Este unul dintre cele mai sănătoase și complexe alimente, un rapid și puternic energizant natural care ne ajută să avem un tonus bun și ne încărcă cu energie. Vorbim despre miere, un puternic antiinfecțios natural care acționează asupra principalelor sisteme și aparate din organism, de la tubul digestiv și căile respiratorii până la nivelul pielii și al mucoaselor. Poate fi folosită că mijloc de prevenire a bolilor. Combinată cu nucio, spre exemplu, opreşte pierderile de memorie.
Miere cu nuci au găsit bistriţenii care sâmbătă au trecut pe la Târgul producătorilor locali de lângă Biserica Evanghelică. De la standul Mariei Hiticaş din Bistriţa s-a mai putut cumpăra miere de rapiţă, polifloră, tei, pădure sau de mană.
„Mai am un amestec de miere cu propolis care ajută la imunitate, la gât, tuse, stomac, combinaţii de miere cu nucă care ajută la memorie. Fiul meu, de exemplu, ia miere de tei care e bună împotriva stresului. Băiatul e programator şi mi-a spus că în ziua în care a mâncat miere de tei nu a fost atât de stresat. Mierea de tei mai poate fi folosită împotriva insomniilor, e şi antiinflamator, antibacterian”, a explicat Maria Hiticaş care deţine 150 de familii pe care le duce peste tot prin ţară.
„Mergem în Dobrogea la tei, în Bihor la rapiţă, la Valea lui Mihai, Rodna, Beclean, Căian. Acum suntem cu stupii la Beclean şi la Căian pentru salcâmi. Numai că au fost ploile şi s-a cam terminat salcâmul. Din păcate, pe an ce trece, se tot reduce numărul de stupi, lumea renunţă. Apicultorii care au microbul în sânge nu vor renunţa însă. După ce plecăm noi probabil că următoarea generaţie va renunţa. Pentru noi, apicultura este terapie. Eu când am desfăcut stupul nu mai am niciun stres, nicio grijă, nimic. Nu contează înţepăturile, ne ajută la reumatism şi mergem mai departe. Am extras deja mierea de rapiţă săptămâna trecută. Am fost în Bihor la rapiţă şi pe urmă ne-am mutat la salcâm. Din păcate, acest început de an nu a fost prea bun pentru albine din cauza frigului, dar, una peste alta, ceva am făcut la rapiţă. Nici anul trecut nu a fost un an bun pentru apicultură, dar mierea şi-a păstrat acelaşi preţ. Cred că nici anul acesta nu se va scumpi”, a spun Maria Hiticaş.
Mierea cu nuci tratează anemiile, durerile de cap, induce o stare generală de bine, combate hipertensiunea şi funcţioneaza ca un pansament în cazul ulcerului sau afecţiunilor gastrice.
Producătorii locali pot fi găsiţi în fiecrea sâmbătă dimineaţa la târg în jurul Bisericii Evanghelice.
Adaugă comentariu