Actualitate

Ziua Drapelului, sărbătorită la Bistrița. Crețu: Suntem aproape de valorile naționale

(FOTO) De Ziua Drapelului Naţional, în Piața Centrală din Bistrița, la statuia poetului Andrei Mureșanu, a avut loc un ceremonial la care au luat parte autorități locale și județene, șefi de instituții. Nu au lipsit primarul Ovidiu Crețu, subprefectul Terente Ciui, vicepreședintele CJ Vasile Puica, locţiitorul comandantului Brigăzii 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan”, colonel Ioan Marian Cristurean, viceprimarii Cristian Niculae și Gelu Muthi, secretarul municipiului Floare Gaftone, președintele PNL Bistrița, consilierul municipal Sorin Hangan.

 

Duminică seară, Drapelul Național a fost coborât de pe catargul din Piața Centrală și dus de către garda de onoare la Biserica Protopopiatului Ortodox de la Coroana, unde luni dimineață a fost sfințit. Drapelul Național a fost apoi transportat, în procesiune pe traseul Piața Unirii – pietonalul Liviu Rebreanu – str. Dornei – Piața Centrală, la catarg pentru a fi înălțat în cadrul unei ceremonii.

După acordarea onorului militar și salutul Drapelului de Luptă, Drapelul Naţional al României, sărutat în prealabil de oficialități, a fost înălțat pe catarg concomitent cu intonarea Imnului Național. Ceremonialul s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare.

”Drapelul Național ne definește și ne oferă unicitate în lume. Aceste momente în care suntem aproape de valorile naționale au menirea să ne conștientizeze și să ne apropie de rădăcinile noastre. Respectul și prețuirea pentru identitatea neamului sunt valori care nu se pot degrada, indiferent de transformările pe care societatea le suportă în timp. Chiar dacă am intrat în era globalizării, chiar dacă suntem cetățeni europeni, Drapelul Național este pentru fiecare simbolul apartenenței la același neam și la aceleași valori spirituale de care suntem mândri. Roșul, galbenul și albastrul ne-au însoțit istoria ultimelor secole, atât în vreme de cumpănă cât și în vreme de izbândă. Sub aceste trei culori s-au înfăptuit marile proiecte ale poporului român, este simbolul independenței și unității tuturor românilor. Tricolorul românesc se constituie într-un arc peste timp, într-un curcubeu al unității, suveranității și sufletului românesc. Așezăm astăzi alături de Drapelul Național și pe cele ale UE și NATO, dar acest fapt nu micșorează cu nimic valoarea de simbol a tricolorului, dimpotrivă, ne arată cadrul onorant economic, politic și militar în care se află țara noastră. Avem datoria să le transmitem copiilor noștri sentimentul mândriei de a fi român, de a impune Drapelul Național în lume așa cum au făcut-o multe generații înaintea noastră. Această sărbătoare ne ajută să simțim mai profund și mai bine conturată semnificația Drapelului Național”, a spus primarul Ovidiu Crețu în alocuțiunea sa.

 

Prefectul Ovidiu Frenț a postat pe Facebook: ”Vine Drapelul Naţional al României! Să stăm drepţi! El este în atâtea exemplare şi cu toate acestea este unul singur şi este unic. Este coborât de pe catarg şi este urcat pe catarg. Şi emoţiile noastre urcă şi coboară odată cu el. Marile noastre idealuri se mişcă la fel ca el, adică urmându-l. El este undeva acolo. În birou spre exemplu. Sau de dimensiuni mai mici, pe birou. Sau flutură afară în piaţă sau în zare. Când se face curent se mişcă şi pare să se tulbure chiar şi pe birou. Dar el se mişcă şi se tulbură şi când nu se face curent, din alte motive, din motive doar de el ştiute. Luaţi de cele zilnice, uneori, chiar şi atunci când este în apropierea noastră, uităm de el. Când îl regăsim îi simţim măreţia. Indiferent de dimensiunea lui respectul nostru faţă de el ţine de dimensiunea reflectării lui în sufletul nostru. Poţi să simţi tricolorul chiar şi când nu e niciun steag în apropiere, chiar şi când nu e Ziua Drapelului şi nici Ziua Naţională a României. Apropo de Ziua Naţională a României şi în special de Centenarul Unirii de anul viitor… Aţi simţit azi ceva în plus faţă de altădată? Aţi simţit o căldură în plus care venea dinspre drapel? Vă daţi seama cum se va înfierbânta steagul nostru în ajunul Centenarului Unirii? Cum va dogori? Cum va frige? Şi cum reflectarea lui în sufletul nostru va proceda la fel? La mulţi ani drapelului nostru drag! Să-l ridicăm sus, sus, sus! Acolo unde avem şi inimile!”.

Ziua Drapelului Naţional a fost proclamată prin Legea nr. 96/1998 şi se sărbătoreşte în fiecare an la data de 26 iunie. Ziua Drapelului Naţional a fost instituită pentru a marca ziua de 26 iunie 1848, când Guvernul revoluţionar a decretat că tricolorul – roşu, galben şi albastru – va fi steagul naţional al tuturor românilor. Cele trei culori împărţite în mod egal reprezintă principiul egalităţii, orientarea culorilor în sus semnifică verticalitatea, iar cifra trei este numărul perfect. În afară de România, mai există alte trei ţări europene cu steagul tripartit în mod egal şi vertical: Franţa, Italia şi Belgia.

Și mai multe fotografii puteți vedea pe pagina noastră de Facebook.

3 comentarii

  • Cretu iar a dat cu bota-n balta afirmand ca „Drapelul Național ne definește și ne oferă unicitate în lume”. El nu are notiunea termenului de „UNICITATE”. A fi unic inseamna sa nu mai existe nici un altul la fel. Ori in lume exista cel putin inca trei tari cu drapelul tricolor identic cu cel al Romaniei, in culorile albastru, galben si rosu, precum Ciad, Andora si Republica Moldova, cu mentiunea ca ultimele doua au gravata si stema pe culoarea galbena.

  • Prin conducatorul nostru suprem din Teleorman, tov. Dragnea suntem aproape de ingroparea valorilor nationale, in nici un caz MANDRII ca SUNTEM ROMANI, cum le place unor imposori sa afirme. Trezeste-te ROMANE, ca esti in al 13-lea ceas. Estia de la butoane vand tat absolut. Pana si suveranitatea este in pericol, daca mai promit multe pe ascuns. Promisiuni stiti voi bine la cine !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.