Actualitate Recomandări

Ambasadorul Liviu Zăpârţan, primit la Vatican. Când ar putea veni Papa Francisc în România

epa05625577 A handout picture provided by the Vatican newspaper L'Osservatore Romano shows Pope Francis (L) receiving the Romanian Ambassador at the Holy Sea Liviu-Petru Zapartan (R) for the presentation oh his credentials, in Vatican, 10 November 2016. EPA/OSSERVATORE ROMANO/HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Papa Francisc s-a întâlnit cu noul ambasador român la Vatican, bistriţeanul Liviu-Petru Zăpârţan, sugerându-i la final intenţia de a efectua o vizită în România, conform unei înregistrări difuzate de agenţia de ştiri Rome Reports.

Papa Francisc l-a primit în audienţă joi pe Liviu-Petru Zăpârţan, noul ambasador al României la Sfântul Scaun, ocazie cu care diplomatul român a prezentat scrisorile de acreditare, transmite site-ul oficial al Vaticanului. Liviu-Petru Zăpârţan a venit la întâlnirea cu Suveranul Pontif alături de soţia sa şi de o delegaţie din România.

La sfârşitul întrevederii, Papa Francisc i-a transmis noului ambasador al României următorul mesaj, conform unei înregistrări video difuzată de agenţia Rome Reports: „Rugaţi-vă pentru mine şi sper să fac o vizită”.

Născut la Şieu-Odorhei, județul Bistriţa-Năsăud, pe 11 iulie 1947, noul ambasador este căsătorit şi are o lungă carieră didactică universitară. Din 1975 până în 1990 a fost lector universitar la Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj Napoca, iar între anii 1990-2012, profesor de drept. Între 1996-2000 a fost ambasador al României în Marele Ducat de Luxemburg, fiind decorat pentru activitatea sa cu Marea Cruce a Ordinului de Merit al Marelui Ducat de Luxemburg.

Este cofondator al Institutului Italo-Român de Studii Superioare pe lângă Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj în 2003. Profesor universitar la Departamentul de Istorie a Filosofiei Antice şi Medievale al Facultăţii de Istorie şi Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai” între anii 2005-2012. Director al Şcolii Doctorale de Filosofie Politică a aceleiaşi Universităţi în cadrul Facultăţii de Istorie şi Filosofie şi, succesiv, la Institutul de Studii Doctorale între anii 2005-2016.

Din 2012, este membru în European Law Institute din Viena (Austria) şi, din acelaşi an până în prezent, profesor universitar la Institutul de Studii Doctorale al Universităţii „Babeş-Bolyai”.

Prof. Liviu-Petru Zăpârţan a fost numit pe 5 august a.c. în funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României pe lângă Sfântul Scaun de preşedintele României, Klaus Iohannis.

Imediat după numirea sa în funcţia de ambasador la Vatican, profesorul Zăpârţan a declarat pentru Monitorul de Cluj că agenda sa va include şi pregătirea vizitei pe care Papa Francisc ar urma să o efectueze în România, cel mai probabil în 2018, după ce a acceptat invitaţia lansată anul trecut de preşedintele României: „Este clar că activitatea mea va avea o componentă legată de această vizită, care vine ca o consacrare a dialogului inter-cultural. Sper să îi organizăm o vizită reuşită în România şi că în cadrul acesteia va veni şi la Cluj. E mai degrabă un gând, un gând frumos pentru toţi, ar fi ceva deosebit ca Papa de la Roma să ajungă şi la Cluj. Mi-aş dori ca dincolo de prezenţa sa la Bucureşti, Papa să fie prezent şi altundeva, fie că este vorba de Cluj, Iaşi sau alt oraş, cred că peisajul transilvan sau cel moldav îi pot întregi imaginea României”, a declarat Liviu Zăpârţan.

Singurul Suveran Pontif care a efectuat o vizită în România a fost Papa Ioan-Paul al II-lea, în anul 1999. În 2015, Papa Francisc s-a întâlnit cu preşedintele Klaus Iohannis, notează Rome Reports, o agenţie de presă privată şi independentă cu sediul în Roma şi specializată în relatări despre activităţile Vaticanului.

În 2016 relaţiile dintre România şi Sfântul Scaun împlinesc 96 de ani de existenţă, primul reprezentant al României fiind Dimitrie C. Penescu, care şi-a prezentat scrisorile de acreditare pe 12 iunie 1920 ca trimis extraordinar şi ministru plenipotenţiar pe lângă Suveranul Pontif. În perioada 1950 – 1990 relaţiile bilaterale au fost întrerupte unilateral de regimul comunist de la Bucureşti.

După restabilirea relaţiilor diplomatice, România a avut cinci ambasadori pe lângă Sfântul Scaun: Gheorghe Pancraţiu Iuliu Gheorghiu, Teodor Baconsky, Mihail Dobre, Marius Lazurcă şi Bogdan Tătaru-Cazaban.

Pe de altă parte, Sfântul Scaun a avut în aceeaşi perioadă cinci ambasadori în România cu rangul de nunţiu apostolic: arhiepiscopii titulari John Bukovsky, Janusz Bolonek, Jean-Claude Périsset, Francisco-Javier Lozano şi actualul nunţiu în România şi R. Moldova, mons. Miguel Maury Buendia, numit în această misiune de Papa Francisc în 5 decembrie 2015.

Din ianuarie 1998, în România s-a revenit la vechea tradiţie prin care nunţiul apostolic la Bucureşti devine decanul Corpului diplomatic.

Sursa foto: epa.eu

2 comentarii

  • Felicitări,succes în tot ceea ce faceți, prin faptul că reprezentați România, în Cetatea Eternă(Vaticanul), și prin dumneavoastră sintem cu sufletul în biserica Sfintului PETRU.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.