Un bărbat de 40 de ani din Bistriţa, aflat la un eveniment în zona Bisericii Evanghelice, a dorit să surprindă câteva instantanee de la înălţime folosind o dronă. ”Având în vedere faptul că exploatarea unui asemenea obiect, fără ca acesta să posede certificat de înmatriculare/identificare şi certificat/autorizaţie de navigabilitate, constituie infracţiune. Astfel, pe numele bărbatului, jandarmii au întocmit actele de sesizare, în conformitate cu Ordonanţa Guvernului nr. 29 din 1997, republicată, privind Codul Aerian Civil, art. 103, alin. 1, lit. a, care au fost înaintate Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj”, informează Inspectoratul de Jandarmi Județean.
IJJ atenționează că toţi cei interesaţi de folosirea dronelor trebuie să cunoască şi prevederile legale în vigoare din acest domeniu de activitate. Astfel, conform legii se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă următoarele fapte:
a) exploatarea unei aeronave fără ca aceasta să posede un certificat de înmatriculare/identificare şi un certificat/autorizaţie de navigabilitate ori documente echivalente;
b) nerespectarea restricţiilor impuse prin reglementările specifice referitoare la zonele supuse servituţilor aeronautice sau prin avizele emise de Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, de către persoanele fizice şi juridice prevăzute la art. 78, dacă fapta este de natură să pună în pericol siguranţa zborului;
c) efectuarea de operaţiuni de transport aerian public fără deţinerea licenţei de operare şi/sau a certificatului de operator prevăzute la art. 50 alin. (1), dacă fapta este de natură să pună în pericol siguranţa zborului;
d) inscripţionarea neconformă cu certificatul de înmatriculare/identificare sau suprimarea mărcilor de inscripţionare.
(2) Fapta prevăzută la lit. a), săvârşită după refuzul eliberării certificatului de înmatriculare sau a certificatului de navigabilitate, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani.
De asemenea, în conformitate cu Hotărârea nr. 912 din 2010, pentru aprobarea procedurii de autorizare a zborurilor în spațiul aerian național, precum și a condițiilor în care decolarea și aterizarea aeronavelor civile se pot efectua și de pe/pe alte terenuri sau suprafețe de apă decât aerodromurile certificate dronele cu masa maximă de decolare mai mică sau egală cu 150 de kg pot fi operate dacă:
a) deține un certificat de identificare emis de Autoritatea Aeronautică Civilă Română sau un certificat de înmatriculare ori un document echivalent emis de alt stat;
b) în cazul în care aeronava are o masă maximă la decolare mai mare de 15 kg, deține un permis de zbor național emis de Autoritatea Aeronautică Civilă Română sau un document de certificare tehnică echivalent emis de alt stat, recunoscut de Autoritatea Aeronautică Civilă Română;
c) aeronava este asigurată, dupa caz, conform legii, pentru daune produse terților.
Ordinul nu se aplica aeromodelelor și dronelor care cu masa maximă la decolare mai mică sau egală cu 1 kg, atât timp cât:
-sunt operate într-o zona deschisă, fără construcții cu destinația de locuință;
– sunt operate fără depășirea câmpului vizual al persoanei care asigură comanda aeronavei de la sol, dar nu mai mult de 150 m distanță pe orizontală și de 100 m distanță pe înălțime față de această persoană;
– nu au montate pe ele aparatură pentru filmare sau transmisie de date.
Aiaiai s-au terminat infractorii in judet?aia cu parapante si alte obiecte zburatoare au toate actele necesare?nu va este rusine dlor din Mai?
Clauzele cu 1kg si aparatura de filmare nu mai sunt valabile, au fost in ord.8, abrogat vara trecuta.
Din decembrie 2016 nou limita este 500g si nu se mai face referire la aparatura de filmare.
Dar asta numai pentru zbor in afara localitatilor, urban este in continuare interzis.
Bai da zborul urban cu avioane usoare e ok nu?
Adevarul este ca ati rezolvat criminalitatea din județ! Bravooo ! Grija mare sa nu arestați pe Hoții de lemne, vreun deținător de câine ca nu are carnet de sanatate sau un biciclist care nu folosește banda pentru biciclete. Va plictisiți maxim la Jandarmerie se pare ….. rușine sa va fie!
Lege veche de 30 de ani + cativa tarani http://m.adevarul.ro/news/eveniment/ue-baga-inlegalitate-dronele-romania-conditiile-vor-putea-folosite-1_591095cf5ab6550cb8e8b490/index.html
Camatarii din decebal au autorizatii pt desfasurarea activititatilor ilegale de camatarie si schimb valutar???? de 25 de ani nu-i deranjeaza nimeni, (politia, jandarmii, primaria, etc.) Ce tara cu mentalitate de rahat… daca zboara o barza la joasa inaltime prin zona cum o amendati?
cu barza e simplu, o prind si o …… amendeaza. 🙂
aia n-au nevoie de certificate… aia doar cotizeaza…
bostani… in america e liber… doar trebe sa respecti niste reguli cu inaltimea maxima si distanta fata de anumite zone/obiective
e lege? e lege! deci…. ca e drept ca nu e drept pe asta se intemeiaza un stat civilizat!
Da ma,da sa se apuce intai de alea serioase care deranjeaza tot orasul,pt tanase si altii nu e lege?de ce nu se auto-sesizeaza jandarmeria?iti spun eu de ce,aia nu filmeaza manifestantii…doar deranjeaza linistea si ordinea publica.
Cred ca o spionat activitatea consiliului local.
De ce s-au interzis dronele cu camera?
Iata cateva motive:
1. Dronele cu camera filmeaza manifestatii, flashmob-uri si alte adunari civice de masa. Un pericol pentru Guvern.
2. Dronele cu camera pot surprinde autostrazi neconstruite, demolari ilegale, construiri ilegale, dimensiunile unor domenii private de lux construite din “salarii de bugetar”.
3. Dronele cu camera pot fi folosite pentru masurarea ieftina a terenului si au condus la o explozie de firme de cadastru. Asta mananca din afacerile unor politicieni.
4. Dronele cu camera sunt deja propuse pentru paza unor obiective de mare intindere, aducand numeroase economii fata de sistemele de supraveghere statice / dispozitive de paza. Asta mananca din profiturile multor smecheri cu firme de paza.
5. Dronele cu camera sunt aliatul activistilor de mediu – pot filma defrisari, zone vizibil poluate, zone unde sunt stocate ilegal deseuri.
Asadar, politicienii au TOT INTERESUL sa interzica acest nou dusman, drona ieftina cu camera. Le strica toate afacerile. Le dau in vileag toate mizeriile.
Si bineinteles, acum, oricine vrea sa faca cadastru sau paza cu drone trebuie sa fie autorizat de minister. Adica clientii politici vor fi autorizati de minister.