(FOTO) Dacă e Paști, în piațetele din Bistrița apar ouăle uriașe cu care municipalitatea decorează orașul începând din 2012.
Pentru că se apropie sărbătorile pascale din 16 aprilie, dar și târgul sașilor Ostermarkt din 8 aprilie, ouăle realizate în 2012 şi 2013 din poliester armat cu fibră de sticlă, 12 la număr, își reiau locul în ”cuibarele” tradiționale din municipiu: Piaţa Centrală lângă Biserica Evanghelică, Piaţa Unirii, Piaţa Sfânta Ana de la Big.
Ouăle uriaşe vor sta în ”cuibare” din lemn mărunţit şi împrejmuite de bârne până de Rusalii (4 iunie).
În 2012, înainte de Paşti, în mai multe locuri din oraş au fost puse nouă ouă gigant (opt comandate de Primărie contra sumei de 13.000 de lei plus 6.000 de lei pentru vopsele şi unul făcut cadou de firma care le-a realizat pe toate, Eurocompozite), numărul lor ajungând la 12 în 2013 (încă 6.000 de lei).
Atunci când a introdus aceste aranjamente stradale de Paşte, primarul Ovidiu Creţu a mărturisit că s-a inspirat din cele văzute la Zagreb, unde mai multe ouă de mari dimensiuni (”Pisanica”) împodobesc cea mai mare piaţă din capitala Croaţiei. Tradiţia ouălor gigant o au şi alte oraşe din lume, printre care Koprivnica din Croaţia, Palanga din Lituania şi Vegreville din Canada. ”Am dorit să le spunem concitadinilor noştri, într-un mod special, Paşte fericit. Am ales să ornăm oraşul cu grupuri de ouă. Nu este o invenţie locală, am luat ideea din Europa. Aşa cum modelul pentru struţi l-am copiat după cel al urşilor, cămilelor, spre exemplu, din alte ţări, tot aşa modelul pentru ouă l-am văzut în Croaţia, la Zagreb”, a explicat atunci Creţu.
Ouăle pictate de elevii de la Liceul de Arte Plastice ”Corneliu Baba” au motive florale, peisaje, copaci înfloriţi, globul pământesc, mozaicuri, decoraţiuni şi chiar Biserica Evanghelică. Unul dintre ele, cel donat în 2012 de Eurocompozite, având reprezentate chipul actorului Robert Powell din filmul ”Iisus din Nazareth” şi turnul Bisericii Evanghelice, are postament rotativ.
Ovidiu Creţu consideră că ouăle, merele şi struţii ”dau o tuşă simpatică oraşului”: ”Mediul în care trăim merită să fie unul care să ne determine o stare psihică bună, frumoasă. Dacă trăim într-un oraş îngrijit, curat, ne simţim binStruţii, ouăle, merele sunt elemente care dau o tuşă simpatică oraşului nostru. Nu sunt invenţii personale, m-aş fi bucurat să fie, le-am preluat după ce le-am văzut în alte părţi şi le-am adus şi la noi acasă, în Bistriţa europeană”.
E clar ca problema oualor a fost preluata de Cretu de la altii fiindca pe el nu-l duce capul. Trebuie spus insa ca inainte de Bistrita, la Suceava a fost construit in anul 2009 un ou de paste urias. Oul incondeiat de la Suceava are o înălțime de 7,25 metri, un diametru de 4,60 metri și o greutate de 1.800 de kilograme, fiind cel mai mare ou tradițional de Paște din lume.
Oul sucevean a fost amplasat pe un soclu din lemn pe care a fost montat un afiș cu textul „Cel mai mare ou tradițional de Paște din lume”.
Am o intrebare ; Care is ouale lui NASTASE ?