În timp ce autorităţile din zeci de comune au montat pe stâlpi anul acesta parcă şi mai multe instalaţii luminoase de sărbători, de regulă închiriate de la SC Nepos Magic Electric SRL, altele vor fi iluminate foarte puţin de sărbători sau deloc. Este şi cazul comunei Şieu Măgheruş. Primarul Sorin Mititean (PNL) a ajuns la concluzia că mai bine investeşte banii în lucruri mai folositoare pentru oameni.
„Sunt alte probleme mult mai importante decât iluminatul festiv de sărbători. În primii ani când am ajuns primar, am fost tentat şi eu, dar am investit sume modice. În timp, mi-am dat seama că sunt bani aruncaţi. Costă mult şi ce cumperi anul acesta, anul viitor, jumătate nu mai poate fi utilizat fiindcă toate sunt chinezării. Dacă dau 10.000 de lei pe ghirlande, oricum nu îmi ajung să fac nu ştiu ce, e ca o picătură într-un ocean, dar practic îi arunc. Cu 10.000 de lei mai bine cumpăr lămpi led care merg 365 de zile într-un an şi asigur iluminatul public. Eu nu mai cumpăr”, a spus Sorin Mititean.
Firma SC Nepos Magic Electric SRL s-a înfiinţat în anul 2012, odată cu primul mandat al preşedintelui CJ, Radu Moldovan, care a şi instituit moda iluminatului festiv în Piaţa Petru Rareş, iar exemplul său a fost preluat de majoritatea primăriilor conduse de primari PSD. Firma îi are ca asociaţi şi administratori pe Grigore Vasile Ani, George Ani şi Ioan Gabriel Salvan, care sunt şi administratori. În primul an de activitate, firma a avut o cifră de afaceri de circa 60.000 de lei şi un profit de o mie de euro. În 2013, a sărit la o cifră de afaceri de 172.000 de lei şi un profit de circa 30.000 de lei. Un an mai târziu, când moda iluminatului festiv a devenit şi mai obsedantă, afacerile Nepos Magic Electric au ajuns la 200.000 de lei, iar în 2015 la circa 600.000 de lei.
Să mai spunem că firma nu are decât o pagină de Facebook şi nu afişează nicăieri tarifele. Surse Timp Online au declarat că primăriile plătesc, de regulă, 50 de euro chirie pentru fiecare instalaţie luminoasă atârnată de stâlpi.
Si o sa mai creasca anul asta…
Asa se intampla cu firmele „de casa” ale PSD.
Asa se „sug” bani pentru campaniile electorale.
Nu vreau sa ma gandesc cati bani o sa se dea acestei firme pentru iluminat festiv in urmatorii 4 ani daca PSD castiga alegerile din 11 decembrie.
Ganduri bune in 11 decembrie. Opriti hotia PSD-ista!
Ce coincidenta…
„Firma SC Nepos Magic Electric SRL s-a înfiinţat în anul 2012, odată cu primul mandat al preşedintelui CJ, Radu Moldovan, care a şi instituit moda iluminatului festiv în Piaţa Petru Rareş”.
Eu as merge mai departe si as spune ca a fost infiintata „la comanda”…
mai documenteaza-te mai baiete…. nu sti despre ce vorbesti, cred ca ai vazut prea multe filme cu teorii ale conspitatiei
Anul infintarii este pura coincidenta cu primul mandat al lui RM. Sa nu uitam ca este doar al treilea an in care SC Nepos Magic Electric SRL monteaza iluminatul festiv …2014, 2015 si 2016 … nu prea ies la calcul 2 ani ….si tot asa sa nu uitam ca in 2014 au montat gratuit echipamentele de iluminat festiv doar asa cu titlu demonstrativ ca sa arate de ce sint in stare sa faca.
Ioan Gabriel Salvan este consilier local PSD in Feldru,spunea la bar in Nepos că la alegerile locale a cotizat 50 000 de euro la PSD dar in iarnă vor castiga peste 1000 000 de euro,așa le-a promis preșe…ghici care preșe?. Acum spune că toate localitățile conduse de primari PSD sunt obligate să pună ornamente de la ei ,urmând să dea 20% înapoi bani de campanie.Oare să fie adevărat?
Pai daca primesc comenzi de la toti primarii PSD din tot judetul nici pagiande Facebook nu le mai trebuie
Of, of cate comentarii fara cunostinta de cauza! Acest articol e asa inainte de alegeri pentru a pata putin imaginea Psd-ului!! Sa fim realisti oameni buni!! Acest obicei cu iluminatul festiv e deja traditie in multe județe din tara noastra de mulți ani.Când a reusit si BN sa intre in rand cu lumea, hai sa improscam cu noroi in firma respectivă ca reuseste sa facă bani,foarte bine, daca le merge capul, sa facă si altii daca pot.. Faceti domnilor primari sondaje prin localități si intrebati consătenii dvs daca vor ilumnat festiv si o sa aveti răspunsuri afirmative din partea celor care au copii pentru ca la urma urmei e pentru ei!! Cata bucurie pe chipul lor prin parcuri!! Si sa fim seriosi, ganditi-va la tarile noastre vecine de cati zeci de ani investec in asa ceva…noi hai sa rămânem pe vremea bunicilor!Ca asa ne place!
Schimbati-va mentalitatea oameni buni, Asa o sa schimbam tara asta!! Nu sa tot acuzăm in continuare, sa fim invidiosi pe cel ce reuseste!!
E adevarat ca e traditie in PSD sa imparta banul public la firmele prietenilor, fara licitatii. Asta e furt pe fata.
Nu copiii conduc o comunitate. Daca faci sondaj de opinie intre copii, o sa vrea garduri de acadele si trotuare de turta dulce. Din pacate primarii se comporta ca niste copii, sau ca niste parinti care nu se pot abtine sa nu se lase exploatati de copiii pofticiosi. Devenim tot mai putin crestini si tot mai mult americani tampiti. Cristos n-a avut leduri la cap când s-a nascut, doar a lumanare.
Dl. Sorin Mititean un primar responsabil pentru comunitatea pe care o conduce.
Ar trebui interzis prin lege să nu poată fi cheltuiți bani pe luminițe, zilele comunei/orașului, de comunitățile locale care cer bani de la Guvern/Consiliu județean pentru salariile angajaților, iluminat public, drumuri, etc.
70% dintre comunele patriei nu-și acoperă cheltuielile din venituri proprii, cer subvenții de la bugetul de stat sau județean, dar cheltuie bani pe tot felul de prostii (gen beculețe de Crăciun, zilele comunei, etc.)
Te poti intoarce in epoca de ,,aur” …acolo nu erau luminite nici macar in bradul din apartament…..cite comentarii aiurea la un articol de 2 lei.
Ar trebui interzisă prin lege prostia omeneasca, dacă se poate sa rămânem si fără curent pe străzi ca nu își permit primăriile sa il plătească! Noi nu trebuie sa evoluam , sa rămânem tot asa ca sa ne puteți manipula , voi care vreți la putere!!! Oare de nu v-a votat lumea? Poate ar fi cazul sa va schimbați mentalitatea ai după ați avea o șansa! Numai bine
E normal ca 70% dintre comune să nu îsi poată acoperi cheltuielile din venituri proprii.
Rolul statului e să ia bani de la oraşele bogate şi să dea bani comunelor sărace.
Adrian C. Da, statul trebuie să aibă un rol de reglare a diferențelor între comunitățile bogate și cele sărace. Dar, în același timp, trebuie să rezolve anomalia catre există în România acum: sunt foarte multe UAT (unități administrativ teritoriale) în special comune, care nu-și justifică existaența, sau mai exact, aparatul birocratic care consumă toate resursele obținute din veniturile proprii. Trebuie să urmăm exemplul unor state din U.E. ( Germania, Franța, chiar Polonia) unde au fost comasate serviciile publice la un centru zonal, comunele având rol deliberativ (adoptă hotărâri, decid soarta comunității) dar serviciile executive, respectiv serviciul financiar, de urbanism, etc. sunt executate la un centru zonal. Astfel profesionalizăm administrația locală și economisim mulți bani din bugetele locale prin reducerea cheltuielilor cu plata unor funcționari ineficienți, dependenți politic, care mai mult îi încurcă pe cetățeni.
Noi suntem tentati să trecem dintr-o extremă in alta.Fiecare localitate are un buget mai mic sau mai mare,atunci când există transparenta și corectitudine ,se așează primarul la masă cu aleșii locali ,întocmesc prioritățile și văd dacă mai rămân bani de distracție,beculețe,panselute s.a.m.d. Din păcate în cele mai multe situatii se pleacă de la principiul ,Da eu cu ce mă aleg,cât este parandaratul și se ajunge in situația in care interesul personal bate interesul comunitătii.
PĂREREA MEA!