Actualitate

Şi-au pus hainele la uscat pe aceeaşi pânză şi au învăţat să-şi păstreze frumos amintirile (FOTO)

Ce mică e vacanţa mare! Exclamă cei mai mulţi dintre copiii care vin zi de zi la Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” şi care abia aşteaptă să se deschidă fabrica … de idei estivale. Miercuri au dat buzna în clubul bibliotecii pasionaţii de pictură şi artă fotografică. Primii şi-au pus hainele la uscat pe o coală mare, iar ceilalţi au lucrat atenţi la compoziţie. Profesoara Petra Baciu şi Ana Adam i-au învăţat să se joace cât mai frumos folosind culorile, dar şi lumina.

Petra Baciu, de anul acesta profesor de arte plastice la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” din Bistriţa, a decis să-i înveţe pe copii să se distreze în timp ce pictează.

„Abordăm nişte teme specifice vacanţei. Ne jucăm cu contrastul, studiem scoici, facem exerciţii cromatice desenând cornete de îngheţată. În principiu, asta am vrut: să se relaxeze şi să înveţe prin joacă, să nu mai fie reticenţi la amestecul de culori, să fie personali. Din păcate, în sistemul de învăţământ lipseşte spontaneitatea şi doza personală a fiecărui copil. Facem o lucrare colectivă în care ne punem rufele la uscat, ideea e să avem părticica noastră în lucrarea aceasta. Fiecare desenează un articol vestimentar pe care îl decorează folosind pete, puncte. Nu sunt criterii cromatice restrictive, dar avem şi copilaşi care foarte bine rezonează la folosirea tuşului şi atunci special am adus pentru ei cărbune, tuş. Folosim trucuri cu ceară, cu sare. Mergem pe tenta jucăuşă. La final, fiecare îşi va identifica bucăţica de articol vestimentar fiindcă ne-am pus toţi hainele la uscat pentru joaca de a doua zi. Ceva de genul acesta am vrut să fie”, a explicat profesoara Petra Baciu.

Copiii s-au distrat pictând, garantându-ne că, la final, tabloul va fi unul spectaculos şi că fiecare va şti unde e haina pe care a pictat-o el.

La atelierul de fotografie, Ana Adam şi-a pus toată ştiinţa şi aparatele la bătaie pentru copiii pasionaţi de fotografie care vor să înveţe de la ea cum să îşi păstreze frumos amintirile.

„La acest atelier învăţăm să facem imagini frumoase, să înţeleagă copiii cu cea nume se întâlnesc. Au avut probleme cu focusul, le-am explicat că se apasă mai întâi un pic şi apoi mai mult, au avut probleme că stăteau în faţa soarelui şi le ieşea fotografia neagră şi atunci le-am explicat cum să se poziţioneze faţă de soare. Acum suntem la tema compoziţie, vorbim de geometrii, de linii conducătoare, de reframe-uri, pe limba lor. Vom face fotografii printre cărţi, avem rafturi, linii. Scările ne-au ajutat. Le-am spus că fotografia e redarea unei imagini tridimensionale într-una 2D şi avem nevoie de volum pe care îl facem cum umbre. Le-am explicat de ce e nevoie de ISO când nu avem lumini. Vreau să rămână cu câteva lucruri simple: că fotografia trebuie să transmită o stare, o emoţie, un personaj, să caute starea, să facă fotografia aşteptând momentul şi nu doar ţăcănind, să aibă o intenţie când fac o fotografie. Nu contează cu ce facem fotografii, ci contează cine e în spatele uneltei şi apasă pe buton”, a spus Ana Adam.

Fabrica de idei estivale de la Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” se va încheia la finalul acestei luni.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.