Codul galben de caniculă a fost prelungit şi în Bistriţa-Năsăud. E mult mai cald decât în iulie aşa că e explicabil de ce nu mai poţi arunca un ac în parcul balnear Băile Figa. Mii de turişti vin zilnic să se răcorească în bazinele cu apă dulce şi sărată, satul de vacanţă fiind ocupat în proporţie de 100% până după minivacanţa de Sfânta Maria.
Potrivit proprietarilor de căsuţe, satul de vacanţă e ocupat 100%. Fiind vârf de sezon, o căsuţă din lemn nu se mai închiriază cu 80 de lei ca în iunie, ci cu 100 de lei/noapte.
„Nu mai sunt locuri nici la căsuţele de lemn, nici la cabanele de lemn. Vin turişti din Iaşi, Suceava, Maramureş, Braşov, Sibiu, Mureş, cam, de peste tot din nordul ţării. În căsuţe sunt paturi matrimoniale sau două paturi, televizor, frigider, baie, ventilator, au la dispoziţie grătare, foişoare. În satul de vacanţă sunt cam 130 de căsuţe din lemn şi toate sunt ocupate până după 16 august. Sezonul acesta a fost unul destul de ciudat, dacă va fi cald şi în septembrie ne vom bucura”, a spus unul dintre patronii de căsuţe.
Cei mai mulţi dintre turiştii cu care am stat de vorbă ne-au spus că vin din Maramureş, Mureş sau Suceava şi că s-au cazat la căsuţele de lemn unde în preţul cazării nu intră masa, dar mulţi îşi comandă la prânz la trei firme de catering, iar seara şi dimineaţa fie mănâncă pe la terasele din staţiune, fie din ce şi-au pus la pachet.
„Ne-am rezervat cazarea din timp. Oamenii au fost foarte amabili. Am plătit 100 de lei cazarea. Camerele sunt curate, baia nu e comună, e duş. Nu ştiu cum sunt aranjate căsuţele că e chiar răcoare în ele. Au plase, au de toate. Nu am fost niciodată, dar de acum încolo voi mai veni fiindcă îmi place foarte mult. Sunt din Tîrgu Mureş şi sunt aproape. E frumos şi la noi, la Sovata, dar mai vedem cum e şi în alte părţi”, a spus un turist din judeţul Mureş.
„Am venit din judeţul Maramureş. Am mai fost şi acum doi ani şi am reveniut. Ne place tot. Suntem mulţumiţi pentru că sunt căsuţele în stare bună. Baia e ok, ca acasă, este televizor. Sunt cu soţia şi am închiriat o căsuţă pe 7 zile. Mai cheltuim încă vreo 600 de lei ca să intrăm la băi. De mâncat, mâncăm la caterig la prânz, cam 40 de lei plătim amândoi, sunt trei firme şi le mai schimbăm în funcţie de cum fac mâncarea, dimineaţa nu prea mâncăm, iar seara de la plasă. Suntem mulţumiţi. Vine multă lume de la noi din Maramureş. Se duce vorba de la unii la alţii şi cui îi place mai vine. Noi am tot fost la Ocna Şugatag că acolo e aproape, dar apoi am venit aici că ne-a plăcut şi nu am mai mers în alte părţi”.
Turiştii care nu şi-au făcut rezervări din timp în satul de vacanţă au fost redirecţionaţi la pensiuni sau în sat, iar mulţi au făcut cale întoarsă dezamăgiţi că nu pot rămâne mai multe zile să se bucure de apa dulce şi sărată, de nămol, râul leneş sau de tobogane. Cei cu care am stat de vorbă au apreciat curăţenia din parcul balnear, dar şi faptul că nu se plăteşte locul de parcare sau şezlongul.
La Figa sunt si cabane!