Actualitate

Decizie definitivă a instanței supreme: Dosarul lui Ioan Oltean, retrimis la DNA

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, marţi, să retrimită la DNA rechizitoriul prin care au fost trimişi în judecată fostul deputat Ioan Oltean, omul de afaceri Mihai Rotaru şi alţi membri ai comisiei de retrocedări din cadrul Agenţiei Naţionale de Restituire a Proprietăţilor (ANRP), care erau judecaţi pentru crearea unui prejudiciu de 98 milioane de lei.

„Restituie la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei, cauza privind pe inculpaţii Dumitrean Crinuţa Nicoleta, Alexandru Lăcrămioara, Constantinovici Rodica, Teodorescu Cătălin Florin, Baciu Remus Virgil, Oltean Ioan, Negurici Sergiu, Diacomatu Sergiu, Marko Attila Gabor şi Rotaru Mihai, trimişi în judecată prin rechizitoriul nr. 660/P/2014 din 28.07.2016 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţa din camera de consiliu, astăzi 7 martie 2017”, se arată în decizia instanţei, potrivit news.ro.

Hotărârea definitivă vine după ce, pe 2 februarie 2017, un alt complet de judecată a constatat nereguli în rechizitoriu şi a dispus remedierea lor. „Constată neregularitatea actului de sesizare, respectiv a rechizitoriului nr. 660/P/2014 din 28.07.2016 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei, în ceea ce priveşte descrierea faptelor reţinute în sarcina inculpaţilor Dumitrean Crinuţa Nicoleta, Alexandru Lăcrămioara, Constantinovici Rodica, Teodorescu Cătălin Florin, Baciu Remus Virgil, Oltean Ioan şi Negurici Sergiu. În termen de 5 zile de la comunicarea prezenţei încheieri motivate, procurorul va remedia neregularităţile actului de sesizare. Menţine celelalte dispoziţii ale încheierii contestate”, se arăta în minuta instanţei.

Procurorii DNA au trimis dosarul la instanţă în 28 iulie 2016. Până în 5 octombrie 2016, cauza a fost în procedură de cameră preliminară. Judecătorul de cameră preliminară a stabilit că poate fi începută judecata pe fond, respingând atunci ca neîntemeiate cererile şi excepţiile formulate de Crinuţa Dumitrean, Ioan Oltean, Cătălin Teodorescu, Remus Baciu, Lăcrămioara Alexandru, Rodica Constantinovici, Sergiu Negurici şi Mihai Rotaru.

Anchetatorii au arătat în rechizitoriu că, în 27 noiembrie 2009, Mihai Rotaru a cumpărat cu 750.000 de euro drepturile litigioase pe care o persoană le deţinea asupra unui teren de 61.857 de metri pătraţi, în municipiul Piteşti. Persoana respectivă ar fi vândut aceste drepturi după ce, timp de opt ani, nu reuşise să obţină proprietăţile revendicate.

După doar câteva luni, la 17 iunie 2010, fostul preşedinte al ANRP Crinuţa Dumitrean, vicepreşedinţii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor Sergiu Diacomatu şi Cătălin Teodorescu, precum şi Remus Virgil Baciu, Rodica Constantinovici, Lăcrămioara Alexandru şi Gabor Attila Marko, membri ai aceleiaşi comisii, au aprobat în regim de urgenţă raportul de evaluare prin care terenul respectiv a fost evaluat la 108.932.000 lei, suma acordată drept despăgubire lui Mihai Rotaru, mai arătau procurorii. „Membrii comisiei au fost sprijiniţi în demersul lor infracţional şi de inculpatul Oltean Ioan, care avea relaţii cointeresate cu cesionarul Rotaru Mihai şi cu preşedinta ANRP Dumitrean Nicoleta Crinuţa”, au susţinut procurorii în rechizitoriu.

Terenul în cauză a fost supraevaluat, potrivit anchetatorilor, cu 98.780.835 lei (de 10 ori faţă de preţul real), sumă cu care Ministerul Finanţelor Publice a comunicat că se constituie parte civilă.

Procurorii au pus sechestru asigurător pe mai multor părţi sociale şi acţiuni deţinute la diverse firme de Mihai Rotaru, Cătălin Teodorescu, Sergiu Negurici, Segiu Diacomatu, Lăcrămioara Alexandru şi Gabor Attila Marko, precum şi pe mai multor imobile ce aparţin inculpaţilor.

După trimiterea dosarului în judecată, procurorii au continuat cercetările în cazul lui Ioan Oltean şi Mihai Rotaru, într-o nouă cauză în care sunt suspectaţi de trafic de influenţă şi, respectiv, cumpărare de influenţă.

Procurorii au arătat că noul dosar s-a format deoarece nu a fost posibilă finalizarea urmăririi penale, având în vedere comisiile rogatorii dispuse în cauză şi imposibilitatea de administrare a tuturor probelor.

În dosarul rămas în cercetare la DNA, există un denunţ făcut de Adrian Alexandrescu, fostul paroh de la Biserica Sfântul Ioan Botezătorul din Chitila, care spune că, în 2010, Oltean ar fi primit 600.000 de euro de la Mihai Rotaru, prin şoferul omului de afaceri. Alexandrescu le-ar fi spus procurorilor că, în perioada dinaintea Paştelui 2010, în curtea bisericii din Chitila, Ioan Oltean a primit “un sac mare de bani de la şoferul lui Rotaru Mihai”.

Alexandrescu ar fi făcut denunţul când era în penitenciar şi executa o pedeapsa de doi ani şi şase luni de închisoare pentru fapte de corupţie legate de despăgubiri de la ANRP, în iunie 2015 fiind eliberat condiţionat.

Legat de acest denunţ, Ioan Oltean spunea că nu îl cunoaşte pe fostul preot, că nu a fost niciodată la biserica din Chitila, iar declaraţiile acestuia sunt contradictorii şi nu sunt confirmate de nicio altă probă.

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.