(FOTO-VIDEO) De Ziua Imnului Național, în Piața Centrală din Bistrița, la statuia poetului Andrei Mureșanu a avut loc o ceremonie publică la care au luat parte primarul Ovidiu Crețu, prefectul Ovidiu Frenț, comandantul Brigăzii 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan”, col. Iulian Berdilă, deputatul Robert Sighiartău, senatorul Ioan Simionca, viceprimarii Cristian Niculae și Gelu Muthi, vicepreședintele CJ Vasile Puica, subprefectul Cristian Ceclan, ministrul pentru Relația cu Parlamentul Viorel Ilie, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Sorin Roșu Mareș, ambasadorul României în Vietnam, Valeriu Arteni, șefi de instituții, președintele PNL BN Ioan Turc, președintele PNL Bistrița Sorin Hangan, consilieri locali și județeni.
Ceremonialul, la care au luat parte și ansamblurile invitate la Festivalul internațional de folclor ”Nunta Zamfirei”, a cuprins acordarea onorului militar, binecuvântare şi rugăciune pentru poporul român, alocuţiuni, intonarea imnului Naţional al României, defilarea gărzii de onoare.
”Pentru noi toți, într-o anumită zi din an este ziua unui părinte, mamă sau tată, îi serbăm atunci dar îi respectăm și îi iubim în fiecare zi, în fiecare clipă. Sărbătorim Imnul Național, care în fiecare zi ne înalță sufletul. Cât timp bate inima unei nații tot atât durează și imnul ei. O națiune puternică are șansa ca din când în când să nască oamenin aleși, oameni mari la auzul numelor cărora trebuie să ne ridicăm în picoare. Andrei Mureșanu este unul din acei oameni. ”Un răsunet” este ca o cheie răsucită în sufletele noastre, liantul de identitate și magnetul de unire al acestui popor. ”Un răsunet” s-a ridicat din mulțimea de poeme și s-a făcut imn pentru noi. Imnul Național este răsunetul nostru pentru deșteptare, este jurământul nostru pentru istorie și pentru viitor. Nu știu pentru alții cum e, dar pentru noi bistrițenii el este mai familiar și mai înălțător. Avem versurile de la bistrițeanul nostru Andrei Mureșanu. Noi, bistrițenii, am fost, suntem și trebuie să rămânem copiii Imnului Național”, a spus prefectul Ovidiu Frenț.
Începând din 1848, ”Deşteaptă-te, române!” i-a călăuzit pe români în momente importante ale istoriei, precum Războiul de independenţă, primul şi al doilea război mondial. Mai ales în timpul crizei de după lovitura de stat de la 23 august 1944, când România s-a detaşat de alianţa cu Germania lui Hitler, alăturându-se Aliaţilor, acest imn a fost cântat în mod spontan şi emis pe toate staţiile radio. Imediat după instaurarea dictaturii comuniste la 30 decembrie 1947, când regele Mihai I a fost forţat să abdice, ”Deşteaptă-te, române!” a fost interzis, intonarea sau fredonarea sar fiind pedepsită cu ani grei de închisoare. Din anii 1970, melodia a putut fi din nou cântată, dar fără versurile originale. În 22 decembrie 1989, în timpul revoluţiei anticomuniste, imnul a fost cântat pe străzi, fiind instituit apoi drept Imn Naţional.
Poemul ”Un răsunet” al lui Andrei Mureşanu, redactat şi publicat în timpul Revoluţiei de la 1848, a fost pus pe note în ziua în care autorul l-a recitat câtorva prieteni braşoveni. Anton Pann este creditat ca autor al muzicii imnului, dar melodia pe care Andrei Mureşanu a pus versurile sale avea o largă circulaţie în epocă şi nu i se cunoaşte cu certitudine autorul. Andrei Mureşanu s-a născut la 16 noiembrie 1816, în Bistriţa.
Poet si preot greco catolic.. ca sa stie tot romanul de la ala cu cravata pana la ala cu opinca… trebuie spus adevarul intotdeauna chiar daca deranjam multimea.