Scriitorul Alexandru Uiuiu a relatat, miercuri, pentru Timp Online că romanul lui Bram Stoker, ”Dracula”, fiind un mit modern, trebuia să se hrănească din ceva.
„Miturile sunt reconfigurări ale istoriei sau, de multe ori, aduceri în formă literară şi estetică, a unor fapte disparate, a unor legende. Este neîndoielnic că Bram Stoker a cunoscut istoria domniei lui Vlad Țepeş, însă la modul în care este construit personajul Dracula, în biografia acestuia nu intră aproape nimic din domnia lui Vlad Țepeş. Dracula este prezentat ca un nobil secui şi nu i se arată în niciun fel ascendenţa. Deci el este propriul său tată, ca un demon de calitate, o apariţie justificată doar în interiorul mitului. Dracula nu are o biografie, pe când Vlad Țepeş are una”, a spus Uiuiu.
În opinia sa, romanul este pură ficţiune, dar Bram Stoker era un cunoscător de bibliotecă a Transilvaniei.
„El nu a fost în Transilvania, toposul acesta l-a ales pentru că Transilvania era vestită prin legendele ei înspăimântătoare şi printr-un peisaj care te ducea cu gândul la Trans Silva, ţara de peste munţi, de peste păduri, un ţinut misterios, care îţi putea permite să plasezi o astfel de legendă. La apariţia romanului au concurat foarte multe legende. Se mai spune că mulţi călători povesteau că pe Valea Bârgăului se suferea de porfirie. Este o boală care rezultă dintr-o alimentaţie uşor nesănătoasă şi care dă albinism, asta face ca irisul ochilor să fie roşu”, a spus el.
Alexandru Uiuiu mai adaugă faptul că tot porfiria, lipsa celulelor roşii din sânge, dădea o paloare cadaverică chipului şi provoca şi căderea dinţilor.
„Mulţi călători au găsit în zonă astfel de oameni care arătau ca şi vampirii sau ca şi stafiile. Pentru un tip care şi-a făcut documentarea pentru roman în bibliotecile britanice, la vremea aceea celebre pentru consistenţa lor, multe lucruri s-or fi adăugat pentru ca Bram Stoker să facă această poveste care, dincolo de groaza pe care o stârneşte, este o frumoasă poveste de dragoste”, a spus Alexandru Uiuiu.
Adaugă comentariu