Artistul plastic Marcel Lupşe a reuşit, de-a lungul carierei sale didactice să transmită, ca un adevărat maestru, pasiunea pentru meseria sa „frumoasă, dar şi foarte grea”elevilor săi. Nu mai puţin de 80 de ucenici din cele două decenii de profesorat au decis să îi calce pe urme, ne-a mărturisit artistul la vernisajul expoziţiei „Maestrul” în care profesorii de la Liceul de Arte „Corneliu Baba” şi-au expus lucrările pe simezele sălii de expoziţiei de pe strada Dornei.
„Elevii Liceului de Artă trebuie să aibă nişte modele, un orizont către care să se poată îndrepta cu paşi înceţi, dar sigur. Această expoziţie mai vrea să ilustreze că, pe lângă profesorat, maestrul are universul lui, are un univers de creaţie specific: pictură, ceramică, design, arhitectură, etc. În cariera mea de apropae 25 de ani de profesorat la Liceul de Artă „Corneliu Baba”, am vreo 80 de ucenici, ceea ce e un lucru bun, însemnând că au îmbrăţişat mai departe această meserie foarte frumoasă şi foarte grea după părerea mea, au avut curaj şi mulţi dintre ei sunt colegii mei acum, alţii predau la instituţii de învăţământ superior, alţii sunt liber profesionişti, dar cu o foarte bogată activitate artistică, deci putem spune că sămânţa a prins într-un teren fertil”, a spus Marcel Lupşe.
Printre ucenicii lui Marcel Lupşe se numărără şi Flaviu Ştir, acum profesor de design la aceeaşi şcoală.
„Într-un sens general mă simt maestru. Potrivit dicţionarului, maestru e cineva care formează pe altcineva într-o altă direcţie şi îşi dă toată silinţa să lase ceva frumos, un ucenic care îl urmează, dar rămâne loc pentru multă perfecţionare, pentru a atinge şi celălalt nivel de maestru care rezistă în timp. Probabil ar trebui reîmprospătat mai mult modelul Renaşterii care a ajutat mult umanintatea. Artele, în colaborare cu ştiinţa, au reuşit să progreseze şi să dea un restart la istorie, să aducă lucrurile frumoase din Antichitate şi să le reîmprospăteze. Cred că şi în secolul XXI ar trebui din nou un curent de reîmprospătare a istoriei cu lucrurile bune care erau şi pe vremea aceea şi în sensul acesta cred că e valabilă încercarea noastră de a ţinti spre modele care chiar şi în istorie au existat. Putem să le reîmprospătăm şi să spunem că şi în secolul XXI ar putea exista şi alte modele, dar care totuşi să ţină cont de progresul de-a lungul istoriei şi etapele care s-au creat de-a lungul ei”.
În expoziţia „Maestrul” care poate fi admirată până la sfârşitul lunii mai, mai pot fi văzute lucrări semnate de Gal Paul Târziu, Alexandru Şerban, Cristina Trif, Oana Cârlig, Adrian Puţura, Loredana Chiş, Petra Baciu, Radu Hangan, Marian Coman, Adina Mocanu, Mircea Mocanu, Macedon Retegan, Ioan Runcan, George Ilişiu, Andrei Popescu.
„Expoziţia Maestrul şi ucenicii e una mai veche în şcoala noastră, doar că anul acesta lucrurile sunt puse separat. Elevii au avut expoziţie anul trecut, iar profesorii o organizează acum în cinstea unui maestru care e în mintea fiecăruia. Patronul spiritual al şcolii noastre e Corneliu Baba şi ne-am gândit că fiecare dintre cei care azi încearcă să îi formeze pe alţii au în mintea lor un maestru care i-a format. De aici şi titlul expoziţiei. Cred că fiecare dintre cei care lucrează la Liceul de Arte Plastice consideră că partea artistică este cea mai importantă. E adevărat că aici în formarea elevilor urmărim partea tehnică a specialităţilor pe care noi le formăm şi în acelaşi timp şi partea de creaţie. Într-un limbaj mai sec îi spunem ofertă educaţională. Putem să vedem cine sunt cei care predau şi cât de pricepuţi sunt în domeniul în care activează”, a spus istoricul de artă Vasile Duda, directorul interimar al Liceului de Arte.
Liceul de Arte „Corneliu Baba” a fost înfiinţat în urmă cu 18 ani. Este un liceu vocaţional care îşi desfăşoară activitatea pe două ramuri: arte plastice şi arhitectură.
Adaugă comentariu