Social

Mocăniţa Transilvaniei, soluţia perfectă pentru o mică aventură de week-end (FOTO)

Mocăniţa a pornit din nou la drum prin frumoasa câmpie a Transilvaniei pe care sâmbătă au avut ocazia să o admire până la 60 de turişti. Aceasta este capacitatea trenuleţului nostru care circulă pe linie îngustă şi care circulă cu cel mult 20 de kilometri la oră între Teaca şi Comlod, graţie unui program bine pus la punct de o mână de oameni inimoşi care au format Asociaţia Mocăniţa Transilvaniei.

Organizaţia, care se promovează mai mult pe internet, a reuşit să facă inclusiv rezervări online, iar sistemul a prins foarte repede aşa încât toate locurile au fost rezervate pentru acest week-end şi pentru Rusalii, în total fiind şase zile de curse. Sâmbătă au pornit la drum primii turişti din acest an.

„Am început din acest week-end programul de vară. Sperăm să avem cât mai mulţi călători şi cât mai multe curse, să se mişte puţin lucrurile. Mocăniţa trece printr-o zonă de câmpie, în jur la 2-3 km, apoi urcăm dealul. În Ocniţa avem o oprire, după care mergem până la Comlod, acolo unde e şi un castel, după care ne întoarcem tot aici. Pe traseu apar tot felul de animale”, a declarat pentru Timp Online Daniel Szekely, voluntar al Asociaţiei Mocăniţa Transilvaniei.

„Am reluat activitatea mocăniţei de la Teaca în colaborare cu firma care a concesionat linia, noi ca şi asociaţie ne ocupăm pentru organizarea şi promovarea acestor călătorii cu mocăniţa. Week-endul acesta şi perioada 1-4 iunie, ne dorim ca şi pe viitor să continuăm. Acum i-am aşteptat cu pâine cu zacuscă din zonă, să guste din bucătăria tradiţională. Pe traseu vom opri la Castelul Teleki de la Comlod, unde facem un tur al castelului, a ce mai e acolo. Vom aduce artişti pe mocăniţă, interpreţi de muzică folk, vrem să facem la un moment dat stand-up comedy. Ne-am gândit la o trupă de rock acustic. Încercăm să diversificăm cât mai mult, dar totuşi să rămână o călătorie autentică în această zonă de câmpie”, a declarat Cristian Moldovan, preşedintele Asociaţiei Mocăniţa Transilvaniei.

Întrebat ce şanse are judeţul Bistriţa-Năsăud cu această linie îngustă în condiţiile în care sunt mocăniţe în zone precum Maramureş şi Suceava cu trasee mult mai spectaculoase, el a răspuns: „La început, nu au avut prea mare succes nici cei din Maramureş sau Suceava. Lumea nu ştia de ei, până devii puţin cunoscut durează. Şi la noi, interesul e mult mai mare decât anul trecut sau acum doi ani, semn că ceva se mişcă, iar acest lucru ne bucură. Oricum, e un proiect pe termen lung. Cel puţin 20 de ani de acum încolo trebuie investit constant”.

Daniel Oltean, alt voluntar al organizaţiei, a adus, sâmbătă, la Teaca, brelocuri şi magneţi cu mocăniţa pentru ca turiştii să le poată lua acasă după călătorie. „Noi considerăm că e de bun augur un asemenea magnet sau breloc pentru ca să nu uite pe unde au călătorit şi să mai vină. Mai vrem să-şi amintească faptul că ceea ce facem noi facem cu mare drag, punem suflet. E o călătorie interesantă care combină valea cu dealul unde se găsesc multe animale sălbatice: vulpi, iepuri, căprioare”.

Familia Avramescu din Bistriţa s-a numărat printre cei care au călătorit sâmbătă cu mocăniţa.

„Am mai fost şi pe Valea Vaserului, acolo peisajele sunt mai spectaculoase fiind o zonă de munte care nu are drum de circulaţie. Am venit să vedem cum este şi aici. Ne dorim să cunoaştem şi acest traseu, judeţul, zona de câmpie. Sperăm să fie o călătorie plăcută şi să ţină vremea cu noi. Cred că aceste linii de cale ferată ar trebui promovate mai mult fiindcă turiştii sunt interesaţi de astfel de mici aventuri de week-end”, a spus Floarea Avramescu.

„Sunt de profesie geolog şi am văzut multe peisaje deosebite în judeţele limitrofe, mai puţin pe acesta. Profit de faptul că se face această excursie frumoasă şi am venit împreună cu soţia mea să vedem peisaje noi, să ne bucurăm de aer curat, de linişte şi de compania altor persoane dornice să se relaxeze. Vrem să vedem, în afară de peisaj, şi obiceiurile oamenilor, traiul lor, dacă le place mocăniţa”, a spus Adrian Avramescu.

2 comentarii

  • Simplul fapt de a merge cu trenul e o aventură pentru majoritatea copiilor din ziua de azi. Să mai fie și unul istoric, e un privilegiu. Mocănița trebuie promovată prin Inspectoratul Școlar Județean, ca parte a ”Săptămânii altfel”.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.