ACTUALIZARE 4 Cei trei bărbaţi cercetaţi în dosarul deschis după reportajul realizat de postul tv Sky News au fost arestaţi preventiv, au decis vineri după-amiază judecătorii Curţii de Apel Bucureşti, hotărârea nefiind definitivă, însă executorie.
Pantics Levente, Pantics Csaba Atilla şi Szanto Aurelian, cel care ar fi intermediat legătura jurnaliştilor cu persoanele care apar în înregistare, au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, vineri seara, au decis judecătorii Curţii de Apel Bucureşti. Decizia este executorie însă nu şi definitivă.
Toţi cei trei sunt acuzaţi de complicitate la „comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea naţională”, infracţiune pentru care riscă până la cinci ani de închisoare. De asemenea, bărbaţii sunt acuzaţi şi de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi constituirea unui grup infracţional organizat.
Avocatul unuia dintre ei susţine că dacă jurnalistul britanic Stuart Ramsey va fi adus în faţa autorităţilor judiciare din România, clientul său va cere realizarea unui test poligraf.
„Dacă domnul Stuart Ramsey va fi adus în faţa autorităţilor judiciare române, noi solicităm şi efectuarea unui test poligraf, de detector de minciuni, să vedem cine minte. Eu unul cred foarte tare în faptul că domnul Csaba este foarte sincer”, a spus Marcel Vrabie, avocatul unuia dintre cei reţinuţi, la Curtea de Apel Bucureşti.
ACTUALIZARE 3 Trei dintre cei trei bărbaţi care apar în reportajul Sky News despre presupusul trafic de arme din România, Szanto Aurelian – intermediarul, Atilla Csaba Pantics şi Levente Pantics, au fost reţinuţi joi seară de procurorii DIICOT, pentru comunicarea de informaţii false, constituire de grup infracţional şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.
Comunicatul DIICOT:
”La data de 11.08.2016 procurorii DIICOT-Structura Centrală au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor SZANTO AURELIAN-MIHAI, PÁNTICS ATTILA-CSABA şi PANTICS LEVENTE pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi comunicarea de informaţii false.
Urmare a materialului difuzat de către un post de televiziune din Marea Britanie şi preluat de către mass media centrală şi locală în care se prezentau membrii unei grup infracţional organizat specializat în contrabanda cu arme şi muniţii, DIICOT- Structura Centrală a constituit un dosar penal având ca obiect săvârşirea de către mai multe persoane a infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, contrabandă calificată şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.
În cauză s-a dispus efectuarea de verificări în regim de urgență, în vederea identificării cu celeritate a tuturor persoanelor prezentate ca ”traficanți de arme” în materialul jurnalistic, a respectivelor arme, care ar fi fost destinate vânzării către orice persoane, a autovehiculului de teren, cât și pentru a obține orice date și informații necesare soluționării obiective a cauzei penale.
Materialul jurnalistic difuzat de postul de televiziune britanic a fost preluat în mass-media din România și din alte state membre UE, iar din trecerea în revistă a știrilor difuzate pe această temă, cât și a comentariilor difuzate în spatiul public a rezultat că faptele prezentate au generat pe de o parte sentimente reprobatoare la adresa statului român, iar pe de altă parte un sentiment de insecuritate în rândul cetățenilor din România, având în vedere prezentarea unor posibile amenințări la adresa securității naționale a țării.
S-a reţinut că faptele prezentate în cadrul investigației jurnalistice realizate de către postul de televiziune britanic, dar și răspunsurile pe care presupușii traficanți de arme le-au dat la întrebările jurnaliștilor au fost de natură a crea o puternică stare de temere în rândul populației civile, dar și un sentiment de insecuritate.
În urma investigațiilor si cercetările efectuate în cauză au fost identificate persoanele prezentate în materialul jurnalistic ca fiind ”traficanți de arme”, persoane care, pentru a nu le fi dezvăluită identitatea, purtau cagule și ochelari de soare. De asemenea, au fost identificate și ridicate armele arătate în filmul prezentat de jurnaliștii britanici.
Pe cale de anchetă, s-a stabilit că cele trei persoane din respectivul material sunt inculpaţii SZANTO AURELIAN-MIHAI, așa-zisul ”intermediar” și cel care a asigurat traducerea din/în engleză în/din română, PÁNTICS ATTILA-CSABA şi PANTICS LEVENTE, persoane care descriu și manipulează armele de foc oferite spre vânzare.
Din cercetările efectuate a mai rezultat că în realitate, așa-zisa investigație jurnalistică nu era fundamentată pe fapte și împrejurări reale, ci a fost creată din inițiativa jurnalistilor, prezentând ca veridice unele date și informații false. Astfel, a reieșit faptul că la începutul lunii iulie 2016, inculpatul Szanto Aurelian-Mihai, cetățean român rezident în Marea Britanie de mai mulți ani, a fost contactat telefonic de către un jurnalist britanic, pe care-l cunoscuse anterior, care i-a propus să lucreze ca translator pentru postul de televiziune britanic. Respectivul jurnalist i-a spus că intenționează să realizeze un documentar despre traficanții de arme și i-a cerut să găsească persoane dispuse să prezinte arme de foc. Deși inculpatul Szanto Aurelian-Mihai a replicat că nu are posibilitatea de a prezenta arme militare, ci doar arme de vânătoare deținute legal de un prieten de-al său din România, respectivul jurnalist a fost de acord. În aceste condiții, inculpatul Szanto Aurelian-Mihai a luat legătura cu prietenul său, inculpatul Pántics Attila-Csaba, care a fost de acord cu solicitarea, urmând ca prezentarea armelor să o facă împreună cu vărul său, Pantics Levente.
Jurnaliștii britanici i-au oferit inculpatului Szanto Aurelian-Mihai suma de 2.000 de euro, pentru realizarea „investigației jurnalistice”, din care acesta a oprit 1.000 euro, iar suma de 1000 euro urma să fie împărțită între inculpaţii Pántics Attila-Csaba și Pantics Levente. Pentru realizarea materialului jurnalistic, începând cu data de 29.07.2016, pe aeroportul din Târgu-Mureș au sosit cu o cursă aeriană mai mulți jurnaliști britanici, ce au fost preluați de către inculpatul Szanto Aurelian-Mihai cu un autoturism închiriat special pentru această activitate. După ce au fost preluați, între jurnaliști și însoțitorii acestora s-au purtat discuții în legătură cu detaliile filmării, iar inculpatului Szanto Aurelian-Mihai i s-a cerut ca persoanele care apăreau în calitate de „traficanți de arme” să poarte cagule. Totodată, acestuia i-au fost precizate întrebările și răspunsurile pe care ar fi trebuit să le dea așa-zișii traficanți, inclusiv preturile pentru unele tipuri de arme. Tot jurnaliștii au mai cerut ca filmarea să se realizeze într-o zonă izolată, împădurită și cu dealuri, autovehiculul cu care se deplasau contrabandiștii să nu aibă numere de înmatriculare, iar armele să fie acoperite cu o pătură. Întrucât jurnaliştii britanici au solicitat să fie prezentate arme militare marca AK, inculpatul Pántics Attila-Csaba i-a cerut unei alte persoane să-i împrumute o armă marca UM SADU, cal.7,62X39, armă cu destinația ”colecție” pe care acesta o deținea legal.
Deși arma era deținută în mod legal, acesta nu era abilitat, potrivit dispozițiilor legale (Legea 295/2004 privind regimul armelor și munițiilor) să părăsească domiciliul său ori să o împrumute altor persoane.
Odată îndeplinite cerințele jurnaliștilor britanici, în dimineaţa zilei de 31.07.2016, inculpatul Szanto Aurelian-Mihai s-a deplasat cu autovehiculul închiriat, la hotelul în care se aflau cazate patru persoane din echipa postului britanic de televiziune. Împreună cu aceștia, inculpatul s-a deplasat din direcția mun. Târgu Mureș către localitatea Jeica, unde s-au întâlnit cu inculpaţii Pantics Atilla Csaba și Pantic Levente. Cei doi s-au deplasat cu autoturismul de teren marca Suzuki Samurai fiind urmaţi de către inculpatul Szanto Aurelian-Mihai care conducea autoturismul în care se aflau jurnaliștii britanici. La o distanță de aproximativ 2 km față de punctul de întâlnire, inculpatul Pantics Atilla Csaba a oprit autoturismul marca Suzuki Samurai și împreună cu inculpatul Pantics Levente au coborât, amândoi si-au pus cagulele pe cap (cagule găsite cu ocazia perchezițiilor domiciliare), însă unul din jurnalistii britanici i-au solicitat și inculpatului Szanto Aurelian-Mihai, în calitate de „intermediar al traficanților de arme”, să poarte cagulă. Neavând cagulă, cei din echipa de filmare i-au înmânat una, o șapcă și o geacă. Ulterior s-a procedat la realizarea materialului video propriu-zis, ocazie cu care au fost puse și întrebările la care erau pregătite și răspunsurile, cerându-li-se în mod expres să vorbească în limba română, chiar dacă limba maternă a inculpaţilor este limba maghiară.
În acest context, toate datele și informațiile comunicate verbal și surprinse ca atare în materialul video al postului britanic de televiziune ce au fost răspândite prin intermediul a numeroase alte posturi de televiziune și componente mass media, inclusiv în mediul virtual, cunoscând caracterul fals al acestora (si anume faptul că persoanele din video nu erau traficanți de arme, ci doar vânători, iar armele manipulate si prezentate de aceștia erau arme de vânătoare deținute legal) au pus în pericol securitatea națională.
În același sens, cu rea-credință, cunoscând că armele de vânătoare pe care inculpații români (care aveau permise de port-armă pentru o parte dintre acestea, așa cum s-a prezentat mai sus), li le-au pus la dispoziție și pe care le-au filmat ca fiind arme de război, au prezentat publicului larg (reportajul fiind prezentat pe postul de televiziune britanic) un scenariu care, dacă ar fi fost adevărat, ar fi creat impresia că autoritățile statului român nu gestionează sau nu sunt interesate de a gestiona o așa-zisă problemă creată de vânzarea de arme pe teritoriul său, din motive de incompetență sau de corupție.
Pe lângă modul de exprimare absolut inacceptabil și de neînțeles adoptat de către jurnalistul britanic și preluat de către angajatorul său, postul de televiziune, acțiunile grupului de ziariști britanici pe teritoriul României sunt de natură a afecta securitatea națională a statului român prin inducerea în eroare a autorităților europene, a populației largi din Europa și din România cu privire la posibilitatea autorităților de stat române de a gestiona contrabanda cu armament provenit din zone de conflict vecine statului român, de natură a aproviziona cu armament de război deosebit de periculos grupări teroriste din vestul Europei (deseori zguduit în ultimii ani de atentate teroriste) și din Orientul Mijlociu, aceste fapte, dacă ar fi reale, circumscriindu-se finanțării terorismului islamic de către statul român prin complicitatea lașă sau pasivă a autorităților acestora.
În lipsa unei intervenții rapide și eficiente a autorităților române, toate aceste aspecte ar fi rămas în memoria publică așa cum autorii acestora au dorit să le înfățișeze.
În acest sens, se are în vedere noțiunea de securitate națională, astfel cum este definită din art. 1 din Legea 51/1991, acest act normativ fiind cel care asigură și stabilește cadrul general al tuturor faptelor circumscrise securității naționale a României. Informațiile false la care facem referire, așa cum s-a evidențiat și mai sus, au generat sentimentul de insecuritate în rândul populației, iar instituțiile și structurile cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice au făcut eforturi considerabile, angrenând resurse umane și logistice consistente, tocmai pentru a identifica în cel mai scurt timp posibil persoanele ce apar în respectivul material video și a înlătura o potențială stare de pericol.
Prin intermediul unei comisii rogatorii internaționale, procurorii DIICOT-Structura Centrală vor proceda la citarea jurnaliştilor britanici, în vederea audierii acestora cu privire la aspectele prezentate mai sus, având ca temei dispozițiile procesual-penale și legea privind cooperarea judiciară internațională”.
Jurnaliştii britanici care au realizat reportajul difuzat de Sky News referitor la traficul de arme din România vor fi audiaţi prin intermediul unei comisii rogatorii internaţionale, DIICOT apreciind că acţiunile acestora pe teritoriul României „sunt de natură a afecta securitatea naţională a statului român prin inducerea în eroare a autorităţilor europene, a populaţiei largi din Europa şi din România cu privire la posibilitatea autorităţilor de stat române de a gestiona contrabanda cu armament”.
„Prin intermediul unei comisii rogatorii internaţionale, procurorii DIICOT-Structura Centrală vor proceda la citarea jurnaliştilor britanici, în vederea audierii acestora”, precizează DIICOT. Conform DIICOT, „toate datele şi informaţiile comunicate verbal şi surprinse ca atare în materialul video al postului britanic de televiziune ce au fost răspândite prin intermediul a numeroase alte posturi de televiziune şi componente mass media, inclusiv în mediul virtual, cunoscând caracterul fals al acestora (si anume faptul că persoanele din video nu erau traficanţi de arme, ci doar vânători, iar armele manipulate si prezentate de aceştia erau arme de vânătoare deţinute legal) au pus în pericol securitatea naţională”.
În opinia procurorilor DIICOT, „cu rea-credinţă, cunoscând că armele de vânătoare pe care inculpaţii români (care aveau permise de port-armă pentru o parte dintre acestea), li le-au pus la dispoziţie şi pe care le-au filmat ca fiind arme de război, au prezentat publicului larg (reportajul fiind prezentat pe postul de televiziune britanic) un scenariu care, dacă ar fi fost adevărat, ar fi creat impresia că autorităţile statului român nu gestionează sau nu sunt interesate de a gestiona o aşa-zisă problemă creată de vânzarea de arme pe teritoriul său, din motive de incompetenţă sau de corupţie”.
De asemenea, DIICOT apreciază ca „absolut inacceptabil şi de neînţeles” modul de exprimare adoptat de către jurnalistul britanic şi preluat de către angajatorul său, postul de televiziune. DIICOT apreciază că „acţiunile grupului de ziarişti britanici pe teritoriul României sunt de natură a afecta securitatea naţională a statului român prin inducerea în eroare a autorităţilor europene, a populaţiei largi din Europa şi din România cu privire la posibilitatea autorităţilor de stat române de a gestiona contrabanda cu armament provenit din zone de conflict vecine statului român, de natură a aproviziona cu armament de război deosebit de periculos grupări teroriste din vestul Europei (deseori zguduit în ultimii ani de atentate teroriste) şi din Orientul Mijlociu, aceste fapte, dacă ar fi reale, circumscriindu-se finanţării terorismului islamic de către statul român prin complicitatea laşă sau pasivă a autorităţilor acestora”.
„În lipsa unei intervenţii rapide şi eficiente a autorităţilor române, toate aceste aspecte ar fi rămas în memoria publică aşa cum autorii acestora au dorit să le înfăţişeze”, spun procurorii DIICOT. Ei precizează că este avută în vedere noţiunea de securitate naţională, astfel cum este definită din art. 1 din Legea 51/1991, acest act normativ fiind cel care asigură şi stabileşte cadrul general al tuturor faptelor circumscrise securităţii naţionale a României.
Jurnalistul Stuart Ramsay, cel care a realizat reportajul, a scris, joi seară, pe contul său de Twitter, că reportajul său despre vânzarea ilegală de arme în România este real şi se întreabă de ce ar fi cineva certat în instanţă pentru că „dezvăluie o realitate”.
ACTUALIZARE 2 Unul dintre cei trei bărbaţi cercetaţi în dosarul legat de reportajul realizat de postul tv britanic Sky News, Pantics Atilla, a fost reţinut, potrivit avocatului acestuia, citat de Mediafax. ”Au fost reaudiaţi toţi inculpaţii, iar faţă de clientul meu, domnul Pantics Atilla Szaba, s-a luat măsura reţinerii, urmând ca mâine dimineaţă să se decidă dacă se va sesiza şi instanţa de judecată. Deocamdată, e singurul reţinut din acest dosar, dar bănuiesc că şi ceilalţi vor fi reţinuţi. Sunt trei acuzaţii: constituire de grup infracţional organizat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi comunicare de informaţii false”, a declarat avocatul Marcel Vrabie.
Trei dintre cele cinci persoane care au legătură cu realizarea materialului Sky News despre presupuşi traficanţi de arme din România au fost puse sub învinuire de procurorii DIICOT pentru comunicarea de informaţii false care pun în pericol securitatea naţională şi nerespectarea regimului armelor, anunță presa centrală.
Szanto Aurelian, Pantics Levente şi Pantics Atilla sunt urmăriţi penal pentru „comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea naţională”, infracţiune pentru care riscă până la cinci ani de închisoare. De asemenea, bărbaţii sunt acuzaţi şi de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi constituirea unui grup infracţional organizat.
Ei au revenit, joi, la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, pentru a da noi declaraţii, după ce au fost audiaţi mai multe ore şi miercuri, când au fost aduşi la DIICOT în urma unor percheziţii.
Procurorii iau în calcul extinderea anchetei în ceea ce îi priveşte jurnaliştii britanici care au realizat materialul, existând suspiciuni că reportajul Sky News ar fi fost o înscenare.
”Pe măsură ce vom avea mai mult informații cu privire la ce s-a întâmplat acolo și eu am transmis că vreau să luăm poziție pentru că eu cred că e inadmisibil să existe o astfel de atitudine din partea unei prese libere. Nu poți să denigrezi o țară fără să ai dovezi”, a spus premierul Dacian Cioloș.
Jurnalistul Sky News Stuart Ramsay, realizatorul reportajului despre presupusul trafic ilegal cu arme de foc din România, a publicat noi mesaje Twitter în care atacă România pentru publicarea de informaţii nepotrivite care să provoace o reacţie din partea sa, reiterând faptul că nimeni nu a fost plătit. ”România, încetează cu publicarea de mesaje nepotrivite, este ridicol. Este foarte plictisitor. Am răspuns la fiecare întrebare – arestezi bandele?”, scrie jurnalistul, în cel mai recent mesaj publicat pe Twitter.
ACTUALIZARE 1 Percheziții în BN în urma reportajului Sky News. Filmarea, la Jeica. Mașina de teren, găsită. Mărturia intermediarului: ”Am fost păcălit”. ”Actorie” cu bistrițeni
Cei patru suspecţi duşi la DIICOT în ”dosarul Sky News” sunt, potrivit unor surse judiciare, Levente Pantics, Attila Pantics, Hunyadi Csaba Zsolt şi „intermediarul” Aurelian Mihai Szanto. După multe ore de audieri, presupușii traficanți de arme au fost lăsați în libertate.
Aurelian Szanto, bărbatul care i-a ajutat pe jurnaliştii Sky News să realizeze materialul despre presupuşii traficanţi de arme din România, susţine că a fost păcălit de aceştia, fiind anunţat că este vorba despre un documentar, urmând ca la finalul materialului să fie specificat că este ficţiune. Aurelian Szanto a fost audiat la sediul DIICOT din Capitală, în dosarul în care s-au făcut mai multe percheziţii miercuri dimineaţă. După audieri, acesta a explicat cum a fost abordat de jurnaliştii britanici, discuţiile fiind purtate în primă fază prin intermediul unui apropiat, scrie Mediafax.
„Eu am fost contactat prin cineva care are contacte la trustul Sky, dacă sunt de acord să filmez un documentar pe teritoriul României în legătură cu traficul de arme care se desfăşoară pe tot teritoriul continentului est-european. Persoana respectivă mi-a spus că este vorba despre un documentar pe care trustul Sky îl face pe teritoriul Europei în legătură cu traficul de arme, pentru informarea populaţiei. Mi-au spus: dorim ca să fie doi oameni care să ne prezinte nişte arme. Prin prezentarea armelor respective să atragem atenţia la cum se săvârşesc aceste vânzări. Am avut un prieten care ştiam că are arme de vânătoare, l-am contactat telefonic din Anglia şi l-am întrebat dacă este de acord să facem acest documentar, bineînţeles nu pe gratis. O remuneraţie pentru actorie, pentru prezentare, eu urmând să iau remuneraţia mea de translator”, a declarat Aurelian Szanto.
Bărbatul a precizat că i s-ar fi spus că este vorba despre un reportaj cu personaje fictive, informaţii ce ar fi urmat să fie anunţe la difuzarea materialului. „Mi-au declarat: nu vă faceţi griji, la momentul difuzării va apărea la sfârşit, pe display, că toate personajele din acest documentar sunt fictive şi sunt doar cu caracter informativ. Aşa mi s-a comunicat. Ei mi-au cerut să le prezint arme de război. Comunicarea mea către ei a fost nu, nu pot să vă ofer arme de război, dar pot să vă aduc nişte arme de vânătoare, care pentru acest documenrar, acest scenariu, se pot folosi, ca să explici la oameni cum se fac aceste chestii. Ei m-au asigurat că este un documentar care va apărea în luna decembrie. Nu va fi o ştire, nu va fi ceva pus pe sticlă care să defăimeze imaginea României. S-au negociat la mii de euro, dar nu foarte multe”, susţine bărbatul.
„Ca să pară mai real acest documentar ni s-a cerut să fie mascaţi, să se poarte haine militare. Eu m-am gândit la o chestie de prezentare, nu la o chestie bombă, pentru că a căzut ca o bombă. Respectivii au venit în ţară iar la hotel mi s-a comunicat scenariul. Persoana mea de legătură cu trustul Sky a pornit informaţii de la ei şi mi le-a transmis mie. Mi-a scris pe hârtie nişte întrebări, eu urma să le transmit oamenilor mei, la care ei să ofere şi răspunsuri. Am avut întâlnire cu Stuart, dar nu am vorbit direct, eu discut cu oamenii lui. El nu stă de vorba cu mine. În această perioadă i-am fost în preajmă. Au fost o echipă de patru jurnalişti. La hotel tot ce se discuta în echipa domnului Stuart se transmitea prietenului meu şi el mie. În momentul în care ei mi-au dat întrebările, mi-au dat răspunsurile, m-au asigurat că toate sunt cu caracter informaţional.Ei mi-au pus în vedere să se desfăşoare această activitate într-un loc foarte retras, ascuns de ochii lumii, iar ei vor spune că se află la graniţa cu Ucraina”, a mai spus Szanto.
Bărbatul susţine că nu exclude ca după cercetările făcute de DIICOT să formuleze o plângere împotriva jurnaliştilor britanici. „Regret nespus pentru că m-am lăsat păcălit. Am fost păcălit de aceşti oameni”, a adăugat Aurelian Szanto.
Mașina de teren, găsită la Jeica, unde s-a realizat reportajul
Maşina de teren care apare în reportajul Sky News a fost găsită de procurori la Jeica, în comuna Mărișelu, acolo unde s-a făcut filmarea. Cumnatul proprietarului mașinii a spus că acesta a împrumutat autoturismul unui apropiat, iar apoi a recunoscut-o la televizor în reportajul făcut de Sky News.
Conform surselor judiciare citate de stiripesurse.ro, unul dintre presupușii traficanţi se numeşte Pantics Levente, locuieşte în Bistriţa și lucrează la Vodafone. Și vărul acestuia și-a pus cagulă și a participat la filmare.
Foto 1: Aurelian Szanto. Foto 2: Pantics Levente
Ce spune Stuart Ramsey
Jurnalistul Stuart Ramsay, autorul reportajului difuzat de Sky News privind traficanţii români de arme, a scris pe Twitter că informaţiile sunt reale, neagă că ar fi vorba despre o înscenare, menţionând că au loc arestări şi că Guvernul este pus în dificultate.
„Calmaţi-vă toată lumea! Povestea este adevărată. Nimeni nu a fost plătit. Nimeni nu a regizat. Armele erau reale. Au loc arestări. Guvernul este pus în dificultate”, a scris Stuart Ramsay pe Twitter.
Ramsey s-a întâlnit cu intermediarul și echipa lui în parcarea hotelului
Jurnalistul Stuart Ramsay şi echipa lui s-au întâlnit cu „intermediarul” din reportajul Sky News despre presupuşii traficanţii români de arme în faţa hotelului în care au fost cazaţi, înainte de a realiza materialul despre vânzarea de armament, au declarat surse judiciare pentru News.ro.
Întâlnirea a avut loc, potrivit aceloraşi surse, înainte de realizarea reportajului care a fost difuzat de televiziunea britanică. Într-una din imaginile înregistrate de camerele de supraveghere procurate de News.ro se observă cum „intemediarul” se îndreaptă cu mâna întinsă pentru salut spre unul dintre însoţitorii lui Ramsay.
Într-o altă fotografie, se poate vedea cum jurnalistul Stuart Ramsay se deplasează prin faţa hotelului, însoţit de echipa lui, dar şi de „intermediar”.
ȘTIREA INIȚIALĂ Bărbaţii care au încercat să le vândă arme jurnaliştilor de la Sky News au fost ridicaţi de procurorii DIICOT, în urma unor percheziţii în judeţele Mureş şi Bistriţa-Năsăud, ei fiind audiaţi. Procurorii DIICOT au făcut şapte percheziţii în locaţii din Târgu Mureş şi Bistriţa-Năsăud în dosarul deschis în urma reportajului Sky News, au declarat surse judiciare, citate de presa centrală.
În dosar, procurorii au început urmărirea penală pentru contrabandă calificată şi nerespectarea regimului armelor. Presa centrală scrie că intermediarul între presupuşii traficanţi şi jurnaliştii de la Sky News a fost adus la DIICOT şi ar fi recunoscut la audieri fapta. Anchetatorii ar fi găsit toate armele (foto stânga) şi au descoperit că unele erau deţinute legal pentru vânătoare.
Procurorul-şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat că ”până la această oră, se confirmă un scenariu pus la cale de către jurnaliştii britanici” în cazul materialului în care mai mulţi bărbaţi înarmaţi încearcă să vândă arme ziariştilor de la Sky News. El a adăugat că persoanele mascate au fost identificate şi vor fi audiate la sediul central al DIICOT: ”S-au făcut câteva percheziţii în Mureş şi Bistriţa. Au fost identificate persoanele mascate şi alte persoane cu care au colaborat. Au fost identificate şi ridicate şi armele şi s-a descoperit autoturismul. Se va face o conducere în teren. Se confirmă ceea ce am preconizat, un scenariu care cred că a fost pus la cale de jurnaliştii britanici”.
Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că în anchetă se merge pe varianta unui scenariu pus la cale de jurnaliştii Sky News, primele cercetări arătând că aceştia le-ar fi spus inclusiv replicile românilor şi le-ar fi cerut să poarte haine militare, o parte din arme fiind ale intermediarului.
Intermediarul este un bistrițean stabilit în Anglia, la Birmingham
Surseleau declarat pentru Mediafax că legătura dintre jurnaliştii britanici şi cei care apar în filmarea Sky News ar fi fost intermediată de Szanto Aurelian Mihai, un freelancer român în vârstă de 40 de ani care s-ar fi stabilit în Anglia în urmă cu şapte ani, bărbatul fiind audiat la DIICOT. Aceleaşi surse precizează că totul ar fi fost un scenariu pus la cale de jurnaliştii britanici, românii care apar în imagini fiind plătiţi şi instruiţi în legătură cu replicile pe care să le spună. De asemenea, acestora li s-ar fi cerut să poarte haine de tip militar. Suspiciunile procurorilor ar fi fost confirmate de intermediar la audieri: ”Surse din cadrul anchetei susţin că la jumătatea lunii iulie, intermediarul Szanto Aurelian Mihai, ar fi fost contactat de jurnalişti Sky News care i-au spus că vor să facă un material despre traficul de arme în Europa. Ulterior, la data de 29 iulie, acesta, împreună cu mai mulţi angajaţi ai postului Sky News au ajuns Târgu Mureş. La data de 1 august au ajuns la Cluj, unde au închiriat o maşină care a fost condusă de Szanto Aurelian Mihai, acesta fiind şi translator în cadrul materialului dar şi unul dintre figuranţi. La înregistrare au luat parte şi alţi bărbaţi, unul dintre ei fiind finul intermediarului. Aceleaşi surse precizează că patru dintre arme i-ar aparţine lui Szanto Aurelian Mihai, acestea fiind deţinute legal. Alte două arme i-ar aparţine finului intermediarului, fiind deţinute şi acestea în mod legal. Sumele pe care le-ar fi primit participanţii sunt cuprinse între 1.000 şi 500 de euro. Sursele menţionate spun că jurnaliştii ar fi solicitat să filmeze într-o zonă de munte, finul intermediarului alegând un deal din localitatea Mărişelu din Bistriţa-Năsăud”.
Primarul comunei Mărișelu, Horea Petruț, a declarat că nu a auzit nimic despre vreun asemenea eveniment.
Ce spune translatorul
Translatorul român care a participat la filmarea imaginilor cu „traficanții” și englezii, a oferit mai multe declarații la DIICOT. Acesta a transmis jurnaliștilor români faptul că nu a știut că ceea ce britanicii filmează este un reportaj pentru traficul de arme, ci aceștia i-au spus că totul este făcut cu caracter informativ, ca un documentar.
“Ei au spus: Dorim să fie doi oameni care să ne prezinte niște arme și prin prezentarea armelor respective, să atragem atenția la cum se săvârșesc aceste vânzări. Eu fiind și translator și fixer, fixer în Anglia înseamnă că vorbești cu omul, te înțelegi cu el și faci documentarul. Am avut un prieten care știind că are arme de vânătoare, l-am contactat telefonic din Anglia și l-am întrebat dacă este de acord să facem acest documentar, bineînțeles, nu pe gratis. O remunerație pentru actorie, pentru prezentare, eu urmând să iau remunerația mea pentru translator. Ei mi-au mai pus în vedere să se desfășoare această filmare într-un loc retras, iar ei vor spune că se află la granița cu Ucraina, ei asta o să declare în documentar. Eu având unele suspiciuni, i-am întrebat: Domnule, dar documentarul acesta, când am discutat cu omul respectiv, nu cu trustul Sky, eu nu am nicio legătură cu trustul Sky. Mi-au declarat: Nu vă faceți griji, pentru că la momentul difuzării acestui documentar pe postul Sky, va apărea la sfârșitul documentarului, pe display, toate personajele din acest documentar fictiv”, a declarat bărbatul respectiv, care nu a dorit să își facă publică identitatea, dar nici să își arate chipul, scrie evz.ro.
Euractiv.ro: Cum au ajuns câțiva bistrițeni să joace teatru pe bani
”Procurorii DIICOT au descins miercuri dimineață la locuințele celor ce apar în materialul difuzat de televiziunea Sky News și au efectuat percheziții. Cu toții sunt din județul Bistrița-Năsăud. Unul dintre ei a povestit anchetatorilor în detaliu cum s-au desfășurat lucrurile. Conform declarațiilor sale, românul, stabilit în Marea Britanie, ar fi fost contactat de jurnaliștii de la Sky News pentru a realiza un reportaj despre traficul de arme din România. Cei doi s-au cunoscut prin prisma faptului că și românul lucrează la o televiziune din Marea Britanie. Românul a fost de acord și a cerut pentru prestația sa 1.000 de euro. Ulterior, acesta a contactat în România o rudă și i-a spus că trebuie să joce un rol într-un material filmat de Sky News, să pretindă că sunt traficanți de arme. De altfel, românul a povestit polițiștilor din Bistrița că scenariul despre cum urma să se desfășoare reportajul a fost stabilit la Londra de către jurnaliștii Sky News. Jurnaliștii le-ar fi spus inclusiv ce să spună în fața camerei de luat vederi. Procurorii au luat urma jurnaliștilor britanici, care au aterizat la Târgu Mureș, de unde au închiriat o mașină pentru a merge la Bistrița. La hotelul în care au fost cazați apare pe camerele de luat vederi și românul tocmit la Londra, care s-a întâlnit cu jurnaliștii pentru a pune la punct ultimele detalii legate de cum vor decurge lucrurile”.
Autorul investigaţiei Sky News privind traficul de arme din România, Stuart Ramsay, a declarat la Digi 24 că nu ştie exact unde a avut loc întâlnirea cu traficanţii, pentru că nu a avut voie să filmeze localităţile din zonă, aceasta părând să fi fost undeva, în nord-vestul ţării, că nu a avut niciun motiv să creadă că cei cu care s-a întâlnit nu sunt cine pretindeau că sunt. Ramsay mai spune că presupuşii traficanţi de arme s-au lăsat filmaţi pentru că nu păreau să se teamă de autorităţi: „În nicio clipă nu le-a păsat (n.r. – că pot fi identificaţi) pentru că, aşa cum au spus, autorităţile locale nu reprezintă o problemă pentru ei”.
Filmarea difuzată de Sky News arată întâlnirea dintre doi traficanţi de arme, care ar fi români, şi echipa de jurnalişti. După luni de negocieri, echipa Sky News spune că a fost direcţionată către o zonă izolată din România pentru a se întâlni cu membrii unui grup de traficanţi de arme. „Nu există niciun subtrefugiu aici. Ştiau că suntem o organizaţie de presă care doreşte să ilustreze că obţinerea unei arme este un proces relativ uşor şi credeau că urma să cumpărăm arme. Nu am făcut-o, ceea ce a făcut ca problemele să fie puţin mai complicate. Ideea este că lor nu le păsa cine suntem, atât timp cât eram dispuşi să plătim. În timpul întâlnirii au spus clar că vor vinde absolut oricui: spărgători de bănci, criminali în masă sau terorişti, nefăcând nicio distincţie”, se arată în reportajul Sky News. „Ni s-a spus că la un anumit punct pe drumul spre locul întâlnirii, un vehicul 4×4 va fi parcat pe partea opusă a drumului şi va face semne cu farurile, semnalându-ne să ne oprim. Ni s-a spus să rămânem în maşina noastră şi să nu încercăm să filmăm sau să ne apropiem de pasagerii din vehicul înainte de a ajunge la destinaţia finală”, se arată în reportaj.
Sky News povesteşte cum jurnaliştii i-au urmat pe traficanţi într-o pădure unde nu era semnal la telefon, iar acolo s-au oprit pe o pajişte. „Doi bărbaţi ne-au făcut semn să îi urmăm. Am fost percheziţionaţi, echipamentul nostru a fost verificat iar telefoanele luate şi încuiate într-o maşină. Ne-au luat cheia de la maşină. După ce au deschis portbagajul maşinii, ne-au arătat tipurile de arme disponibile spre vânzare”. „Le aducem din Ucraina cu muniţia, atât cât vreţi”, a spus unul dintre ei, iar în filmare se vorbeşte despre AK47, cea mai vândută armă din arsenalul traficanţilor. „Graniţele deschise ale UE înseamnă că arme precum AK-47 pot fi trimise cu uşurinţă cumpărătorilor din vestul Europei” spune jurnalistul.
Poliţia Română a anunţat că armele care apar în imaginile difuzate de Sky News, în materialul referitor la posibile fapte de trafic de armament în România, sunt unele de vânătoare, neexistând date potrivit cărora ar fi unele de contrabandă. „Din primele verificări efectuate de poliţişti, cu sprijinul celorlalte instituţii din sistemul de securitate naţională, a rezultat că modelul armelor prezentate în imagini este din categoria armelor de vânătoare. Aceste tipuri de arme sunt deţinute legal în ţara noastră de membrii asociaţiilor de vânători, colecţionari, precum şi de personalul silvic. Până la acest moment, nu au fost obţinute date din care să rezulte că armele ar proveni din săvârşirea infracţiunii de contrabandă. În prezent, sunt continuate verificările pentru clarificarea situaţiei de fapt şi stabilirea unor eventuale încălcări ale normelor privind regimul juridic al armelor şi al muniţiilor”, anunţă Poliţia Română printr-un comunicat de presă, precizând că la nivelul instituţiei s-au declanşat verificări din ziua apariţiei materialului de presă. Potrivit sursei citate, în continuarea verificărilor se vor folosi şi canalele de cooperare poliţienească internaţională.
Niște penibili ăia de la Sky News și evident mincinoși notorii, cât se poate de proști… Probabil că vor să justifice acuma Brexitul și nu mai știu cum, încearcă să prezinte România ca fiind cea mai mare amenințare la adresa siguranței lor și o fac cu noi pentru că cu alții nu le merge…
Felicitări profesioniștilor din SRI și DIICOT, mă simt mândru când ai noștrii sunt mai deștepți decât ai lor…
Meritai un like dacă nu scriai „noştrii” 🙁
mi-am dat seama dar era prea târziu… p.s. nu vânez like-uri cum vânează alții pokemoni, nu scriu aici de dragul aprecierilor și cu atât mai mult nu ne „măsurăm” aici cunoștiințele gramaticale… Atâta timp cât scriem, cât de cât, în limba română, e ok, putem trece peste micile greșeli, nu?!?…
IN PRESA DE ORIUNDE!!!!!
Ai nostrii au facut-o pentru bani! Pina unde merge imaginatia!
Daca presedintele iti da 10 lei sa-l scuipi de vecinul tau si se face public asta…cine-i mai sifonat?
Cred ca Sky News AR MERITA O CAMPANIE DE DENIGRARE !!!!!
Oare avem angajati la externe sau la ambasada de la londra pentru a apara interesul tarii????
O sa apara vreun … drept la replica?
Ciocu mic si joc de glezna…
Bravo autorități ! Acuma aplicați le legea la cei ce se vând pe 1 euro și ne compromit prin comportamentul lor ! Apoi treceți la contraatac la ziariștii britanici sa vadă ca aici nu i sat fără câini ! În felul asta , în timp vom fi credibili !
Propun ca o televiziune sa plateasca si sa faca o RECONSTITUIRE a filmului si sa fie difuzat in intrega lume ca si PARODIE!!!
Jurnalistul Ramsay Stuart, cel care a realizat reportajul Sky News, sustine că tot ce este prezentat în filmare este real şi că este la dispoziţia autorităţilor române. Jurnalistul britnic mai spune că, dacă traficanţii de arme au jucat teatru, iar el s-a lăsat înşelat, atunci oamenii din materialul filmat sunt cei mai buni actori si merită un Oscar.
defapt realitatea este că acest așa zis jurnalist are impresia că și aici, în România, atât cetățenii de rând cât și autoritățile sunt fel de proști ca fraierii din țara lui, standardul în care funcționează este la nivelul din țara și lumea în care trăiește el, adică unul foarte scăzut…
Sky news are adresa pe facebook..haideti sa facem conversatie acolo si sa le transmitem niste…” urari de bine”
Da fiul asta de dac, Szanto, de ce nu este expulzat din Romania pentru aceasta tarasenie? Asta numai roman nu e. Un roman adevarat nu si-ar vinde tara pentru 1000 de euro.
Eh da .. SUnt sigur ca exista politicieni care ar faceo si au facut-o pentru mai putin
Szanto + Pantics Levente – locuieşte în Bistriţa unde este account manager la Vodafone.
Toti is pui de DACI !!!! Dar sa nu tragem concluzii pripite, cu toate ca aparent… suntem vanduti de unguri?!?!
Zorro, nu esti gresit orientat.
Se poate interpreta şi in sensul unei dorinţe de discreditare a Romaniei, cu concursul zisului LEVENTE !
Da politia romană, bistriteana, doarme în papuci, seful de post n-are sefi, nu ştie cam ce se intâmplă prin sat ?
Astea-s chestiuni care ar trebui să-i privească, în primul rând, nu să facă pe don juanii în trafic.
Frumos de tot! Deci diaspora strikes again! Intermediarul era stabilit in UK.
Cum ne diaspora, nu ne nimenia …
Unde-i pericolul social al faptei ? Doi unguri naivi si habauci care nu au prea auzit de legi au luat niste arme de vanatoare , si-au pus cagule si au filmat un documentar . Au luat si ei saracii vreo 200 de euro pentru deranj . Lasati-i domnilor procurori in pace , sunt destui infractori in tara asta de care nu se ocupa nimeni . Ocupati-va de aia .
Cum să-i lași în pace dobitocule că și-au bătut joc de țara asta? Dacă gunoaiele de unguri au fost așa de nevinovați, de ce nu au mers la poliție să dea declarație când au văzut ce urmări are ”documentarul”, de ce au așteptat să fie găsiți?
pe mine m-a distrat scaunelul acela de copii din lada jeep-ului :::))) tare traficantul asta de arme….suflet sensibil are el…are un scaunel inaltator pentru copilasi!!!::::)))) se vedea clar amatorismul filmarii.Sau poate scaunesul era pentru Ramsay asta!!:::)))
Baietii astia cred ca sunt membrii Jobbik si fac parte din pierderile colaterale ale „feliei de pizza”.
Hülye emberek…Atat cei care vroiau sa calce in picioare Ziua Nationala , cat si nenorocitii acestia, vizau in primul rand impactul mediatic. Doar scenariul difera…tinta este aceeasi.
Ce atata zarva.Se observa clar din reportaj ca sunt arme de vanatoare iar clona de AK cal7,62×39 sau fabricat la UM Sadu cu destinatia Romsilva fiind in dotarea padurarilor in prezent fiind modificate pentru uz civil.