Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a aprobat un proiect pentru aplicarea prevederilor OUG privind Fondul de Mediu, mai exact legat de taxa în valoare de 80 de lei pe tona de deşeuri deversată la groapa de gunoi, introdusă de la 1 ianuarie 2017.
Hotărârea CJ prevede că începând cu data de 1 ianuarie 2017 SC Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deșeurilor SRL, care administrează depozitul ecologic de la Tărpiu, are obligația de a plăti la Fondul pentru Mediu taxa de 80 lei/tonă pentru deșeurile inerte și deșeurile nepericuloase încredințate de către terți în vederea eliminării finale prin depozitare la Tărpiu. Primăriile vor plăti această taxă operatorului serviciului de salubrizare în județ (acum Supercom), care la rândul ei va achita mai departe aceste sume firmei Vitalia. Totodată, primăriile vor lua măsurile necesare în vederea reducerii cantității de deșeuri inerte și deșeuri nepericuloase și creșterea cantităților de deșeuri colectate selectiv.
Președintele CJ Radu Moldovan a explicat: ”În urma discuțiilor cu ministerul, aveam două variante: punerea în cârca cetățenilor a acestei taxe, prin punerea ei în tariful de salubrizare, lucru pe care nu l-am agreat, sau să trimitem la administrațiile locale. Cele 62 de consilii locale vor analiza cum recuperează acești bani, fiecare CL are autonomie și va decide ce face, asigură sumele din bugetul localității ca să nu mai încarce cetățenii sau le recuperează din altă parte, asta nu decid eu. Nici administratorul depozitului de la Tărpiu, nici operatorul de salubritate, care au contracte clare, nu vor accepta să plătească din buzunarul propriu această taxă impusă printr-o directivă a UE ca penalizare pentru noi, pentru români, care nu înțelegem că trebuie să colectăm selectiv. Noi în continuare depozităm la grămadă, la întâmplare și de anul acesta avem o taxă de 80 de lei, dacă nu ne conformăm de la anul vom avea 120 de lei și tot așa. În depozit ar trebui să ajungă maxim 20% din cantitatea integrală. În februarie vom veni în CJ cu un regulament foarte clar, cu toate obligațiile. Avem promisiunea Ministerului Mediului că în cel mai scurt timp, mai exact în ședința de Guvern de miercurea viitoare, această responsabilitate va fi luată de pe autoritățile locale. Noi, având o lege în vigoare și obligativitatea ca de la 1 ianuarie să rezolvăm această situație, trebuia să reglementăm acest lucru. Vestea bună e că nu cred că vom ajunge acolo, problema va fi luată din responsabilitatea autorităților locale, Guvernul nu vrea să mai încarce cu o taxă în plus cetățenii și săptămâna viitoare se va rezolva în ședința de Guvern. Bucuria mea este că Guvernul a luat act de sesizările noastre și miercuri problema se rezolvă”.
Ministrul Mediului, Daniel Constantin, a spus nu de mult: ”Taxa de 80 de lei pentru tona de deşeu depozitat la groapa de gunoi este o taxă penalizatoare pentru managementul deşeului. La ora actuală, România are o rată de reciclare a deşeurilor de 4,5%, iar ţinta ce trebuie atinsă este 50%, până în 2020. La 1 ianuarie 2017, România a introdus această taxă de 80 de lei/tonă de gunoi depozitat. Ideea este să nu avem măriri de taxe la gunoi pentru cetăţeni. Vom impune praguri, iar taxa de depozitare nu va fi plătită de către cei de la depozitele de gunoi, ci de către operatorii de salubritate. Practic, operatorii vor plăti doar diferenţa dintre ţinta de valorificare şi ceea ce realizează efectiv. Dacă, de exemplu, operatorul îşi impune o ţintă de valorificare de 20% pe an şi realizează doar 10%, atunci se va plăti taxă doar pentru diferenţa nerealizată”.
dar daca la mine se ridica gunoiul de doua ori la trei saptamani cum se va reflecta in dreptul meu cota parte din 80 lei pe tona plus taxa de salubrizare proportional gunoiului sectat in proportie de 80% dar amestecat pe drum in masina de gunoi?
Primariile de unde au bani ? Nu plateste carca cetatianului ca plateste carca contribuabilului. Taxa penalizatoare se aplica pt ca avem containere seminingropate si nefolosite. De ce? Pt ca firma care colecteaza deseul menajer nu investeste in macarale in Bistrita. In restul tarii pt ca cei care au in fisa postului obligatia sa se ocupe de implementarea acestui proiect nu au facut-o. Dar isi iau salariul lunar. Deci plateste carca cetatianului.
Taxa nu va fi in grija cetatenilor… dar in grija cui? Fondurile primariilor din ce sunt constituite? Primariile ale cui sunt, nu-s tot a cetatenilor? Ne tot vrajesc cu tot felul de povesti. Ce nu se spune, extrem de clar, e faptul ca daca se face colectare selectiva nu plateste nimeni.
De ce nu ne orientam in aceasta directie?
Colectare selectiva, programe de informare si educare in acest sens, amenzi usturatoare cetatenilor care nu colecteaza selectiv, amenzi si mai usturatoare operatorului de salubritate ( daca amesteca deseurile) si atunci nu ne mai batem capul cu aceasta taxa. Vorbim despre o penalitate, o penalitate inseamna o amenda pentru prostie si/sau ignoranta. Ce ma ingrijoreaza pe mine este faptul ca preocuparea numarul unu este cum sa platim aceasta taxa, nu cum sa ne unim fortele sa scapam de ea. E un bir de care putem scapa dar… nu exista preocupare pentru asta. Noi… supusi cum suntem, sarim rapid la plata. Dar sa educam cetatenii, sa ne tragem vecinii de maneca sa colecteze selectiv, sa ne revoltam ca operatorul amesteca deseurile, n-o facem!
Avem proiect integrat de colectare a deseurilor la nivelul judetului. Care sunt rezultatele implementarii acestuia? Plata penalitatilor pentru colectare deficitara?
Se tot vorbeste despre colectarea selectiva a deseurilor si despre pedepsele ce trebuie aplicate celor care nu se conformeaza,dar firma de salubritate nu poate oare sa faca un efort si sa selecteze si ea deseurile.Nu stiu cum…cu asistati sociali sau cu instalatii de sortare…e treaba lor.Trebuie sa astepte ca aceste deseuri sa-i vina mura in gura gata sortate numai de catre populatie.Ei ar trebui sa fie cei mai constienti de faptul ca gunoiul se poate transforma intr-o materie prima si nu sa faca doar serviciul de a transporta gunoiul de la poarta cetateanului la groapa de gunoi.
In tarile civilizate cetateanul selecteaza deseurile! Nici nu se pune problema ca operatorul sa faca acest lucru. Luam de la tarile civilizate doar ce ne convine…. avem doar drepturi si foarte putine obligatii !
Daca amesteca cetateanul hartia cu zama ce sa mai sorteze firma de salubritate? Dar crezi ca cetateanului ii pica rangul daca din casa pune plasticul intr-o punga, hartia in alta si fractiunea umeda la galeata si atunci cand merge le pune in recipienti diferiti? Va spun eu ca e foarte la indemana, fac asta de ani de zile si nici din greseala nu scap hartia sau plasticul in galeata de menajer. Mai greu imi este cand vad ca degeaba le selectez … dar tot nu ma las… „Schimbarea incepe cu mine”