Ziua Mondială a Teatrului, care se sărbătorește în 27 martie, cunoscutul actor Dorel Vișan a susținut un recital extraordinar pe scena Palatului Culturii din Bistrița, intitulat ”Eminescu – om, geniu și poet divin”. Evenimentul a îmbinat poemul eminescian cu muzica, în spectacol fiind invitat pianistul Ionică Pop.
Prezent la spectacol, prefectul Ovidiu Frenț a postat pe Facebook: ”27 martie – Ziua Mondială a Teatrului, inițiată pentru prima dată la Viena, în 1961, de către Institutul Internațional de Teatru. Înființat în 1948, la inițiativa UNESCO, Institutul Internațional de Teatru reprezintă cea mai importantă organizație non-guvernamentală din domeniul artistic. Această zi a fost sărbătorită și la Palatul Culturii din Bistrița prin extraordinarul recital al maestrului Dorel Vișan intitulat: ”Eminescu – Om-geniu și poet divin”, acompaniat la pian de dl. Ionică Pop. Am ascultat o pledoarie argumentată (expusă cu tristețe) vizând demontarea teoriilor care susțin demitizarea marelui Mihai Eminescu precum și fragmente din opera acestuia mai puțin cunoscute publicului, inclusiv monologuri din piese de teatru neterminate și nepublicate. Păcat că publicul bistrițean nu a profitat în număr mai mare de acest eveniment de suflet și de cultură, susținut de Dorel Vișan, cel care a fost nominalizat pentru premiul de cel mai bun actor la Festivalul European al Filmului de la Berlin din 1988 (unde nu i-a fost permis să participe) pentru rolul principal din filmul ”Iacob” regizat de Mircea Danieliuc. Recomand acest film celor care nu l-au vizionat. Mulțumim, maestre!”.
Dorel Vișan a interpretat peste 40 de roluri în teatru, în cea mai variată gamă, de la Molière la Shakespeare, de la Marivaux la Büchner, iar în film a avut peste 50 de roluri în producții românești și internaționale. Este unul din cei mai importanți actori de film din România. De-a lungul carierei sale, a fost laureat cu numeroase premii, find decorat cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler ”pentru prestigioasa carieră artistică și talentul deosebit prin care a dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.
Parerea mea: un ilustru anonim.. Nimeni nu da doi bani pe acest dinozaur comunist in afara Romaniei. Nimeni 🙂
Doar noi pupam dosurile unora care si-au construit cariera pe pupincurism si servilism la adresa comunistilor.
Daca acest domn ar fi trait in alta tara, probabil era chelner.. sau mecanic auto.. Cu tot respectul pt. aceste meserii..
Doar in Romania ii numim pe toti dinozaurii comunisti.. „maestre” :))
Poate imi spuneti si mie cateva din realizarile internationale ale acestui domn.. Sau poate imi spuneti cateva scene ale marilor teatre din lume pe care acest tovaras a urcat..
Nu prea sunt.. asa-i? Pt. ca nu prea avea ce sa caute acolo..