Social

Sărbătoarea Sf. Pahomie de la Gledin: Colocvii, slujbă oficiată de Mitropolitul Andrei

Biblioteca Județeană George Coșbuc” și Centrul Cultural ”Sf. Pahomie” Gledin organizează marți 18 și miercuri 19 aprilie Sărbătoarea Sf. Pahomie de la Gledin.

În prima zi are loc a VI-a ediție a Colocviilor de la Gledin, având tema ”Evocare Arhiepiscop Iustinian Chira”. Sunt programate prezentări de carte: ”Scara cuvântului. Eseuri omiletice” – pr. Ioan Chirilă, Arhiepiscopul Iustinian Chira în dialog cu Călin Emilian Cira ”Am ascultat de porunca Bisericii”, ”Biserica Ortodoxă din Bistrița” – Mircea Gelu Buta, Adrian Onofreiu.

Moderatorii colocviilor vor fi pr. Ioan Pintea și pr. Ioan Titieni. Invitaţi: pr. prof. univ. dr. Ioan Chirtilă, prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, pr. asist. univ. dr. Cosmin Cosmuță, dr. în istorie şi teolog Călin Emilian Cira, prof. dr. Marin Popan, prot. pr. Alexandru Vidican, pr. prof. Nicolae Feier.

În a doua zi, slujba va fi oficiată de IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, va fi lansată cartea ”Sf. Ierarh Pahomie de la Gledin, un deceniu de la canonizare” și se va desfășura concursul interjudețean de creație literară și interpretare de poezie și pricesne.

Răspunsurile la strană vor fi date de Corul Seminarului Ortodox din Cluj, condus de pr. prof. dr. Petru Stanciu.

Prima ediție a Colocviilor de la Gledin a avut loc în anul 2012, atunci când a fost inaugurat aşezământul cultural-spiritual ”Sfântul Pahomie”, care include o capelă, Casa Episcopului Pahomie şi biblioteca ”Iacob Stamati Mitropolitul”.

Centrul Cultural ”Sf. Pahomie” de la Gledin are un altar de vară sub care se găseşte o capelă închinată Sfântului Pahomie ce aminteşte de peşterile din Lavra Pecerska, ”Casa Sfântului Pahomie” care găzduieşte biblioteca ”Iacob Stamati Mitropolitul”, camere de odihnă, sală de mese, 20 de locuri de cazare pentru pelerini, precum şi teren de joacă. În 2014, IPS Andrei a pus piatra de temelie la viitorul centru social Casa ”Sfânta Ana”, care va avea 12 camere unde vor fi găzduite peste 20 de persoane nevoiaşe, precum şi copii cu probleme sociale. Începând din 2012, la centrul din Gledin se organizează tabere pentru copii.

În fiecare an pe 14 aprilie în Biserica Ortodoxă este pomenit Sfântul Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin, canonizat în anul 2007. Sfântul Cuvios Pahomie s-a născut în anul 1674, în satul Gledin, primind la botez numele Petru. A intrat de tânăr ca frate la Mănăstirea Neamţ, apoi l-a cunoscut la Lavra Pecerska pe Sf. Dimitrie al Rostovului, căruia i-a devenit ucenic. În 1706 s-a întors la Mănăstirea Neamţ, alegând ulterior sihăstria într-o pădure din munţi. A păstorit Episcopia Romanului între anii 1707-1714. Întors la Lavra Pecerska, a murit în 14 aprilie 1724, după ce a îmbrăcat marea schimă sub numele Pimen. Moaştele sale sunt păstrate în Paraclisul ”Sfântul Ştefan” din aşezământul monahal Lavra Pecerska (Kiev, Ucraina). În 14 aprilie 2007, la slujba de canoniozare a Sfântului Pahomie au participat preşedintele României, Traian Băsescu, mitropolitul Kievului, însoţit de trei episcopi şi trei clerici din Ucraina.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.