În judeţul nostru au sunat astăzi 106 sirene electronice şi electrice din care 45 sunt în municipiul Bistriţa şi în oraşele Beclean, Năsăud şi Sîngeorz-Băi. Acestea sunt amplasate pe blocurile înalte, cum ar fi blocul turn de la gară, din Decebal sau de pe Calea Moldovei. În toate centrele de comună se află câte o sirenă, mai puţin la Dumitriţa, care e nou înfiinţată şi nu a achiţionat încă un dispozitiv electronic de alarmare.
La Bistriţa, suntele sirenelor au fost tratate cu oarecare indiferenţă de localnici care şi-au făcut de treburile lor fiindcă ştiau că este un simplu exerciţiu.
„E un exerciţiu prin care, la nivel naţional, se verifică felul în care sunt transmise informaţiile între unitatea noastră şi celelalte instituţii cu atribuţii în managementul situaţiilor de urgenţă. Acolo unde există posibilitatea tehnică, aceste semnale sunt însoţite de semnale vocale cu sintagma „exerciţiu”. Am făcut un apel la populaţie să îşi păstreze calmul pentru că este vorba doar de un exerciţiu”, a spus Marius Rus, purtătorul de cuvânt al ISU Bistriţa-Năsăud.
Potrivit acestuia, primul lucru pe care trebuie să îl reţinem după ziua de azi este semnificaţia semnalelor auzite pentru ca să ştim cum să reacţionăm în cazul unei situaţii reale.
„În funcţie de semnalul auzit, oamenii trebuie să se comporte ca atare. Dacă este un semnal pentru dezastru sau atac aerian, să se îndrepte de urgenţă către cel mai apropiat adăpost. La nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud există 99 de adăposturi, atât în municipiul Bistriţa, cât şi în celelalte localităţi. Sunt adăposturi în care instituţiile cu atribuţii în domeniu şi autorităţile publice locale îşi vor desfăşura activitatea în cazul unei situaţii reale, adăposturi publice aflate în administrarea autorităţilor locale, dar şi adăposturi private amplasate în general în spaţiile marilor operatori economici. În general, sunt organizate la nivelul subsolurilor. În felul acesta e protejată populaţia în cazul unor dezastre sau atac aerian. La nivelul municipiului Bistriţa, aceste adăposturi sunt marcate cu semnul internaţional al protecţiei civile. Adăposturi pot fi găsite pe Calea Moldovei, pe General Grigore Bălan, în cartierul Subcetate şi în alte locaţii”, a adăugat Marius Rus.
În tot acest timp, la ţară, oamenii nu au altă soluţie decât să se adăpostească în beciurile locuinţelor.
„De regulă, în media apar des informări, însă nu ştim în ce măsură ajung la oameni aceste informaţii. Noi facem activităţi preventive în şcoli, la licee, la studenţi, în comunităţi. Lumea are toate informaţiile la dispoziţie, dar aţi văzut că şi în caz de cutremur, deşi s-a făcut multă informare, lumea nu ştie ce să facă. La ţară, mai transmit informaţii şi preoţii. Noi încercăm să facem în aşa fel încât informaţiile să ajungă la cât mai mulţi oameni”, a spus maior Grigore Ioan Spânu, şeful Serviciului pentru Prevenire Intervenţie.
Conform acestuia, la Bistriţa, există un adăpost nou pentru punctul de comandă de la nivel de municipiu care se află în clădirea nouă a municipalităţii de pe strada Gheorghe Şincai. Acest adăpost este dotat cu grup electrogen, instalaţie de ventilaţie şi conexiuni pentru pentru acţionarea sirenelor. Un adăpost public nou se află şi la Gara Bistriţa, acesta având o capacitate de 100 de locuri.
Primarul Ovidiu Crețu a precizat: ”O parte din dotări sunt aduse în acest centru. Practic, centrul de comandă trebuie să intre în funcțiune mutând și o parte din echipamentele de aici, pentru că atunci când apare situația biroul meu va fi acolo. Și atunci sigur că vor trebui duse în perioada respectivă. Dar să facem dotări acolo cu ce avem acum, nu cred că… Sunt dotările necesare pentru etanșare, acelea sunt făcute”.
am crezut ca vin rusii… m-am adopostit sub pat, un prieten s-a adapostit langa butoiul cu vin in beci… facem exerciti pt un eventual razboi cu rusia
Informatiile privitoare la adaposturi sunt fenomenale! A inteles cineva ceva? Iar mimam ca ne-am afla in treaba….
Ar trebui facute publice, publicata o harta a municipiului cu pozitia acestor adaposturi… altfel totul este doar o farsa.
la vedere!
Concluziile exercitiului la nivelul jud. Bistrita – Nasaud, precum si locatiile adaposturilor publice vor fi facute publice, inca o data, in forma actualizata, in cel mai scurt timp.
La mine la discoteca a venit ISU sa-mi inhida activitatea ca nu am senzor de fum si la Dumitrita nu se ia nici o masura. Pe cand se inchide Primaria Dumitrita?
Dupa aceea astept inchiderea si a celor care au cablurile din cupru ruginite, cele ce au becurile de la hidrant arse si chiar primariile care nu au apa potabila la hidrant!
Intotdeauna mi-am pus o intrebare simpla : In cazul unui atac aerian, nu e mai sigur sa te „refugiezi” pe camp ? Eu ma gandesc ca tintele clare sunt cladiri / institutii publice (ma rog, in afara celor de interes strategic – poduri / gari). Cine ar vrea sa „consume” armament pentru un camp ?
Si in acest caz, oare, nu e mai bine sa fugim din oras si nu sa ne ascundem sub el ?
🙂
Deci informatiile cu punctele de refugiu este ca aceia cu inchisul usi si cu cheia sub pres.
Nu are legătură cu războiul si nici cu atacurile aeriene.
Sirenele avertizează populatia orasului, in cazul poluarii aerului cu substante toxice (incendiu la o fabrică, explozie la un depozit de artificii etc).
Te avertizează să intri in casă si să inchizi geamurile, ca să nu respiri gaxele toxice produse prin arderea plasticului, vopselei sau a ingrăsămintelor chimice etc.
aceste exercitii se fac si pentru avertizarea populatiei ca se va face un nou….malll in oras!!!!
No , o sunat HARBURILE (alarmile) ? Pana ma refugiez eu la voi, cel mai sigur este in BECIUL meu de acasa, in forma de BUNCAR dar fara AUTORIZATIE. Am locuri amenajate si pentru cei din administratie. Pretul un leu pe ora de persoana .Lasati-o mai moale cu alarma. De 27 de ani se trage alarma in ROMANIA impotriva coruptiei, hotiei, taierii padurilor, vanzarea arabilului, starea jalnica din ARMATA, SANATATE si INVATAMANT. Concluzia ; nimeni nu aude ALARMA !!! Si asta in timp ce mama RUSIE face acelasi exercitiu zilele astea cu 44 milioane de oameni participanti la exercitii. HA ? Despre ce vorbim ?
Felicitari I.S.U !
Auzi , cica elea electronice au fost stricate si numai elea electrice o guitat. Vai de capul nost !
N-ar fi fost bine ca odată cu sirenele să încercam si adăposturile? Puteam vedea multe și trage concluzii multe și folositoare.