(FOTO) Cea mai populară și apreciată bucătărie din lume şi probabil una din cele mai sănătoase este cea chinezească au aflat bistriţenii care au participat duminică seara la un workshop interactiv în curtea Centrului German. A gătit pentru ei două feluri de mâncare Xin Bai, o chinezoaică stabilită de 15 ani în România dintre care ultimii 10 i-a petrecut în Bistriţa-Năsăud, fiind căsătorită cu un localnic.
Xin Bai, al cărei prenume se traduce cu „Ioana”, a locuit la Bucureşti, Cluj, iar la Bistriţa stă de aproape 10 ani. A lucrat ca traducător, apoi la Leoni şi acum are un magazin în zona Big. Cu toate că şi-ar fi dorit, nu a putut deschide un restaurant chinezesc fiindcă, spune ea, ar fi avut nevoie de mulţi bani şi de personal pe care să îl angajeze. I-au lipsit ambele: „Eu m-am căsătorit cu un român, am un copilaş, rudele noastre toate sunt în China şi nu am putut să deschidem un restaurant”.
La invitaţia Asociaţiei de Prietenie Româno-Chineze Bistriţa, ea a gătit în curtea Centrului German două feluri de mâncare: varză chinezească cu usturoi şi un desert din cartofi dulci şi ghimbir şi ne-a spus câteva din secretele acestei bucătării.
„Din bucutăria noastră tradiţională cel mai mult îmi plac cozonacii chinezeşti. Când voi avea şansa voi face pentru ca să guste toată lumea. Se fac pe bază de legume şi de carne. Dacă nu vrei cu carne, se pot face cu tăieţei chinezeşti, cu urechi de lemn, de post cum s-ar zice. Se pune şi făină în compoziţie şi se închide. Se poate fierbe, se poate prăji, o mâncare tradiţională chinezească. De anul nou chinezesc se mânâncă această mâncare”, a spus Xin Bai.
Întrebată care e secretul felului în care arată chinezii, nişte oameni care parcă nu îmbătrânesc, ea a răspuns: „Alimentaţia. Chinezii tot timpul mănâncă legume şi fructe. Zilnic se consumă legume cât de multe. În ce priveşte carnea, mâncăm mult peşte şi fructe de mare, iar carne de porc şi grădime nu prea. Legumele le mâncăm sub formă de salată, ca şi românii, dar şi prăjite. Mie mi se pare că românii consumă prea multă grăsime”, a spus Xin Bai.
Monica Munthiu, reprezentanta asociaţiei, a declarat: „Bucătăria chineză înseamnă şi sănătate. Chiar dacă în China s-a inventat furculiţa, ei au hotărât că vor folosi beţişoarele care înseamnă alimente în cantităţi mici ce sunt digerabile uşor. E un element care stă la baza alimentaţiei sănătoase şi echilibrate. În bucătăria chineză se pune accent nu doar pe gustul mâncării, ci şi pe felul în care arată mâncarea: săî fie colorată, să fie tăiată mărunt şi să aibă gust bun. Trebuie să îţi facă plăcere şi vizual şi gustativ. De la această lecţie de azi ar trebui să învăţăm să mâncăm în cantităţi mai mici, să ne bucurăm de ce e în jurul nostru şi să ne folosim de ce ne oferă natura. Să nu mâncăm prea multă carne, ci legume şi fructe pe care să le prăjim cât mai puţin”, a spus Monica Munthiu.
Asociaţia de Prietenie Româno-Chineză a organizat duminică un workshop interactiv având ca temă „Arta culinară chineză” în cadrul proiectului „Târgul Bistriței – trecut și viitor pe Drumul Mătăsii”.
În bucătăria chinezească, totul se taie în bucăți potrivite înainte de a se găti, motiv pentru care la masă nu e nevoie de cuțit sau de furculiță. Cu bețișoarele se pot lua numai bucăți mici atât cât e nevoie pentru a savura din plin mâncarea. Spre deosebire de mulți alții, chinezii mănâncă de două ori mai multe legume și fructe. Practic, le adoră și în mâncărurile lor au reușit niște combinații absolut irezistibile.
Mâncarea chinezească se poate găti în fel și feluri: aburită, fiartă, înăbușită, prăjită rapid, prăjită în ulei, friptă, sote, marinată în saramură, murată în oțet, în sos de soia, în sos dulce-acrișor…Chinezii spun că prima îmbucătură se face cu ochii. De aceea, mâncărurile chinezești reușesc de cele mai multe ori să impresioneze estetic, prin aspectul lor simplu, armonios, aprins de culori.
Chinezii au imaginație și o folosesc inclusiv în bucătărie, la denumirea mâncărurilor. Le place să pună nume ce te pot păcăli, însă e vorba doar de metafore condimentate care nu au nimic de a face cu ceea ce sunt în realitate mâncărurile. Dacă iei o porție de furnici în copac, nu vei mânca furnici (numai dacă vrei să îți imaginezi asta), doar spaghete de soia, carne tocată mixtă, varză albă, morcovi, usturoi, ceapă toate amestecate cu pastă de ardei și variate condimente.
Adaugă comentariu