Actualitate

Marius Bălan: Zestre nouă în parcul din Șirioara

Sub sloganul ”Niciodată nu e prea mult”, impus de propria conştiinţă, trei zile la rând am primenit parcul din Șirioara cu noi specii valoroase de arbori. În prima zi, alături de medicul veterinar Dan Ignătescu, specialist în cabaline dar şi un mare iubitor al arborilor, ne-am apucat de treabă. Ziua a 2-a şi a 3-a, singur şi în deplină linişte şi armonie cu natura, inima mi s-a umplut de bucurie şi satisfacţie după ce am plantat în sol 30 de pini din specia Pinus Nigra. Exemplare mari şi foarte frumoase adaugă valoare acestui loc foarte frumos de care satul va beneficia peste puţini ani. Alături de cei 30 de pini s-au mai plantat 15 bucăţi de molizi Picea Pungens Argintea, 5 bucăţi Abies Alba şi 1 Paulownia. Am continuat operaţiunea şi în zona privată, considerată tot parc, organizat şi plantat încă de acum 17 ani. Şi aici am găsit loc pentru 12 molizi şi 10 pini”, spune Marius Bălan, preşedintele Organizației Municipale Partidul Verde Bistriţa.

El a adăugat: ”Toamna a adus zestre nouă în parcul din Șirioara. Acum aştept să crească mari, sub strictă supraveghere, şi rog locuitorii din Șirioara să îi îngrijească şi să se bucure de frumuseţea deosebită a pinilor negri, specie din varianta austriacă şi care sunt de fapt arbori ornamentali. Săptămâna viitoare, cu ajutorul şi bunăvoinţa prietenilor de la ITRSV şi Ocolul Silvic Bistriţa, aşteptăm şi foioasele din specia paltin şi tei. În final îmi doresc mult că acest parc să devină unul cu valoare dendrologică”.

1-marius-balan-plantare-pini-noi-16 2-marius-balan-plantare-pini-noi-16

16 comentarii

    • Taci mai Grigore,nu le da idei!
      Astia la cat is de destepti ,nu- i mare lucru sa-l amendeze si sa-l puna sa scoata pomii!

  • siriorene tu nu ai legatura cu sirioara ,balan a plantat copaci nu pomi .si tu ai o cultura generala de-l depasesti pe sfintean doar cu citiva centimetri.

    • Esti ofticat rau ,Grigore!Las-o mai usor cu lectiile de horticultura si apuca -te de gramatica! Cat despre cultura generala ,nu esti tu in masura sa dai note!

    • Eu nu trebuie sa ma apuc de gramatica eu iti spun cit de bine te asemeni cu primarul care conduce comuna ta.Horticultura nu se ocupa cu plantarea copacilor,rasinoaselor.Vai de voi si de cine va conduce comuna.AMIN.

  • Felicitări d-le Bălan! Știu ca am avut multe discuții în contradictoriu dar de data asta chiar țin sincer sa va felicit! Inițiativa dumneavoastră este de toată lauda!

  • Multumesa D-le OVIDIU pt. aprecieri. Astept ziua in care ar fi bine sa ne cunoastem, si va asgur ca amandoi am castiga chiar o prietenie viitoare. Chiar vreau sa ma tin de cuvant si nu o sa va mai raspund la inerentele rautati pe care din cand in cand mi le-ati adresat. Eu pot uita repede de ele daca si D-vs faceti acelasi gest. De la mine puteti afla si alte lucruri pe care cred ca va intereseaza . O ZI BUNA !

    • Suna interesant si sunt deschis așa ca nimic nu este imposibil! Suntem doi cetățeni care vor binele acestui oraș doar ca vedem lucrurile diferit ceea ce din punctul meu de vedere nu este rău! Asta înseamnă după părerea mea evoluție. Dacă toți am fi de acord cu o idee nu înseamnă ca am merge în direcția buna.

  • Domnule Balan pinul negru nu este o alegere prea inspirata nu poate vegeta in conditii optime in zona judetului nostru fiind o specie exotica mediteraneana care prefera zonele calde si terenuri cu expozitie sudica insorite.La noi in tara veti intalni pin negru doar in zona Timis-Cerna si aici este vorba de o subspecie si anume Pinus nigra ssp.Banatica.

  • Stimate D-le RUSU. Draga D-le coleg.Stiu bine lucrul acesta. Cunosc si am vizitat in aceasta vara exact aceasta zona si clisura DUNARII si am ajuns pana la Herculane. Am admirat mult pinii de care ziceti . Atentie insa, aceasti pini procurati de mine sunt o subspecie din varianta austriaca de pin negru, aclimatizat la ei si care rezista bine la temperatrile joase. Ei sunt si arbori de aliniament si ornamentali .Pinii au fost insamantati si crescuti de 4-5 ani in solul judetului nostru si deja sunt aclimatizati cu clima si solul de la noi. Si solul mai reavan si pozitionarea lor in zone semi umbroase le convine. Fiti sigur ca m-am documentat alaturi de un specialist din pepiniera, inainte de ai planta. Eu va multumesc mult pt. interventia D-vs, si sunt bucuros ca aveti cunostinte si ginduri bune fata de MEDIU si ARBORI. Va asigur ca in ceea ce fac nu dau buzna sa ma aflu in treaba si incerc mult sa primesc noi cunostinte din tainele ECOLOGIEI. O SEARA FAINA !!!

  • Isvane; cu ziarul si tv-ul sunt obisnuit de 10 ani ca si cum as bea o cafea. Acolo am aratat de fiecare data actiunile frumoase de voluntariat. Pe tine nu te doare la constiinta ca stai ascuns si nu lasi nimic in urma ? Stai cuminte macar si nu fi impostor si da lectii la altii.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.