Inspectori şcolari, primari, profesori, consilieri locali, părinţi şi elevi, în total 610 persoane s-au adunat, miercuri, la Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare” din Bistriţa să evalueze testele celor 122 de candidaţi care s-au prezentat la concursurile pentru funcţiile de directori şi directori adjuncţi.
Dintre cei 126 de candidaţi înscrişi iniţial, patru au absentat: doi candidaţi de la Telciu, directorul actual al Şcolii Gimnaziale Miceştii de Câmpine, respectiv profesoara Elena Borş, care şi-a depus candidatura pentru a fi director la Şcoala Gimnazială nr. 1 Bistriţa.
Inspectorul şcolar general Camelia Tabără a declarat pentru Timp Online că a fost nevoie de o aşa desfăşurare de forţe fiindcă „aşa prevede procedura Ministerului”.
„Avem în concurs 122 de persoane şi patru absenţi. Pentru fiecare dintre cei 122, cinci oameni trebuie să evalueze foaia de răspuns. Se pune şablonul. Primele întrebări au o pondere, următoarele au altă pondere, astfel încât în total fac 100 de puncte. Acestea se împart la 10 şi devine notă şi fiecare dintre cei cinci trebuie să dea această notă în „catalogul” care este o foaie pe care se trec toate cele 5 note. Totalul trebuie să fie 35, deci minim 7 ca să promoveze această probă. Printre cele cinci persoane din comisie este un coordonator al comisiei de concurs, care este un inspector şcolar, doi reprezentanţi ai profesorilor, desemnaţi de Consiliul de Administraţie, doi reprezentanţi ai autorităţii locale, desemnaţi de Consiliul Local şi primar. Avem aşadar 122×5, adică 610 persoane. Mai sunt şi observatori, reprezentanţii sindicatului, ai părinţilor şi ai elevilor. Toţi candidaţii rămân în sală pentru că ei pot fi martori pentru ceilalţi colegi. Noi am încercat să creionăm intrarea la început, i-am rugat să aibă răbdare şi, rând pe rând, vor fi evaluaţi toţi”, a spus inspectorul general.
În timp ce mulţi dintre cei care au fost chemaţi să facă parte din comisii au criticat vehement procedura complicată şi inutilă, după părerea lor, inspectorul pentru curriculum şi asigurarea calităţii Simona Konradi a spus că e foarte bună, „pentru transparenţă şi pentru a asigura corectitudinea”.
„Mi se pare o variantă bună de organizare, astfel încât nu mai poţi spune că au fost doar oamenii lor, au făcut ce au vrut acolo. În plus, concursul a fost supravegheat audio-video, au fost câte trei supraveghetori. Teoretic ar trebui să meargă totul strună şi nu va dura mult. E ca la şcoala de şoferi, pui şablonul şi în 10 minunte maxim s-a finalizat cu tot cu semnarea borderourilor”, a spus Konradi.
În schimb, liderul sindical Emil Mocian a declarat că, în opinia sa, s-au cheltuit prea mulţi bani pentru deplasarea la Bistriţa a unui număr atât de mare de membri în toate comisiile în condiţiile în care unele şcoli nu au bani pentru plata salariilor din ultimele luni. De fapt, aceleaşi comisii vor mai fi chemate încă o dată să-i examineze pe candidaţi care vor susţine interviuri între 17 octombrie şi 17 noiembrie.
Cei care nu promovează concursul sau directorii care nu s-au prezentat la el nu vor mai putea conduce şcolile începând cu luna decembrie.
„Sindicatul lui pește” du-te acasă ! pe cine reprezentați voi, oportuniștilor ?
Oricum nu pe cei care platesc luna de luna cotizatie.
Ce se intampla cu cei respinsi?Imi poate spune cineva?Mai raman in functie?
Conform metodologiei, nu pot fi numiți în funcţii de directori sau de directori adjuncţi cei care au ocupat funcții de director sau de director adjunct și nu s-au înscris la concursurile pe posturi și nici pe cei care s-au prezentat la concurs, dar nu au fost admiși.
Si dc raman in continuare….,probabil iar e politicul la mijloc,ca de obicei.