Consiliul Județean va solicita Guvernului României transmiterea Palatului Administrativ, proprietate publică a statului, din administrarea Ministerului Afacerilor Interne – Instituţia Prefectului în administrarea judeţului Bistrita-Năsăud, CJ urmând să asigure folosința gratuită pe termen nelimitat a spaţiilor deţinute în prezent de Instituţia Prefectului şi a serviciilor publice deconcentrate.
Potrivit contractului de atribuire în folosinţă cu titlu gratuit de spaţii cu destinaţia de birouri, încheiat între Instituţia Prefectului și Consiliul Judeţean, rezultă că cea mai mare parte din suprafața construită desfășurată este cea deţinută în folosinţă gratuită de CJ. De asemenea, CJ deţine în folosinţă gratuită întreg spaţiu verde aflat în curtea Palatului Administrativ.
Explicațiile CJ:
”Buna desfășurare a activităţilor specifice aparatului de specialitate a instituţiei impune efectuarea, cu finanţare integrală din bugetul local al judeţului, a unor lucrări de reamenajare birouri noi și mansardare, fapt ce presupune modificarea structurii funcționale a spaţiului alocat cât și a suprafeţei utile a acestuia. CJ susţine și derularea unui obiectiv de investiţii privind „Instalare lift exterior – sediul Consiliului Judeţean Bistrița-Năsăud”, proiect ce presupune extinderea imobilului, iar autorizarea și executarea lucrărilor aferente investiţiei susmenționate reclamă constituirea, prin hotărâre a Guvernului României, a unui drept real de administrare în favoarea Județului Bistriţa-Năsăud deoarece imobilul „Palat administrativ” este bun proprietate publică a statului de interes național.
Prin realizarea obiectivului de investiţii „Instalare lift exterior – sediul Consiliului Judeţean Bistrița-Năsăud” , se va asigura respectarea drepturilor persoanelor cu handicap. Reţinând și posibilitatea de accesare de fonduri nerambursabile prin intermediul Programului Operațional Regional, Axa 3.1″ Sprijinirea tranzacţiei către o economie cu emisie scăzută de carbon”, dovedirea unui drept real de administrare oferă posibilitatea depunerii de către Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a unei cereri de finanţare pentru realizarea unor lucrări necesare de eficientizare energetică a imobilului.
După preluarea Palatului administrativ în administrarea Judeţului Bistriţa-Năsăud, se vor întreprinde demersurile legale pentru atribuirea în folosinţa gratuită, pe termen nelimitat, către Instituţia Prefectului și serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor, precum și către celelalte autorități ale administrației publice, ce funcționează în prezent în imobil, a cotelor părţi corespondente suprafeţelor ocupate de instituțiile respective.
După finalizarea lucrărilor aferente proiectului „Instalare lift exterior”, Judeţul Bistriţa-Năsăud va asigura efectuarea operațiunilor privind înscrierea imobilului și actualizarea datelor tehnice ale acestuia, conform cerinţelor sistemului integrat de cadastru și carte funciară, urmând ca noua evidenţă de Cadastru să se comunice Ministerului Afacerilor Interne în vederea actualizării corespunzătoare, prin hotărâre a Guvernului României, a datelor înscrise în inventarul Centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.705/2006, cu modificările şi completările ulterioare”.
Sediul CJ Bistrita-Nassaud are acelasi statut juridic precum au toate sediile din celelalte judete din tara. Numai chelnerul Raducu vrea sa aiba in administrare sediul CJ. Argumentele invocate nu justifica schimbarea statutului juridic a cladirii Prefecturii in care functioneaza si CJ. Acele amenajari, extinderi sau dotari suplimentare pot fi facute fara probleme in actualele conditii. De altfel, cladirea Prefecturii Bistrita a mai fost renovata in ultimii ani fara vre-un impediment de natura juridica a proprietatii. Ba mai mult, in urma cu cativa ani CJ Cluj si-a amenajat un nou sediu fara sa intampine dificultati.