Dintre cele 219 cazuri de rujeolă înregistrate la graniţa între judeţele Bistriţa-Năsăud şi Cluj în primele opt luni ale anului, 124 au fost în Bistriţa-Năsăud, anunţă Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică. Două mari focare au existat în judeţ, la Reteag şi Parva, dar boala a ajuns în alte 12 localităţi.
„Am început anul, prin luna februarie cu nişte cazuri din import, venite din altă parte decât din judeţul nostru. Au fost în total 124 de cazuri, majoritatea în comunităţi cu mare potenţial migrator şi cu mare mobilitate, care au răspândit repede boala. Au fost practic două localităţi mai afectate, Reteag cu 55 de cazuri şi Parva cu 14 cazuri, restul cazurilor fiind oarecum răspândite prin judeţ. E o boală care apare la copii nevaccinaţi sau la copii sub un an cu imunitate precară, dar am avut cazuri şi de 34 de ani, la adulţi nevaccinaţi. E o boală infecţioasă care se transmite repede pe cale erogenă şi, prin urmare, asta a fost situaţia. Am înregistrat 124 de cazuri în primele opt luni ale anului, cu cele două focare din Reteag şi Parva şi alte 55 de cauzuri răspândite în alte 12 localităţi”, a declarat dr. Petri.
Intervenţia rapidă a medicilor a făcut să nu existe mortalitate în judeţ. „Principala noastră grijă a fost să nu intre această boală în colectivităţi de copii, ceea ce am reuşit, să restrângem la un număr mic de localităţi şi să nu exportăm. Aşa cum am spus, vorbim de oameni cu mare potenţial migrator, inclusiv în UE. Am reuşit să nu o ducem mai departe. Nu am avut mortalitate. Toate cazurile au fost forme uşoare şi medii de boală. Nici copiii internaţi nu au dezvoltat forme grave. Am reuşit să-i convingem să se vaccineze, din fericire”, a mai spus directorul adjunct al DSP.
Referitor la dezbaterea naţională legată de oportunitatea vaccinării, dr. Petri a spus: „Eu consider vaccinarea ca măsură esenţială de prevenire a unor boli. E esenţială, e o chestiune verificată, se practică la scară mondială. Prin urmare, dacă aceasta este metoda sigură şi oportună pentru a preveni nişte boli, cred că vaccinarea trebuie acceptată. La un moment dat, se propunea eliminarea rujeolei de pe teritoriul României, dar uite că acest lucru nu se poate realiza, dar, cred că, dacă am elimina, pe rând, circulaţia virusurilor pe anumite teritorii, comunităţile ar fi mai sănătoase. Din păcate, creşte numărul părinţilor care refuză vaccinarea, al celor care se consideră informaţi şi educaţi. E un lucru regretabil pentru că, ca şi adulţi, în copilărie au fost vaccinaţi şi protejaţi de părinţii lor. Prin urmare, mesajul meu este să se gândească în principal la statusul lor vaccinal şi apoi să decidă în favoarea copilului”, a spus dr. Petri.
Potrivit DSP, în prezent nu mai sunt diagnosticate alte cazuri de rujeolă în judeţ.
doamna asta care „habar” n-a avut câte cazuri de infectii nosocomiale exista în judet ar trebui sa taca macar în cazul asta.
si daca nu are copii de vaccinat sa se abtina de la sfaturi date altora, sau sa se vaccineze cu loturi de vaccin refuzate de altii.
Stimat(a) veverita sau veveritoi, sunteti competent(a) sa comentati in cazul de fata ? Stati prea mult in compania calculatorului si credeti ca le stiti pe toate… Mai cred ca, ar trebui sa folositi un limbaj civilizat! VACCINARILE TREBUIE EFECTUATE. Exceptiile(incompatibilitatile) sunt bine cunoscute si respectate. Cu consideratie, Dr. MN Pop
Exact asa cum banuiam, e vorba de populatie migratoare. Si cel mai probabil mai sunt si pocaiti.