ACTUALIZARE Guvernul a adoptat o hotărâre privind aprobarea metodologiei privind modul de calcul şi procedura de avizare şi aprobare a preţurilor maximale ale medicamentelor de uz uman cu autorizaţie de punere pe piaţă în România.
”Prin această Hotărâre de Guvern se aduce mai multă stabilitate şi predictibilitate cadrului legislativ şi economic în privinţa medicamentelor eliberate pe bază de reteţă. Pentru a asigura accesul pacienţilor la tratament şi pentru a se evita o nouă criză a medicamentelor, în cazul produselor al căror patent a expirat (off-patent) se va realiza o ieftinire în trepte a acestora. De la 1 aprilie 2017 se va aplica o ieftinire de 10% a medicamentelor pentru care patentul a expirat (off-patent), de 10% în al doilea an şi de 15% în al treilea an”, transmite Ministerul Sănătăţii.
Pentru restul medicamentelor prescrise cu reţetă, procedura de calculare a preţului rămâne neschimbată, bazându-se pe cel mai mic preţ european din 12 ţări, informează ministerul.
”O a doua prevedere a Hotărârii de Guvern se referă la introducerea unei metode diferite de calcul a preţului pentru medicamentele esenţiale din lista stabilită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care sunt compensate 100% în România. Prin această nouă metodologie, Ministerul Sănătăţii încearcă să prevină dispariţia de pe piaţă a medicamentelor esenţiale. Majoritatea acestor medicamente sunt ieftine, peste 50% din ele având preţuri sub 50 de lei. Sunt medicamente destinate unor boli frecvente cum ar fi cele de inimă sau cancerul. Fiind vorba de medicamente compensate 100%, pacienţii nu vor trebui să plătească nimic în plus”, se mai arată în comunicat.
Dosarele privind noile prețuri se vor depune în decurs de 30 de zile de la adoptarea acestei Hotărâri de guvern, procesul de corecție a prețurilor finalizându-se la 1 martie 2017, urmând ca prețurile medicamentelor să intre în vigoare la 1 aprilie 2017.
ȘTIREA INIȚIALĂ Ministerul Sănătăţii a lansat în dezbatere publică o serie de măsuri în privinţa preţurilor medicamentelor eliberate pe bază de reţetă, măsura fiind aceea că din data de 1 martie 2017 vor fi ieftinite, treptat, o serie de medicamente. Mai exact, preţurile medicamentelor care au fost inovative, dar a căror patent a expirat şi au fost copiate de generice, eliberate pe bază de reţetă, vor scădea cu 35%, treptat, în următorii trei ani, primul prag de 10% urmând să fie aplicat de la 1 martie 2017.
Peste 450 de medicamente care au ieşit de sub patent s-ar putea ieftini în trepte, cu 35 la sută, pe durata a trei ani, pentru 56 de medicamente esenţiale compensate sută la sută producătorii ar putea majora tarifele, fără ca pacienţii să fie afectaţi, întrucât le primesc gratuit, farmaciile şi distribuitorii vor fi obligaţi să raporteze, zilnic, stocurile, iar Ministerul Sănătăţii (MS) va avea o platformă pe care orice persoană poate raporta lipsa unui medicament, sunt câteva dintre noutăţile unui proiect al MS privind noua politică a medicamentului pentru îmbunătăţirea accesului la tratament.
Noile reglementări vizează strict medicamentele compensate şi gratuite, şi nu pe acelea pe care populaţia şi le cumpără fără recomandare medicală.
Măsurile privind politica medicamentului pe următorii ani sunt grupate în patru capitole. Primul punct vizează ieftinirea treptată, în următorii trei ani, a medicamentelor, începând din primul trimestru al lui 2017. Medicamentele care ies de sub patent vor fi ieftinite cu 10 la sută în primul an 2017, cu încă 10 la sută în al doilea an 2018 şi cu încă 15 la sută în al treilea an 2019, după trei ani ajungându-se la o ieftinire de 35 la sută.
O altă măsură este aceea a creşterii preţului la 56 de medicamente esenţiale, cu până la 20 la sută. Lista medicamentelor esenţiale elaborată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii cuprinde 204 produse, dintre care, în România, 56 sunt compensate sută la sută.
Altă măsură vizează reducerea exportului paralel, farmaciile şi distribuitorii urmând să fie obligaţi să raporteze zilnic stocurile de medicamente compensate. Potrivit proiectului, în cazul scăderii stocurilor sub un anumit prag, Ministerul Sănătăţii şi Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM) vor primi alerte şi vor putea solicita farmaciei sau distribuitorului respectarea obligaţiei de serviciu public prevăzut în lege.
A patra măsură vizează realizarea unui website care să devină un instrument esenţial pentru a constata lipsa unor medicamente. Site-ul se va numit www.medicamentelipsa.ro. Lipsa medicamentelor poate fi semnalată pe acest site. Tot pe acest site va fi găsit un raport lunar al măsurilor pe care Ministerul Sănătăţii le-a luat pentru ca medicamentele să fie disponibile în România.
Asociaţiile reprezentative de pacienţi şi cele din industria farmaceutică susţin că măsurile corectoare propuse în noua metodologie nu aduc nicio îmbunătăţire, din contră, accentuează criza medicamentelor şi agravează starea de sănătate a populaţiei, generând dispariţia unui număr şi mai mare de medicamente de pe piaţă, iar accesul la medicamentele nou introduse în lista de compensate este blocat prin lipsa protocoalelor terapeutice.
Ei avertizează că metodologia propusă impune în continuare scăderea preţului medicamentelor sub minimul european şi, deşi este o scădere etapizată, consecinţele vor fi aceleaşi, iar accesul pacienţilor la medicamente va fi din ce în ce mai limitat, în timp ce la bugetul de stat nu se va realiza nicio economie.
E distractiv faptul ca farmacistii sunt trecuti primii in titlul articolului. De fapt, de parerea lor nu a prea tinut cont nimeni.
Desi, alaturi de doctori, ei sunt interfata de lucru cu pacientii. Totusi, medicii prescriu medicamentele si farmacistii ii instiinteaza pe pacientiu ca nu au produsul in stoc. In ultimii 2-3 ani tot mai multe produse au disparut. Pana la urma, degeaba e produsul ieftin, daca nu-l gasesti. Si sunt 2 cauze simple
1. Producatorul considera ca pretul la care poate vinde medicamentul X in Romania nu-i aduce beneficii. Il retrage.
2.Produsul X e mult mai ieftin in Romania fata de Olanda, sa zicem. Fiind vorba de UE, un depozit din Romania poate vinde linistit medicamentul in Olanda. Si asta o si face, pe bani mai multi decat ar obtine vanzandu-l in Romania.
Mai e un aspect care priveste farmaciile, deci neinteresant pentru altii.
Atunci cand unui medicament ii scade pretul, de fiecare data diferenta e suportata de farmacie. Cateodata diferentele pot sa insumeze mii sau zeci de mii lei, depinzand de stocul de medicamente si de profilul farmaciei respective. Chestie care mi se pare ca frizeaza legalitatea. Si o alta, tot la limita legii : daca pretul medicamentului se diminueaza cu 35%. nu intram oare sub pretul de achizitie??
ce preturi reale avea terapia cluj
astia vand de 100 ori costu de productie