Producătorii şi procesatorii susţin că preţul cărnii de porc a crescut în ultimul an cu aproximativ 40% şi avertizează că în această lună ar urma să fie înregistrate scumpiri de până la 20% pentru carnea proaspătă şi de 6-10% pentru preparatele din carne, în timp ce retailerii şi specialiştii din industria alimentară afirmă că nu există motive pentru astfel de creşteri de preţuri.
Preţul cărnii de porc a ajuns la 5,5 lei pe kilogram în viu la începutul lunii aprilie la poarta fermelor din România, în creştere cu 37,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Scumpirile au fost generate în principal de factori externi, în condiţiile în care România importă cantităţi importante de carne de porc.
Producătorii susţin că în aprilie preţurile vor creşte cu 10- 20% în cazul cărnii proaspete de porc şi cu 6-10% în cazul mezelurilor. În prezent, preţul cărnii de porc a ajuns cu 40% mai mare faţă de aceeaşi perioadă din 2016, spun jucătorii din sector. Mulţi patroni din industria cărnii au fost afectaţi de creşterea salariului minim pe economie de la 1 februarie, de la 1.250 lei la 1.450 lei.
Potrivit președintelui Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA), dacă preţul cărnii de porc ar creşte cu 30%, jumătate dintre firmele din sector vor da faliment în trei luni, pentru că puterea de cumpărarea a românilor nu poate suporta aceste scumpiri, iar carnea de porc este un produs care poate fi uşor substituit în consum.
Nu-i bai. S-o mancati voi procesatorii . Eu manc urzici si salate. Si daca vreau carne de porc o iau de la fratele meu, TARANUL ROMAN care nu isi indopa porcul cu chimicale. Asta recomand tuturor. Fitri destepti, ca avem scapare daca vrem.
dar sa o faca …
la legume si fructe sa nu umble!!!