După două săptămâni în care au lucrat până spre miezul nopţii, inclusiv sâmbăta şi duminica, funcţionarii de la Agenţia de Plăţi şi Inspecţie pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud pot, în sfârşit, să-şi tragă sufletul. Au încheiat luni campania de depunere de cereri pentru subvenţii.
Directorul APIA BN, Emil Scurtu, a explicat pentru Timp Online stau lucrurile la nivel judeţean: „Duminică, 13 mai, dintre cei 31.841 de fermieri depuseseră cereri 31.089. Mai aveam aproximativ 800 de fermieri care au rămas pentru ultima zi, dar eu consider că nu vor depune cereri toţi aceşti fermieri fiindcă suprafaţa de teren solicitată anul trecut este aproape în întregime ocupată cu cereri. Nu se va ajunge la 31.841 de cereri câte au fost anul trecut. Important pentru noi este să se depună cereri pentru toată suprafaţa agricolă fiindcă pentru suprafaţă se ia planta, nu pentru numărul de fermieri”.
Întrebat cum a reuşit APIA să-i aducă la zi pe cei 7000 de fermieri care nu se prezentaseră la timp cu cererile, Emil Scurtu a răspuns: „În ultimele două săptămâni, am lucrat inclusiv sâmbetele şi duminicile în mod continuu. Ne-am mobilizat şi noi, ne-au ajutat şi primăriile, şi colegii de la Direcţia Agricolă. Cu toţii au mers în teren şi i-au convins pe fermieri să vină şi să îşi depună cererea. Sper că cei de la conducerea centrală vor găsi o soluţie pentru ca şi funcţionarii să-şi recupereze forţele fizice şi psihice după acest efort de atâtea zile. Unii au stat chiar şi până la 22.30 la serviciu, alţii până la 21, în funcţie de numărul de fermieri care au fost la centrul local sau judeţean. Au stat la lucru până au preluat toţi fermierii. Orele suplimentare se recuperează prin zile libere, dar neplătite. A fost un efort mare, două săptămâni de lucru nonstop. Dorinţa a fost ca toţi fermierii să depună cererile, dar şi fermierii trebuie să înţeleagă că trebuie să vină la timp când sunt programaţi. La fel ar trebui să înţeleagă că toţi sunt oameni şi avem capacitate temporară de a munci şi mai trebuie să facem şi pauze”.
Potrivit Ministerului Agriculturii, luni a fost ultima zi în care s-au depus cererile, nefiind nicio prelungire. „Şi eu aş prefera să nu se mai prelungească pentru a intra într-un ritm normal de administrare de cereri, eşantionare de control, iar perioada de control să înceapă cel târziu la 1 iulie”.
Întrebat cine sunt cei care nu au depus cererile, Emil Scurtu a spus că acest lucru e uşor de aflat din baza de date. „O parte s-au unit, o parte au transferat proprietatea copiilor sau chiar au decedat. Problema importantă este ca suprafaţa să fie acoperită. Numărul fermierilor nu e important câtă vreme suprafaţa agricolă a judeţului e acoperiută cu cereri. Şi la animale e la fel. Aici am avut o problemă cu registrul genealogic, însă fermierii au ştiut de anul trecut care sunt procedurile. Se putea vorbi cu ei de la 1 ianuarie să-şi aducă documentele şi să-şi facă adeverinţe. Pe Valea Şieului şi la centrul Teaca fermierii nu au avut adeverinţe de la registrul genealogic gestionat de Biagen Select. Ei au spus că nu au venit adeverinţe, nu au fost întocmite, i-am rugat, ne-am şi certat şi până la urmă le-au dat”, a spus Scurtu.
Printre cei care nu vor primi subvenţii se numără şi mulţi ciobani. Preşedintele Federaţiuei crescătorilor de ovine Romovis, Ioan Câmpian, a declarat că de vină sunt şi primăriile.
„Licitaţiile pentru păşuni s-au făcut târziu şi noi nu am putut veni cu actele dacă nu au fost terminate. Pe de altă parte, şi noi avem partea noastră de vină şi le cam lăsăm. Sunt şi mulţi fermieri care nu lucrează pământul. UE, care dă banii, spune că sunt ai utilizatorului, deci nu a proprietarului de teren care nu îl lucrează, ori, la noi, 70% sunt oameni în vârstă care nu lucrează terenul. La subvenţie ar trebui să fie omul care lucrează terenul sau e cu animalele la păşunat. Acum toată lumea e fermier, cu un hectar, cu 2, cu 3, şi nici nu ştie unde îi e pământul. Aici stă mult fiindcă nu se descurcă. Eu nu vreau să acuz pe nimeni personal, doar regulamentele şi ordinele care sunt trebuie să le respectăm”, a spus Câmpian.
15 octombrie este data când vor începe în România plăţile pentru anul de plată 2017. Ca să ajungă la 15 octombrie, sunt trei faze de parcurs: prima fază este depunerea cererilor până pe 15 mai, de la 1 iunie la 1 iulie se face eşantionare şi verificare administrativă. „De la 1 iulie până la 1 octombrie trebuie să facem verificare în teren. Ştiţi dumneavoastră când au făcut verificări anul ăsta în teren? În ianuarie, în februarie, cu zăpada la brâu. Ce cauţi acolo, să depistezi suprafaţa de grâu care s-a recoltat în iulie anul trecut? Anacronic, neproductiv şi greşit pentru ţară, a explicat ministrul Agriculturii, Petre Daea.
„fiindcă pentru suprafaţă se ia planta” poate „plata”