Suciu, ansamblurile ”Kawkab” – Israel și ”Labrante” – Insulele Canare.
”De fix 48 de ani în comuna Leșu se desfășoară un eveniment unic în Transilvania, ”Rapsodia Trișcașilor”! Dacă ”Rapsodia Trișcașilor” cântă neîntrerupt de 48 de ani, la Leșu lucrurile s-au schimbat mult în ultimii ani, iar această comunitate cu români autentici este acum una dintre cele mai dezvoltate localități in județul nostru. Felicitări domnului primar, colegului meu consilier județean, Nicolae Lupșan, și tuturor leșenilor pentru continuarea acestui minunat obicei!”, a menționat Radu Moldovan.
Foto: Facebook
Radu Moldovan este președintele Consiliului Județean adică maistru de ceremonii. Când este vorba de mese festive, de jucat călușarul sau de târnosit mangalul hop și el. Când este vorba în schimb despre poluarea răurilor județului BN sau de discutat problemele punctuale care privesc comunitățile locale dispare pe motiv că are treabă. La mai mare, Radule!
il doare la patina pe raducu…. de ce sa-si bata el capu cu niste pesti morti si rauri poluate mai bine este la chef ca acolo toata lumea bea si se distreaza si toate lumea e fericita….. si daca este lumea fericita este si el doar no sa fie suparat ca niste pesti au murit ca nu avut oxigen de la apele romane si de la mediu…
Nota 2 cu felicitari pentru organizare.In primul rand autobuzele ne-au lasat la 2 km. de locul desfasurarii festivalului .Sa zicem ca nu ar fi o asa mare problema,dar de acolo trebuia sa mergem pe un drum pe care riscai sa fi lovit de masini(romanul nu stie sa mearga decat cu masina ,autobuzul era aproape gol). La intoarcere autobuzul de 7 seara nu a pornit de unde ne-a lasat ci a plecat de mai jos ,aproape de castel.Am stat 2 ore degeaba ca sa asteptam urmatorul bus ,de 9( am sunat la Transmixt sa vedem ce s-a intamplat,domnul de acolo era pe dinfara ,nu ne-a stiut ajuta cu nimic). In rest mici ,bere ,mai nimeni nu era atent la ce se intampla pe scena.A fost prima si ultima vizita pe care o fac la acest asa zis festival.