Actualitate

Viitorii ingineri, la început de nou an universitar. Cât de departe au ajuns absolvenţii Extensiei Bistriţa

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) a început, la Bistriţa, anul universitar 2016-2017 cu un număr record de studenţi, 720, în oraşul nostru funcţionând cea mai mare dintre extensiile prestigioasei universităţi clujene. La deschiderea festivă au participat prof. univ. dr. ing. Daniela Popescu, prorectorul UTCN, dar şi prodecanul Facultăţii de Construcţii de Maşini, prof. dr.ing. Corina Bîrleanu, alături de alte cadre didactice clujene şi locale, respectiv ai administraţiei judeţene.

„În locaţia Bistriţa, vin foarte mulţi colegi de la Cluj. Anul trecut au venit 104 dascăli. În total, Bistriţa areprof-ispas astăzi 720 de studenţi. Suntem cea mai mare extensie din UTCN, depăşind cu câteva zeci de studenţi anumite facultăţi ale Universităţii Tehnice din Cluj. UTCN are peste 20.000 de studenţi, recunoscută pe plan european şi nu numai. În iunie, un absolvent al Extensiei Bistriţa a venit şi ne-a spus că e angajat la o firmă de proiectare în Anglia unde câştigă peste 3000 de euro lunar, deci şi de aici se poate ajunge departe. Începem fiecare an universitar cu foarte mulţi studenţi însă, din păcate, din cauza unor factori care nu ţin neapărat de noi, prin anii mai mari rămân extrem de puţini. Aici avem o problemă. O să încercăm să o analizăm. De exemplu, la Maşini-Unelte, încep 60 şi termină 20 din varii motive. Primul motiv pe care eu în găsesc ca şi cauză este acela că studenţii se angajează prea repede, ori exigenţele şcolii sunt mari. Atunci trebuie făcut un melanj între şcoală şi partea de firmă. Noi nu agreăm, mai ales în primii doi ani, ideea angajării pe undeva. Suntem învăţământ de stat la zi, deci nu seral. Noi am înţeles şi nevoia de forţă de muncă a firmelor, dar, până la urmă suntem învăţământ de zi, aşa că am creat un program de la 14.00. Sunt ore şi sâmbăta. Şcoala este, din punctul nostru de vedere, pe primul plan”, a spus conf. dr. ing. Virgil Ispas, directorul Extensiei Universitare Bistriţa a UTCN.

Potrivit conf. Ispas, este primul an în care Extensia Bistriţa a UTCN are, în anul doi, cinci studenţi integralişti cu media 10: „E o chestie teribilă la UTCN. Cinci integralişti cu media 10 curată e o premieră. Acest fapt ne bucură şi ne face să credem că, între ce avem aici şi ce e la Cluj, nu există nicio deosebire. E o dovadă că nu suntem o locaţie de mâna a doua”.

Toate profilurile de la Bistriţa sunt recunoscute de Ministerul Educaţiei, în cel mai scurt timp urmând să fie acreditate şi specializările de Inginerie Robotică şi Inginerie medicală, fiind aşteptată o comisie ARACIS. „Suntem în regulă cu acte. Nu suntem ecologişti ca să dau doar un exemplu. Suntem o universitate care contăm. Avem o presiune teribilă de la firme pentru a recomanda viitori angajaţi. Este primul an în care aproape zilnic suntem asaltaţi de angajatori, mai ales în perioada licenţei, pentru a recomanda potenţiali angajaţi ai lor”, a spus directorul Extensiei Bistriţa.

uctn-deschidere-2 uctn-deschidere-4 uctn-deschidere-5 unctn-deschidere-3

În prezent, la UTCN Bistriţa există o problemă cu spaţiile de învăţământ, aşa încât studenţii din anul întâi vor face cursurile magistrale în săli de şedinţe puse la dispoziţie de firme ca şi Comelf sau RAAL.

Prof. univ. dr. ing. Daniela Popescu, prorectorul UTCN, le-a spus studenţilor să fie mândri că învaţă în una dintre primele zece universităţi din România.

„În Transilvania, avem centru universitar la Baia Mare, extensii la Alba Iulia, la Zalău şi la Satu Mare. prof-popescuAici, la Bistriţa, suntem ca o familie. Am pus umărul cu toţii la construirea acestei extensii. Şi noi, primele cursuri le-am ţinut în sala de şedinţe a Comelf. Bistriţa este ceea ce este pentru că s-a dezvoltat ca un proiect comun al companiilor din zona industrială, al administraţiei locale şi judeţene, Inspectoratului Şcolar Judeţean, toată lumea a ajutat ca UTCN să dezvolte extensia de la Bistriţa. Suntem implicaţi sentimental aici. Eu ţin ore aici şi vin în fiecare an indiferent cât de ocupată sunt cu alte proiecte. Conduc aici Comisia de Maşini-Unelte fiindcă îmi face plăcere să discut cu studenţii, să văd proiectele lor de sfârşit de an. Noi am dezvoltat aceste specializări în conlucrare cu mediul economic, cu ce au cerut firmele. (…) Să învăţaţi foarte bine! Noi încercăm să vă dăm cât de mult putem, dar cât de buni ingineri veţi fi în acest mileniu depinde de voi. Nu învăţaţi pentru note, nici pentru părinţi, ci pentru voi şi pentru cât de buni profesionişti veţi deveni. Să nu uitaţi că aceşti ani reprezintă o oportunitate şi sunt lucruri pe care, dacă nu le învăţaţi acum, nu le veţi mai învăţa, în felul acesta niciodată”, a spus prof. univ. dr. ing. Daniela Popescu.

Din partea autorităţilor judeţene a transmis un mesaj vicepreşedintele CJ Bistriţa-Năsăud, Ioan Ţintean, care le-a urat mult succes studenţilor în noul an universitar şi i-a îndemnat să se pregătească bine întrucât companiile locale au nevoie de specialişti tineri.

uctn-deschidere-6 uctn-deschidere-7 uctn-deschidere-8 uctn-deschidere-9

2 comentarii

  • Astia sunt viitorii someri…. vor termina scoala si foarte putini vor avea de lucru iar unii vor pleca afara…. bravii conducatori nu fac nimic pt atragerea investitirilor, toata ziua umbla dupa andrecut la dezvelit de busturi si taiat panglici si la resfinti de biserici. Cam cu asta se ocupa baieti cu nod la cravata care conduc orasul si judetul.

    • Nici vorbă. Am publicat astăzi o ştire din care veţi afla că 90% dintre absolvenţi îşi găsesc de lucru la firmele din zonă. De altfel, foarte mulţi studenţi sunt deja angajaţi.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.