După mulţi ani fără zăpadă în care oraşul s-a înfundat în datorii pentru ca să amenajeze o pârtie, avem iarnă, avem telescaun şi instalaţii de făcut zăpadă artificială, dar nu avem încă nicio mişcare în Wonderland. În afară de câţiva paznici şi de poliţişti locali, nici ţipenie de om nu deranjează investiţia de milioane de euro. La baza ei sunt câteva instalaţii de zăpadă artificială şi snowmobile.
Întrucât primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, a anunţat că pârtia va fi deschisă cel mai devreme în 15 ianuarie, adică azi, Timp Online a vrut să vadă cât de pregătită e municipalitatea să primească schiori. Aşa cum puteţi vedea din fotografia alăturată: deloc! Zona e tot la faza de şantier, drumurile nu sunt curăţate, practic nu e făcut absolut nimic. Între timp, nici pe SEAP nu s-a mai întâmplat mare lucru. Serviciile de operare/exploatare a instalațiilor de transport pe cablu, de producere a zăpezii artificiale și de iluminat nocturn au fost scoase la licitație înainte de Crăciun, a fost depusă o singură ofertă, dar firma locală despre care pomenea edilul nu a fost declarată până acum câştigătoare.
Se pare că problema alimentării cu energie electrică nu a fost rezolvată încă, așa că s-ar putea să mai dureze până la deschiderea pârtiei.
În 9 ianuarie a.c., Ovidiu Crețu spunea că în această perioadă reprezentanții firmei Doppelmayr, care au livrat echipementele, vor face reglajele necesare: ”Firma are la dispoziție circa zece zile pentru acest lucru”.
Dacă nu va putea alege un operator pentru pârtie, Primăria Bistriţa va avea o mare problemă. Angajaţii DSP nu au specilizările necesare ca vieţile a mii de oameni să fie lăsate în mâinile lor.
În caietul de sarcini pentru licitaţie scrie clar că firma care va opera va trebui să aibă obligatoriu personal de operare: 10 persoane pentru telescaun (șef instalație, responsabil cu verificarea instalațiilor, mecanic trolist, agenți de peron, agenți de supraveghere), 8 persoane pentru întreținerea/pregătirea pârtiei de schi, operarea instalației de producere a zăpezii artificiale și a instalației de nocturnă – 44 de stâlpi de iluminat (4 muncitori pentru tunurile de zăpadă artificială și pompe, unul pentru ratrac – pregătire pârtie, 3 pentru verificarea balizajului și a celorlalte elemente de siguranță).
De asemenea, operatorul este cel care trebuie să solicite Autorității Naționale de Turism omologarea pârtiei de schi înainte de darea ei în funcțiune. Cum însă nu avem operator, este evident că nici nu are cum fi omologată pârtia.
În ce o priveşte, Primăria Bistriţa are obligaţia să întrețină drumul de acces și parcarea şi să facă reviziile tehnice ale instalațiilor. La ora la care am făcut aceste fotografii, pe drumul spre pârtie am putut ajunge doar cu o maşină de teren, iar parcarea era un munte de zăpadă, dovadă că nimeni nu se grăbeşte să îşi facă treaba şi să pregătească pârtia pentru marea inaugurare, aşteptată de edil încă de acum 8 ani.
Să mai spunem că banii din taxele de acces pe pârtie și din închirierea diferitelor suprafețe pentru agenții economici care prestează servicii de alimentație publică vor merge la bugetul local.
Programul de funcționare a instalațiilor va fi fi întocmit de Primăria Bistrița în funcție de perioadă, solicitări, condiții atmosferice pentru a se asigura accesul la instalația de transport pe cablu. Pârtia de schi va fi administrată de Biroul Turism, serviciu de specialitate al Direcției Comunicare din cadrul Primăriei Bistrița, nou înființat.
Anul trecut, Primăria Bistrița a alocat 7.021.000 lei de la bugetul local și 14.327.000 lei din creditul bancar pentru pârtia de schi din Wonderland (Unirea – Dealul Cocoșului), care costă în total 26 milioane lei fără TVA (31,2 milioane lei cu TVA), adică peste 5,8 milioane euro fără TVA (6,9 milioane euro cu TVA), din care s-au făcut în 2015 lucrări de 3.632.000 lei. 961.000 lei costă branșamentul electric. Lucrările de 13,5 milioane lei (3 milioane euro) au fost realizate de SC Kranz Eurocenter SRL în asociere cu SC Elcompet SRL, echipamentele fiind asigurate de Doppelmayr (Austria).
Aici Anexa financiara partie schi și raport privind documentația-tehnico-economică (modificate în vara anului 2016 față de cele inițiale).
În proiectul pârtiei de schi au fost prevăzute defrişări, nivelări, amenajări, instalaţie de transport pe cablu, construcţie clădiri, instalaţii de producere a zăpezii artificiale, construirea unui post de transformare, lucrări de drumuri şi platforme betonate. Elementele de bază sunt: telescaun fix cu 4 locuri, pârtia propriu-zisă iluminată nocturn, stație de plecare, drum de acces și parcare, bileterie.
Lungimea pârtiei (de categorie medie spre ușoară) este de 1.335 m (diferență de nivel de 257,5 m), cu o bretea de 447,10 m. Lățime: 60 m. Pârtia are punctul de plecare la altitudinea de 676 m.
Telefericul monocablu tip telescaun fix are 4 locuri și este alimentat de o bandă transportoare cu capacitatea de 4 persoane, viteza de deplasare fiind de 2,6 m/sec. Vor fi 57 de scaune. Traseul va fi susţinut de 10 piloni metalici. Accesul pe platforma staţiei se va face pe o scară amplasată la capătul staţiei. Lungimea traseului telescaunului va fi de 1182,71 m, cu o capacitate de 1.200 persoane/h.
Taxa de acces la telescaun este diferenţiată în funcţie de vârstă: între orele 9.00 – 16.00: 1. Persoane adulte: 30 de lei pe zi/ 150 de lei pentru 6 zile, 2. Tineri între 15-18 ani inclusiv şi seniori (peste 65 ani): 20 de lei pe zi / 110 lei pentru 6 zile, 3. Copii pînă la 14 ani inclusiv: 10 lei pe zi / 50 lei pentru 6 zile, 4. Nocturnă (orele 18.00 – 21.00): 20 lei pe zi.
Încasarea acestei taxe de acces telescaun se va efectua de către Direcția Economică – Venituri prin caseria deschisă în cadrul Complexului Sportiv Polivalent Wonderland.
Cele patru tunuri de zăpadă au un debit de 6,7 l/s. Parcarea auto a fost prevăzută pentru 493 de locuri.
Persoanele fără schiuri sau plăci vor avea accesul restricționat pe pârtie, pentru a evita producerea de accidente. Pe pârtie nu se va putea da nimeni cu săniuţa, dar va fi amenajat un loc în apropiere.
Franciza Elena Udrea!
As vrea sa fiți în locul lor sa vedeți cata bătaie de cap și cate sunt de făcut la un astfel de proiect.. și ca e imposibil sa -i mulțumești pe toți.. sa aj7nga banii sa se termine proiectul la timp și tot ce mai vreți.
@bizoo
Eu nu sunt platit din bani publici si nu aspir la asa ceva. Daca tu ai crezut ca poti sa pacalesti bugetul si sa iei bani moka din impozite platite de majoritatea romanilor, te inseli.
Cand am fost la Primarie sa-mi schimb bransamentul electric erati smecheri, m-ati plimbat cum ati vrut voi. Si asta pe banii mei.
Asa ca acum vedeti si voi ce inseamna birocratie.
Daca nu faci fata da-ti demisia si lasa pe altul, ca sunt mii mai destepti decat voi!!!
Si asta se intampla pentru ca avem primarie cu gandire….lasa ca merge si asa!!!
In spatele unei astfel de investii stau comisoane si interese pentru ca alte motive nu sunt!
…
unii au iesit in strada ca primarul nu le-a impodobit bradul,,, IN BISTRITA E MAI MULT DE ATAT SI SE VAD CA INTERESELE CELOR CE PROFITA DE CONDUCEREA LOCALA E MAI MARE DECAT NUNASTAREA CELOR CE PLATESC TAXE SI IMPOZITE PENTRU BUGETUL LOCAL!!!
Cred ca asa ceva nu se intampla in Corea de Nord…
Ca si podul care nu duce nicaieri si aici se vede o greseala.
Panta mare si stalpi amplasati aiurea, numai buni de dat cu capu!!!
Poți sa te dai cu capu de ce vrei sa mana ți e amortiza sigur de la cate like uri ți ai dat singur la comentariu.. de mana ai scăpat poți trece la cap. Cata răutate și limitare de gândire pe aici..
Ce tot comentati , aveti rabdare sa se intoarca din delegatie domnul primar si va deschide partia, sau rugati l pe domnul viceprimar Cristian Nicolae sa faca acest lucru daca tot nu mai aveti rabdare. El apare mereu cu articole pe acest o nline inseamna ca ii pasa de noi si va face multe lucruri pentru noi, mai ales cele promise.
Probabil striga cu totii PARTIEEE in cine stie ce tarisoara amarata din vestul Europei?!
Vai de p-ta lui. Ii sluga lu Cretu, acuma s-o dus la Toplita, dupa aia mere in Italia, il doare-n clop (ei pe Salauta nu au basca) de partia din Bistrita.
Apare, cum să nu apară…când nu-i Păcală e bun și Tândală, nu-i așa? Voi nu vedeți că ăstora li se ,, rupe ” de oraș și orășeni , nu văd altceva decât interesul personal și babetele blonde și hâde care îi acompaniază?
Am aflat ca si domnul viceprimar Nicolae este plecat, asa ca nu are cine deschide partia
Sper că nu e plecat la schi, ar fi superironic! 🙂
Nu a promis nimeni ca exact în 15 se deschide partia.. s a declarat ca cel mai devreme în 15 . Acum fiecare cat îl duce mintea și invidia.
Sigur esti un vice platit din banii mei de esti asa de sigur in a justifica incapacitatea administrativa platita MOKA!!!!
Ai putea sa spui si tu ca FUNCTIA DE VICE E MAI GREA DECAT CEA A UNUI KAMIKAZE pentru ca nu poti sa te ti de cuvant din tot ce afirmi!!!!
FOARTE GREU!!!!
de banii aia se puteau face blocuri pentru tineri; pentru ăia la inceput de drum dar ce să vorbesti cu incuiatii ăștia;oricum exista partii la 40 km(cea de la Tihuta) si Vatra dornei 70 km;
trebuie schimbat ceva să ne redresăm, cu ăștia nu facem nimic;
Usor de spus, dar imposibil de infaptuit, bosule! Ca astia s-au inradacinat pe vecie! Cu tot optimismul meu, cred ca suntem victime pe viata ale acestui „sistem”!
depinde cât esti de batrân, ca poate fosilele astea crapa înaintea noastra si ceva speranta mai ramâne.
Nu te baza, citizen, ce-i rau nu piere! Mai bine – tineri+ batrani- sa facem ceva pentru schimbarea acestei atitudini a „responsabililor”. Ar trebui facuti pe toate caile de rasul lumii, ca ei ne fac vietile de plans! Neputinciosi, profitori si lipsiti de RESPECT fata de cei care au (mai) avut incredere in ei si i-au ajutat sa ajunga acolo, suuus! Au uitat- majoritatea dintre ei- de unde au plecat!
imi dai si mie pentru asta vreo 75 milioane de lei?
Domnule viceptimar Nicolae de ce nu dai drumul la partie daca primarul este in concediu, asa cum ati promis 15 ianuarie????? Sau faceti promisiuni desarte, va pregatiti sa deveniti primar.
Doar cu o masina de teren? :))) cat va place sa exagerati si sa aruncati in stanga si-n dreapta cu vorbe. Am mers aseara cu un golf 4 pana la baza partiei.Nici vorba de 4×4. Doar cauciucuri de iarna… Vai, vai! mama ei de mentalitate
Cu chiu, cu vai, se va inaugura și pârtia Wonderland; dar eu văd o problemă : Câți își vor permite să plătească taxa de acces la telescaun. Eu sunt sigur de următorul lucru: vor fi câteva week-enduri , 4-5 pe an cu lume multă la pârtie, și în rest pârtia va fi mai mult goală. Faceți un calcul , o zi costă 30 lei, dacă socotim 8 zile de week-end într-o lună se adună 240 lei (la copii 80 și la tineri/pensionari 160 lei) ; cine vrea să schieze în nocturnă trebuie să plătească suplimentar 20 lei/zi. Faceți un calcul la o familie cu 2 copii câți bani se adună? Câte familii din Bistrița au disponibile aceste resurse financiare. Și uite așa vestita pârtie Cocoș, din mirobolantul Wonderland, va ajunge ca pârtia și telegondola de la Piatra Neamț, căreia acuma i se zice „telegoala”. Oare pentru 8-10 zile de schi la Bistrița se justifică cheltuirea a 24 milioane de lei, la care se vor mai adăuga înca vreo 3-4 milioane cu dobânda și încă vreo câteva sute de mii de lei cu operarea pârtiei.
Nu este adevarat d-le Chereji. Ca sa trimiti un copil sa schieze la V Dornei, Toplita, Borsa etc te costa cam 150 lei/zi. Aici in Bistrita se va schia in medie 2 luni pe an, deci 9 sfarsituri de saptamana + 2 vacante ale elevilor. Se vor infiinta si scoli de schi si incet dar sigur se vor face clienti permanenti ai partiei. Vorbim peste 2-3 ani.
@Andrei vorbim peste 2-3 ani. Da o zi poate ajunge la 150 lei. La Bistrita 9 week-enduri = 18 zile, pentru un copil până la 14 ani tariful este 10 lei (ziua) rezulta 180 de lei. Vacanta 14 zile încă 140 lei, în total 320 lei. Pentru tinerii între 15-18 ani taxa este de 20 lei/zi, deci un sezon va costa 640 lei. A fost facut un studiu de piață să aflăm câți bistrițeni își permit această sumă? Cum am scris mai sus, eu văd 8-10 zile la capacitate, 18 cum prognozați dvs. nu vor fi. În rest vom avea zile cu 20-30 de schiori pe pârtie și zile în care nu va fi nimeni. Eu pun problema dacă nu este prea mult pentru potențialul financiar la municipiului Bistrița acest lux? Dacă aveam rezolvate toate problemele stringente pentru majoritatea cetățenilor din municipiul nostru puteam să ne gândim să punem cireașa pe tort, dar, din păcate, deocamdată avem o mămăligă lungită.
Te-ai trezit d-le Chereji? Ai dormit cat ai fost primar si te-ai trezit sa-i critici pe altii! Pe altii care au facut ceva pentru orasul asta! Nu stiu cum de nu-ti este rusine obrazului sa si deschizi gura!
Mai avem o partie cea naturala de la BUDACLAND . Am vazut aici pe TIMP ONLINE ca astazi o fost plina de lume si de strigate de bucurie a copilasilor. Ce iti da DUMNEZEU este sigur ce ti se ofera de la autoritati mai asteptati.
Chiar atata trebuie sa adteptam domnule Andrei? 2 3 ani ca sa schiem doar s a spus 15 ianuarie 2017.
Da
2…3 ani
La anu nu va fi zapada si nici peste doi ani
A fost anul asta destula pentru 6 ani…4 inainte si doi dupa
Asa ca peste 3 ani pregati-va schiurile pe…15 ianaurie sa nu uitati….asa au promis astia!
Nu au promis 15 ianuarie. Au zis cel mai devreme 15 ianuarie
@Rares ai dreptate, nu s-a spus 15 ianuarie si nu s-a mentionat nici anul, asa ca daca o sa fie in 2018 tot bine primit ii. Pina atunci avem dealul Budacului.
Știți de ce nu inaugurează pârtia? L-am provocat pe dl. OT Crețu la un slalom paralel, i-am spus că-i dau și 5 m avans (daca-i prea puțin îi dau și 50 de metri). Dar îi e frică că îl intrec și se face de râs, după atâta schiat (fițos) în Austria cum să-l întreacă unul care a schiat numai la Dealul Budacului, Bistricior, Borșa, Șuior.
Apoi adevarul e ca pe borseni nu-i intrece nime la coborare. Da’ argumentele si invartosarile astea de tinerel trecut sunt penibile. Poate la cotul iadului sa aiba ceva succes. Daca o mai fi cineva pe acolo. In disputa dintre un consilier municipal si primar, sunt jalnice.
Oare cine o sa administreze partia? Tanase de la aerodrom?
Oare cine o facut iluminatul partiei? Ursa de la electroursa?
Oare cine…? Numai apropiatii lui Cretu…
Datorita nerabdarii bistritenilor de a schia va vand un pont salvator gratiiiss!
Mutati podul Berariei si a-ti scapat de telescaun oricum va plangeti ca e prea inalt, iar ptr.cei care vor mai sus luati utilajul de ridicat masini care zace de vreo 2 ani
Colectati curentul din fostele hale industriale de langa Dedeman care nu mai au nici macar geamuri, si suiera un curent pe acolo se pricepe Andrei primul comentator la cum se fura curentul.(ce vina are Elena Udrea?)
Biletele se pot da direct de la finante ca am vazut ca se implementeaza sistem tiketing
Echipa de salvamont sa fie condusa de Dr.Ilies pe care il rog sa inceapa intai cu cei care au fost desemnati sa se ocupe de respectiva partie.
Sub orice critica sa termini partia si sa nu ai curent ca la Patraru la vax populli
In incheiere va aduc aminte vorbele unui contemporan in viata:
„Iarna nu-i ca Vara” Sa va fie rusine ca platesc cetatenii dobanzi ptr.prostia voastra! Cum nu vi tu Tepes doamne..
Incă nu există firmă care să opereze, firmă care trebuie să obțină inclusiv omologarea, în consecință un termen de 5-6 luni este mai mult decât optimist. Nici o șansă mai devreme.
Inca nu am vazut partie de ski care sa aiba pe mijlocul ei stalpi!
Cretu ai facut-o si pe asta! Pe tampenia asta periculoasa ai cheltuit 7 milioane de euro?!!
Si normal ca nu o poti inaugura, ca nu iti da nimeni autorizatie pentru asemenea idiotenie periculoasa.
Pune mina pe drujba si mai taie din copaci, ca tine oricum iti place sa tai copacii, si fa alt traseu de coborare, hai repede ca acus e iunie!
Un derdelus prost de 7 mil euro.
Sa te imprumuti de la banca pe 20 de ani pentru o investitie in care nici un antreprenor privat nu si-ar arunca banii, cand intretinerea 12 luni + costurile de operare 2 luni cat va functiona nu vor fi acoperite din incasari, … felicitari celor care au semnat si aprobat proiectul, oricum copii vostri nu il vor plati, ei vor fi plecati in strainatate sa cheltuie banii de i-ati furat. Si asta cand nu ai un spital amenajat, nu ai camine de batrani nu ai gradinite sau scoli amenajate, ai drumuri neasfaltate si cu gropi, ai case fara canalizare in Bistrita. Nu ai un plan de promovare a orasului medieval superb dar ai planuri marete sa il transformi intr-o statiune montana, unde nu ninge decat 2 luni pe an.