Secţia de neurochirurgie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa a trecut de la stadiul de vis, la cel de realitate, a declarat pentru Timp Online managerul unităţii medicale, prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta: „Este şi pârtia de schi aproape de inaugurare. A fost, de fapt, unul din motivele pentru care ne-am mobilizat în dezvoltarea traumatologiei şi neurochirurgiei la Bistriţa. (…) Accidentele vor fi multiple”.
„Traumatologia se situează printre morbidităţile frecvente în judeţ de foarte multă vreme din cauza muncilor grele de la pădure, în zona industrială, cu manipulări de obiecte grele, dar şi din cauza accidentelor de circulaţie, noi aflându-ne pe o rută foarte frecventată. Este şi pârtia de schi aproape de inaugurare. A fost, de fapt, unul din motivele pentru care ne-am mobilizat în dezvoltarea traumatologiei şi neurochirurgiei la Bistriţa. În momentul în care oficialităţile au anunţat un astfel de proiect şi noi ne-am gândit cum să dezvoltăm acest tip de medicină pentru că accidentele vor fi multiple. Ei nu s-au gândit la lucrul acesta, dar, luând modelul pârtiilor occidentale, era absolut nevoie de un astfel de serviciu. Ca prim pas, am dezvoltat foarte bine secţia de ortopedie, iar acum au început primele operaţii de neurochirugie. Neurochirurgia e un vis al bistriţenilor pentru că multe din aceste politraumatisme se soldează cu traumatisme cranio-cerebrale, cu traumatisme ale coloanei vertebrale, chiar cu secţiuni de măduvă. Foarte importantă este intervenţia în timp util, în acele minute de aur ale medicinei. Dacă nu acţionezi în primele ore, mai ales la măduva spinării, ea poate muri şi nu mai poţi face nimic. De asemenea, transportul de la Bistriţa până la centrele universitare e tramatizant şi agravează aceste lucruri, ba şi preţurile de cost sunt mari şi atunci, sigur, ideea e să avem ceva local. Mă bucur că deja s-au produs primele operaţii. Domnul doctor Andrei Farcaş-Rotariu s-a pregătit la Clinica de Neurochirurgie din Cluj unde a urmat rezidenţiatul, cel mai lung din Medicină, specialitatea fiind foarte grea. Dânsul a venit cu profesorul său de la Cluj care ne-a asigurat că tot ce ştie profesorul poate face şi tânărul doctor, ceea ce ne-a bucurat foarte mult. Văd că deja confirmă recomandările profesorulu”, a spus dr. Buta.
Potrivit managerului SJU, se văd în felul acesta rezultatele investiţiilor în spital.
„În ultimele luni deja se validează toată viziunea noastră pe care am avut-o asupra dezvoltării spitalului şi deja manoperele care se fac în sălile operatorii sunt diverse, dar şi complexe. Mă refer aici la debutul secţiei de neurochirurgie în care deja au fost făcute primele operaţii, dar şi la activitatea foarte intensă şi calitativă la compartimentul de chirurgie plastică şi reparatorie chiar în zilele acestea a avut un caz special, o operaţie care a durat în jur de 14 ore cu refacerea unei labe a piciorului, atenţie venită de la toate clinicile universitare, trimisă cu diagnosticul de amputare. Această echipă tânără a reuşit să reconstituie piciorul pacientului”, a spus prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta.
Dom doctor! ce te grabesti!?!?!? Pe partia de sky o sa fie accidente dupa ce nu vei mai fi tu director de spital!!! :)))
Vin oameni tineri din spate
Bravo, felicitari!!!!
Pai nu se inaugureaza azi partia de schi ?Sau nu este 7 februarie azi ?
Are dreptate domnul doctor in religie si medic pediatru si intamplator sau nu director de spital.
Eu m-am pregatit de inugurarea partiei si mi-am scos din pod rolele , pentru ca schiurile le folosesc la Toplita, unde este zapada.
Jos palaria in fata domnului dr. Farcas. Multumesc!!!
Sa inteleg ca ceea ce faceti le corelati cu investitiile domnului rpimar?
Dar specialisti sa salveze sinucigasi ce vor fi imediat dupa inaugurarea podului berariei nu aveti?
Nu de alta ….e diferenta sa te arunci de pe podul jelnei fata de ce se ofera de pe podul berariei!!!
Felicitari Spitalului Judetean !
deci mai precis : ce operatii neuro s-au facut pina acum ?? 1,2,3 daca se poate .
Pentru cinu nu a trecut printun necaz ce depinde de un neurochirg poete vorbi orce .Dr Buta sa referit si la accidentele de munca si la cele distractive.Copilul vecinului meu a cazut de pe bicicleta a dat cu capu de asfalt si aramas inconstient .Lau transferat la cj .Spre norocu lui ca na fost foarte grav .Dar daca era ceva grav si nu suporta transportu. Sa multumim dr Buta ca a reusit sa aduca acest neurochirg in acest oras al numultumitilor.
Felicitări Dr-lui Farcas Andrei
Asta- i o prostie… vrem centru de radioterapie la Bistrita! Asta ar ridica foarte mult valoarea orasului nostru
o sa fie si in centru de radioterapie la bistrita.
Domnilor doctori, nu-l operati pe primar sa-i scoateti neuronii defecti, sa nu-i mai trebuiasca partii de schi si tot felul de alte nebunii? Cred ca ar fi o operatie reusita.