Actualitate

Iată-i pe cercetaşii care au imaginat comunitatea ideală!

Cum arată un oraş construit de copii? Cu primărie care are frişcă în loc de acoperiş, cu palat de justiţie într-un labirint, cu străzi în formă de fluture. Cel puţin aşa l-au văzut cercetaşii care au desenat comunitatea ideală. Cei mai inventivi 24 dintre ei vor merge într-o excursie în Austria.

Sâmbătă, la Casa Speranţei, noul sediu al Centrului Local Bistriţa a Organizaţiei Naţionale Cercetaşii României (ONCR), s-au adunat toţi cei 24 de copii care au câştigat o excursie în Austria fiindcă au imaginat cea mai interesantă comunitate ideală. Cu câţiva dintre ei am stat şi noi de vorbă.

Monica Mihaela Mureşan din Poiana Stampei: „Eu mi-am imaginat un oraş fără poluare, fiind foarte dotat şi cu mulţi oameni care să aibă locuri de muncă. Până acum nu am călătorit peste hotare, dar îmi doresc foarte mult”.

Nicoleta Ionela Orman din Mijlocenii Bârgăului: „Eu, la cercetaşi, am învăţat multe lucruri pe care nu le ştiam, să lucrez în echipă, să respect ca să fiu respectată, să ascult şi să nu vorbesc atunci când vorbeşte cineva. Mi-am imaginat un oraş cu multă verdeaţă, fără poluare, clădiri cu diferite forme, drumuri diverse forme, cum ar fi cea de fluture. Mi-ar plăcea să fie aşa şi la noi”.

Gabriela Andreica din Bistriţa: „Eu am luat idei din mai multe oraşe sau ţări şi am făcut oraşul care mi-ar plăcea mie să fie: nepoluat, să aibă mai multe clădiri, parcuri, verdeaţă şi să fie oamenii mai ecologişti, mai buni”.

Marinel Moruţan din Poiana Stampei: „Oraşul meu ideal are multe parcuri, flori, păduri, are maşini care nu poluează. Nu am mai fost niciodată în străinătate şi-mi doresc mult să merg, să văd cum arată parcurile, casele”.

Nicoleta Pilu din Poiana Stampei: „Pentru mine comunitatea ideală este cu mai multă verdeaţă, culoare, cu oameni sănătoşi şi mai vioi şi care ar fi mărinimoşi şi mai sinceri unii cu alţii. Eu am imaginat un oraş nu foarte mare, cu clădiri colorate, să le placă şi adulţilor şi copiilor”.

Cristina din Rusu Bârgăului: „În comunitatea mea ideală nu există sărăcie, doctorii se implică mai mult în salvarea oamenilor. Curtea de Justiţie nu e o clădire, ci un labirint de verdeaţă, iar primăria are acoperiş de frişcă”.

Coordonatorul proiectului O şansă europeană pentru copiii români, în cadrul căruia a fost organizată competiţia Comunitatea ideală, Sidor Costinaşi a declarat:  „Arătăm tuturor cum ştiu copiii să construiască oraşe ideale. În cadrul proiectului O şansă europeană pentru copiii români, am avut o competiţie, Comunitatea ideală,  între cei 120 de copii, iar în cadrul acestei competiţii fiecare copil a trebuit să realizeze un proiect ca să contureze comunitatea ideală, oraşul ideal în care a trebuit să pună pe hârtie ideile lui, cum trebuie să arate. Cele mai bune 24 de proiecte au fost răsplătite cu o tabără în Austria”.

El a explicat că cei 24 de câştigători au viziuni diferite asupra comunităţii ideale.

„Unii o văd în vârful muntelui, departe de lumea dezlănţuită, alţii o văd în centrul oraşului, cu foarte multe muzee, locuri de agrement, cu instituţii. Avem şi copii care au văzut comunitatea ideală în deşert. Au descris-o, dar au şi desenat-o”, a spus Costinaşi.

Premianţii vor avea astfel ocazia să viziteze zona Salzburg din Austria.

„Vom face tabăra în zona Salzburg, vom vizita împrejurimile oraşului împreună cu partenerii din Austria. Noi am fost ca şi cercetaşi acolo, ştim cum este şi ne dorim ca şi alţii care bat la porţile cercetăşiei să vadă ce înseamnă să ai acces la cultură, civilizaţie. Credem că educaţia e stâlpul societăţii. Cu cât cunoaştem mai mult, cu cât participăm la mai multe acţiuni sociale, cu atât reuşim să ne dezvoltăm pe noi”, a declarat el.

La rândul ei, Bianca Neşiu-Bedreag, preşedinta ONCR, a avut amabilitatea să ne spună cu ce gânduri încep cercetaşii anul 2012.

„A început anul cercetăşesc 2012. Suntem la inaugurarea centrului de la Bistriţa care se află în incinta Casei Speranţei. Ne bucurăm că, după un an de proiecte foarte mari pentru copii, continuăm şi anul acesta cu 120 de elevi selectaţi din Bistriţa-Năsăud şi Suceava. În acelaşi timp, ne bucurăm că dintre cei peste 120 de copii selectaţi anul trecut, mai bine de jumătate au dorit să continue activităţile cercetăşeşti şi în afara proiectului. Un număr de 24 de copii, dintre cei 120 care au fost implicaţi anul trecut în proiect, vor pleca într-o tabără în Austria, sperăm în primăvară, odată cu vacanţa şcolară. Ei s-au gândit să facă mici proiecte ecologice, de implicare în societate şi cei mai buni au fost selectaţi să meargă acolo”, a spus Bianca Neşiu-Bedreag.

Ea a explicat că profilul cercetaşului este următorul: trebuie să fie curios şi dornic de învăţare.

„Cei mai mulţi copii vin mai întâi speriaţi, nu ştiu ce se întâmplă aici, dar încet-încet se integrează în grup, zicem noi că atmosfera devine mai dezgheţată. Practic, îi facem să dea ce au mai bun în ei, să arate partea de creativitate şi să se implice. Misiunea cercetăşiei este implicarea în comunitate şi creşterea unei societăţi participative. Asta facem la cercetaşi, de la cei mai mici de la 7 până la 21 de ani. Acest lucru a fost recunoscut şi de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului care, în urma evenimentelor extraordinare organizate de noi în 2011, recunoaşte cercetăşia în 2012 printr-un eveniment pe care îl vom organiza în luna aprilie în toate şcolile din ţară. Este vorba de Şcoala altfel în spiritul cercetăşiei. Este o săptămână întreagă dedicată activităţilor extracurriculare, iar Ministerul a decis ca una din zile să fie dedicată activităţilor cercetăşeşti. Astfel, sperăm ca în cele 14.000 de şcoli din România să fie o zi dedicată cercetăşiei şi apoi copiii să poată beneficia de aceste activităţi şi pe mai departe”, a mai spus ea.

În prezent, la Centrul Local din Bistriţa sunt 25 de tineri şi copii vechi cercetaşi, dar alături de ei vor mai veni, în acest an, încă 60. La nivel naţional sunt peste 2500 de membri în 55 de localităţi din 26 de judeţe.

Organizaţia Naţională “Cercetaşii României” (ONCR – www.scout.ro) este cea mai mare organizaţie educativă de tineret din România, cu circa 2.500 de membri în peste 53 de centre locale (filiale) răspândite în toată ţara. Organizaţia naţională este, de asemenea, integrată în cercetăşia mondială, prin apartenenţa ei ca membră cu drepturi depline a Organizaţiei Mondiale a Mişcării Scout (WOSM – www.scout.org), fiind singura organizaţie de cercetaşi din România recunoscută ca atare.

Puteţi vedea mai multe imagini pe pagina de facebook a ziarului Timp Online.

Cristiana Sabău

   

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.