Actualitate

Din lipsă de personal, o mare companie din Bistrița lucrează cu deținuți

”Închisoarea nu ne acordă câţi deţinuţi ne-am dori, pentru că nu ne pot asigura paza formală a celor care lucrează la noi. Cei care lucrează în regim liber vin la serviciu ca orice om obişnuit, doar traversează strada, în vreme ce ceilalţi vin cu autobuzul. Odată, am folosit 40-50 de deţinuţi la o construcţie“, a declarat pentru Ziarul Financiar Dorel Goia, principalul acţionar al Grupului Teraplast Bistriţa,

Migraţia de personal afectează din ce în ce mai puternic şi companiile din industria materialelor de construcţii, unde operează Teraplast, care produce profile din materiale plastice.

El spune că deficitul mare de personal l-a determinat să ajungă să caute oameni şi în închisori. ”Am ajuns să avem muncitori care pleacă două luni vara, la cules în Germania, Italia sau alte ţări şi revin apoi, iar noi îi primim pentru că alţi oameni oricum nu avem“.

Un muncitor înalt calificat are în cadrul Teraplast minimum 3.000 de lei net pe lună, a menţionat Goia.

Teraplast va deschide în iulie o nouă secţie de producţie în urma unei investiţii de 5 milioane de euro.

Grupul Teraplast Bistrița, cel mai mare procesator de PVC din România şi unul dintre principalii producători de materiale pentru piaţa construcţiilor şi instalaţiilor, are de cudând un nou director general, în persoana Mirelei Pop.

Grupul Teraplast a obţinut anul trecut un profit net de 40,3 milioane lei, la afaceri de 398,9 milioane lei, arată rezultatele financiare preliminare. Din anul 2008, compania este listata la Bursa de Valori Bucureşti, sub simbol TRP, şi are în prezent o capitalizare de 314,9 milioane lei. Cel mai mare acţionar al Teraplast este omul de afaceri Dorel Goia, cu o participaţie de 46,77%.

7 comentarii

  • Lipsa de personal se poate combate prin:
    – eliminarea posibilitatii de a iesi in pensie la cerere la 57, 58 de ani. Chiar dacă ai muncit mulți ani, nu ar trebui să ti se permita sa iesi in pensie mai repede de 65 de ani.
    – femeile ar trebui sa iasă in pensie la varsta de 65 de ani (ca si barbatii).
    -eliminarea pensiilor speciale (politie, armată, CFR, Tarom ). Să munceasca pana la 65 de ani (munca administativa, la birou, la radare, la circulatie). Daca nu este nevoie de ei, să se angajeje in alta parte. De exemplu la Teraplast.
    Nu spune nimeni ca trebuie să ai doar o meserie toata viata. Esti politist pana la 50 de ani si de la 50 la 65 de ani muncesti in alta parte.
    Asa se face in tarile care au PIB pe cap de locuitor de 6 ori mai mare ca al Romaniei. Asa se procedeaza in tarule in care salariul mediu net este de 3.000 euro.

    • Ia vezi cine în România are 2-3 slujbe sau cine are un program tip ,,split” . În schimb, toată lumea plânge că nu-i ajung banii. Nici în Europa dezvoltată legislația muncii nu-i altceva decât păsulă răsuflată , nimeni nu se gândește la introducerea unui salariu/oră așa cum se obișnuiește în US, Canada sau Australia, cam singurele locuri unde în ziua de azi mai poți pune ceva deoparte.

  • Daca ziceti ca se castiga asa de bine la Terapalst, de ce merg la capsuni in strainatate? Ce darnici sunt patronii…

  • Anuntul a aparut si la fortele de munca.Se cere studii medii pentu operator productie.Adica „holongher” ,oricum ,ei te angajeaza ca necalificat ‘manipulant la mase plastice’ .3 schimburi si naveta la manipulat macaroane de PVC si alte produse.Au ajuns la detinuti….sa aud si de COMELF sau altele cred ca este penal.

    • cat este socialu ma 50 euro
      in vest e 1000 2000 de euro pe luna .
      daca nu era socialu nu mai aveau loc romani ca se bateau vestici pe locurile de munca !!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.