Actualitate Social

Sindicatele din învăţământul bistriţean pierd membri din cauza felului în care se plăteşte cotizaţia

Tot mai mulţi membri de sindicat din învăţământul bistriţean refuză, în ultima perioadă, să-şi mai achite cotizaţia şi optează să iasă din organizaţii. Se întâmplă fiindcă liderii de sindicat le cer să dea bani din buzunare, la fel ca în urmă cu 20 de ani.

Cea mai afectată de retrageri pare, la prima vedere, Uniunea Judeţeană a Sindicatelor din Învăţământ (UJSLI) Bistriţa-Năsăud care are, oficial, 4562 de membri. Neoficial e posibil ca numărul acestora să fie mai mic din cauza retragerilor aparent masive din ultima perioadă. Întrucât programul EDUSAL (prin care sunt plătiţi profesorii) nu permite reţinerea cotizaţiei de către angajator, liderii din fiecare şcoală se văd în postura penibilă să ceară fiecărui membru să o plătească. Pentru aceasta se eliberează chitanţă, dar profesorilor parcă le vine mai greu să bage mâna în buzunare şi să dea 1% din salariu odată ce l-au primit şi l-au împărţit în funcţie de nevoi.

„Este neplăcut ceea ce se întâmplă. Ne-am întors înapoi cu 20 de ani, din păcate. Fiecare lider adună banii de la membrii de sindicat, deşi, în mod normal, angajatorul este cel care ar trebui să reţină aceste sume care sunt deductibile. Nu se întâmplă nicăieri ce e în sistemul de învăţământ, ministrul Funeriu fiind decis să distrugă sindicatele. Nu toţi profesorii au carduri, iar celor care nu au le vine greu să dea înapoi bani pentru sindicat odată ce au primit salariul. Înţelegem acest lucru”, a declarat liderul judeţean al UJSLI Bistriţa-Năsăud, Emil Mocian (foto).

El a spus că, în cazul profesorilor care primesc salariile în conturi bancare, se fac demersuri pentru ca băncile să le reţiună, într-un cont, după ce îşi dau acordul, cotizaţia pentru sindicat.

„Am fost deja la cinci bănci, mai avem două. Procedura e complicată şi greoaie, dar nu avem ce face. Creăm conturi în fiecare bancă. Era foarte simplu dacă se reţinea cotizaţia pe statele de plată. Aşa ne confruntăm cu tot soiul de probleme artificial create. Oamenilor li se pare că e cotizaţia mare chiar dacă nu e decât 1% din salariu. Problema este că salariile sunt mici”, a spus Mocian.

Liderul UJSLI a apreciat drept greşită atitudinea profesorilor care se retrag din sindicat după ce au profitat de demersurile făcute de reprezentanţii FSLI.

„Va exista o recuperare a pierderilor salariale anul acesta. E adevărat că doar de 5%, dar poate însemna un salariu pentru fiecare. Demersul este al sindicatului. Cei care vor să se retragă nu ar trebui să uite eforturile făcute de noi”, a spus Mocian.

Potrivit sursei citate, deocamdată, la conducerea judeţeană a UJSLI nu au ajuns informaţii referitoare la retrageri masive din sindicat.

„Acum plec la Bucureşti, dar, după ce mă întorc, voi trece prin toate şcolile şi voi discuta cu oamenii. E posibil ca unii lideri pe care ei şi i-au ales să transmită mesaje care nu sunt în conformitate cu realitatea şi din acest motiv unii sindicalişti renunţă la calitatea de membri. Vom discuta şi vom rezolva problema”, a spus Mocian.

Pe site-ul UJSLI Bistriţa-Năsăud se găsesc informaţii despre felul în care trebuie reţinută cotizaţia pentru sindicat, dar şi alte lămuriri pentru eventualele întrebări pe care le au sindicaliştii.

Cristiana Sabău

1 comentariu

  • Dupa mine nu acesta este principalul motiv pentru care se renunta la Sindicat. Nu vad sa se mai „LUPTE CA LA ’48” pentru fericirea angajatilor !!!!!!!!!!!!!!!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS