Actualitate

Ciobanii au venit la Bistriţa cu miei şi iezi de vânzare. Cât costă kilogramul de carne (FOTO)

Ciobani din Rebra, Miceştii de Câmpie şi Livezile au venit la Bistriţa cu miei şi iezi de vânzare. Anul acesta, în premieră, nu i-au mai putut vinde direct din maşini, ci din ţarcuri special amenajate. Veterinarii prezenţi au purtat discuţii aprinse cu unii dintre ciobani care au refuzat să se supună noilor condiţii, însă au rămas fermi pe poziţii. Cine nu a vrut să se conformeze a fost invitat să plece.

În cea de-a doua zi de când e deschisă, piaţa de miei de pe strada Tărpiului este populată mai mult cu ciobani din toate colţurile judeţului decât cu bistriţeni interesaţi să cumpere miei şi iezi de la ei. Fermierii sunt îngrijoraţi pentru că, spun ei, oricum preţul este mic, 10 lei/kilogramul de miel viu şi 12 lei/kilogramul de ied viu, la fel ca şi anul trecut, preţ care nu acoperă nici pe departe cheltuielile lor cu întreţinerea turmelor, iar dacă nici nu au cumpărători, vor rămâne de pagubă.

Exporturile de miei din Bistriţa-Năsăud, principalul județ exportator din Transilvania înaintea sărbătorilor pascale, au scăzut la o treime faţă de anul trecut, de la peste 15.000 la peste 5.000, deși prețurile sunt mai mici. Mieii ajung anual în Bulgaria, Grecia, Italia dar și Iordania.

Puţinii bistriţeni care au venit marţi dimineaţa să îşi cumpere miei au spus că preferă să-i ia direct de la ciobani fiindcă ştiu ce cumpără şi, oricum, ies mai ieftin decât dacă ar da bani pe carnea din magazine. După ce este sacrificat mielul, carnea ajunge să coste în final între 18 şi 20 de lei kilogramul.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.