Actualitate

Master-Planul investiţiilor în turism: Șase proiecte de interes local în Bistrița-Năsăud

Guvernul a adoptat printr-o hotărâre Programul multianual pentru dezvoltarea investiţiilor în turism (Master-Planul investiţiilor în turism) şi criteriile de eligibilitate a proiectelor de investiţii în turism.

Master-Planul are ca obiectiv principal dezvoltarea comunităților locale din zonele cu potențial turistic ridicat, prin creșterea investițiilor publice în infrastructura turistică. De asemenea, se urmărește dezvoltarea competitivă a turismului prin identificarea, evaluarea, prioritizarea pe forme de turism și o direcționare eficientă a investițiilor publice, dezvoltarea unei rețele de destinații turistice competitive pe plan internațional, valorificarea durabilă a specificului local și a elementelor de identitate națională prin turism și promovarea unei abordări integrate a politicii turistice la nivelul regiunilor, prin dezvoltarea durabilă a turismului.

Actul normativ prevede activități majore în domeniul turismului: dezvoltarea turismului de sănătate, a domeniului schiabil, a infrastructurii turistice de agrement dar și dezvoltarea echilibrată şi integrată a zonei turistice din Delta Dunării și a stațiunilor de pe litoralul Mării Negre, a infrastructurii turistice de-a lungul Dunării și cea din zona montană înaltă și, nu în ultimul rând, extinderea infrastructurii de vizitare din ariile naturale protejate, altele decât cele din zona montană.

Pe lista proiectelor de turism de importanță locală, în județul Bistrița-Năsăud sunt propuse spre finanțare:

1. Extindere turistică Băile Figa – SPA centru medical

2. Domeniu schiabil Valea Sălăuței

3. Domeniu schiabil Valea Bârgăului, comuna Bistrița Bârgăului

4. Dezvoltarea domeniului schiabil Valea Vinului, comuna Rodna

5. Parc de aventuri, orașul Sîngeorz-Băi

6. Sat de vacanță, orașul Sîngeorz-Băi.

Conform Hotărârii, contribuția financiară a Ministerului Turismului în investiții variază în funcție de nivelul de importanță. Pentru investițiile de importanță națională, contribuția aparține în totalitate Ministerului. În această categorie se încadrează dezvoltarea unui domeniu schiabil de peste 100 km și a unor porturi turistice în zona Deltei Dunării și a litoralului Mării Negre.

Pentru investiții realizate în stațiunile de interes național, atestate în condițiile legii, contribuția instituției este de 90%, iar contribuția unității administrativ-teritoriale beneficiare este de 10%; pentru investiții realizate în stațiunile de interes local, contribuția Ministerului Turismului este de 85%, iar contribuția UAT-ului beneficiar este de 15% . Contribuția Ministerul Turismului este de 70% și contribuția UAT-ului/asociaţiei de dezvoltare intercomunitară beneficiară este de 30% pentru investiții în domenii de aplicare ale Hotărârii, altele decât cele menționate anterior.

Direcțiile de acțiune pentru extinderea investițiilor în turism au fost fundamentate în baza studiului de cercetare aferent perioadei 2007-2016, studiu realizat de Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare în Turism, la solicitarea Ministerului Turismului. Acest document prevede un set de obiective specifice, a căror realizare va avea ca efect ridicarea nivelului calitativ și cantitativ al serviciilor turistice.

Stabilirea investițiilor finanțabile a fost realizată și pe baza unei consultări a unităților administrativ teritoriale, care au propus aproximativ 1.200 de idei de proiecte, funcție de necesitățile locale de dezvoltare a infrastructurii turistice, bazate pe cererea turistică. În urma aplicării filtrelor de selecție prezentate au fost selectate circa 140 de proiecte de interes local.

”În contextul îmbunătățirii performanțelor turismului din ultima perioadă și a creşterii competitivităţii şi atractivităţii României ca destinaţie turistică la nivel regional şi internaţional, prin elaborarea unui program multianual pentru dezvoltarea investițiilor în turism se creează premisele de dezvoltare superioară a destinaţiilor turistice din România, dar și a României ca macrodestinaţie”, anunță Guvernul.

4 comentarii

  • Din cele 6 proiecte cele referitoare la Figa și Sângeorz-Băi sunt binevenite. Despre 3 domenii schiabile în județul Bistrița-Năsăud am mari rezerve că vor putea funcționa.
    Cei ce promovează și aprobă astfel de proiecte cred că sunt „paraleli” cu ceea ce însemnă un domeniu schiabil. Un domeniu schiabil în adevăratul sens al cuvântului are pârtii cu lungime de 20-50 km (chiar și mai mult), cu toate gradele de dificultate, dotate cu instalații moderne de transport pe cablu. S-a făcut un studiu de piață? Vor fi clienți pentru 3 domenii schiabile în județ? Sau de fapt „domeniu schiabil” e o pârtie de 1 – 1,5 km?
    Mai bine s-ar concentra pe un adevărat domeniu schiabil în Călimani (zona Bistricior) și abia apoi, eventual, să multiplice, dacă acesta nu va face față „afluenței” de schiori.

  • Ce caraghiosi! Era sa intreb daca nu l-au adus inapoi in minister pe Dan Matei Agaton. Era plina tara de partii începând cu aia de la Borsa inca de acum 20 de ani. Tat un masterplan! Nu stiu ce s-o intamplat cu ele. Mi-am amintit apoi de o fosta ziarista din Bistrita ajunsa intre timp propagandista la rosii. Deci, nu e cu Spagaton e doar cu propaganda. Asa, si, ce-o mai adoptat guvernul? Numai atat?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.