Prima zi a evenimentului ”Crăciun în Bistrița-Năsăud”, organizat de Consiliul Județean prin Complexul Muzeal și Centrul Județean pentru Cultură în curtea Muzeului din Bistrița, s-a încheiat cu recitaluri extraordinare de colinde.
Seara a fost deschisă de folkiștii Vasile Bancea, Paul Gogancea, Florin Săsărman, Gheorghe Ani și Alexandru Filip.
La Muzeu au răsunat apoi colinde maramureșene aduse de artiști excepționali: Ioan Pop și Grupul Iza.
Aici mai multe fotografii de la ”Crăciun în Bistrița-Năsăud”
Iată ce vă așteaptă vineri 23 decembrie:
Orele 9.00 – 20.00: Produs în Bistrița-Năsăud… de Crăciun de toate de pus pe masă, de ”gătat” casa și înfrumusețat gazda! (Târg de produse tradiționale)
Orele 9.00 – 18.00: ”O, brad frumos” – Atelier de creații: ornamente, creativitate, imaginație și suflet
Orele 9.00 – 20.00: Cuvinte vechi în bradul de Crăciun: Fragmente/citate din cartea veche a patrimoniului muzeal
Orele 9.00 – 18.00: Povești de Crăciun – Proiecție de film
Ora 15.00: Iată vin colindătorii – Colinde bisericești cu Grupul Tabor
Ora 16.00: Colindători de la Josenii Bârgăului
Orele 16.00 – 19.00: ”Din casă-n casă!” – la casa tradițională din curtea muzeului. Întâlnirea cu Moș Crăciun. Împodobirea bradului. Primirea colindătorilor
Orele 16.00 – 18.00: Ansambluri de obiceiuri și grupuri de colindători din Prundu Bârgăului, Spermezeu, Rebra, Șieuț, Dumitra, Budești, Salva, Șanț, Ilva Mare, Sîngeorz-Băi, Căianu Mic, Ansamblul ”Doinița” Bistrița, Ansamblul ”Balada” Bistrița, Corul de tineri al Centrului Județean pentru Cultură
Orele 18.00 – 19.00: E vremea colindelor -Program susținut de Ansamblul profesionist ”Dor Românesc”
Orele 19.00 – 20.00: Recital extraordinar Cristian Pomohaci, acompaniat de orchestra Ansamblului ”Dor Românesc”
Alexandru Gavrilaș: ”Complexul Muzeal vă propune să vă aplecați cu fior și emoție asupra unor repere fundamentale din ființa națională românească: obiceiul colindei, care este perpetuarea peste arcul istoriei a tradiției apostolice a răspândirii veștii Sfintei Nașteri, ateliere de creație dedicate podoabelor care dau lumină sărbătorilor de iarnă, proiecție de film, recitaluri extraordinare ale unor artiști excepționali, târg de produse tradiționale, dar și întoarcerea la valorile unui trecut comun tuturor, în jurul casei țărănești din curtea Muzeului. Într-o vreme când sărbătoarea de iarnă înseamnă tot mai mult familie și tot mai puțin comunitate, noi vă propunem să comunicăm lumina și strălucirea Crăciunului în familia cea mare, din care toți facem parte. Într-o ilogică a grabei și alergării, noi vă propunem un răgaz de emoție și contemplație a sensurilor Crăciunului, legănați de vocea părintelui Pomohaci ori de glasurile ingenue ale colindătorilor din comunitățile din județ. Pentru că sensul intim, cel mai adânc al Crăciunului este bucuria împreună cu toți ceilalți, într-un timp al iertării și împăcării, al înțelegerii, toleranței și bunăvoinței”.
Adaugă comentariu