În afară de pâine, cozonac şi plăcinte, bistriţenii care au trecut sâmbătă pe la piaţa locală de la Biserica Evanghelică au putut gusta şi cumpăra şi câteva preparate noi, unele mediteraneene, cum ar fi focaccia cu brânză şi roşii, prăjitură cu zmeură cu aluat puţin şi alte bunătăţi făcute de Saveta Ban din Liviu Rebreanu. Turiştii străini au plecat la rândul lor cu un suvernir gustos şi sănătos de la Dipşa.
Ambele idei îi aparţin lui Cornel Ban, fiul său, profesor de relaţii internaţionale la Boston University, specialist în economie politică, un promotor al mâncării sănătoase, produsă de gospodarii noştri.
„Pentru astăzi, mama mea a pregătit focaccia este pentru cei care nu vor să mănânce cu carbohidraţi mulţi. Se pune mai multă proteină, mai multă brânză şi legume, mai precis două treimi ai brânză şi legume şi o treime aluat. Lumea a circulat, gusturile s-au schimbat şi, până la urmă, apare o fuziune de filosofii de gătit, nu de ingrediente, pentru că, până la urmă, tot ce e aici e local. În loc de mozarella, pui telemea, de exemplu, tomatele şi busuiocul nu le-au inventat italienii, se găsesc şi la noi. Sunt produsele din zona româno-săsească-maghiară şi un alt gen de sortimente care sunt inspirate mediteranean. Multă lume vine şi spune că îşi ia branch-ul de aici şi apoi merge la o cafea, la terasă. E un fel de restaurant în aer liber, foarte participativ. Lumea ne dă feedback, noi reacţionăm. De exemplu ni s-a cerut să facem produse cu mai puţin aluat, aşa că am mărit cantitatea de legume şi brânză. Te saturi după ce mănânci două-trei felii”, a spus Cornel Ban pentru Timp Online.
Doamna Saveta Ban ne-a spus că nu i-a fost deloc uşor să pregătească toate aceste produse noi. A stat toată noaptea şi le-a copt în cuptorul de pâine: „Vrem să atragem clienţii tineri care nu vor să se îngraşe. Am făcut prăjitură cu fructe multe, numai ouă şi câteva linguri de făină. Azi noapte nu am putut dormi deloc. M-am culcat la trei dimineaţa până am terminat de copt. Nu putem vinde produse care nu sunt proaspete. De când am făcut mâncare mediteraneeană, văd că tinerii vin mai des pe la noi”.
La rândul lui Dinu Pleşa a venit la târg cu sticluţe de ulei presat la rece pus în recipiente de 100 ml, frumos ambalate în cutii care pot fi luate inclusiv în avion. „Ideea mi-a sugerat-o domnul Cornel Ban. O aveam şi eu în minte. Am fost la Cluj, am luat ambalajele, sunt special făcute pentru turiştii din Bistriţa-Năsăud care îşi pot lua un fel de suvenir ce poate fi dus şi în bagajul de avion”.
La piaţa locală, au mai venit, ca de obicei, Maria Hiticaş şi Grigore Cotul cu miere şi produse apicole, Ioan Simionca din Monor cu legume, Grigore Creţa din Ruştior cu brânză şi urdă, Dana Rânziş de la Piatra Fântânele cu dulceţuri şi sucuri din fructe de pădure, Gelateria Aniela cu îngheţată cu lavandă, Păstrăvăria Romuli cu zacuscă de păstrăv şi păstrăv afumat.
Piaţa locală e deschisă în fiecare sâmbătă dimineaţa cu produse proaspete din gospodăriile de la noi.
Multumim mult producatorilor ! Totul este excelent !
Îi asteptam mereu cu bucurie !
Oameni minunati care stiu ce vor cumparatorii, vin in intampinarea lor si satisfac gusturile clientilor! Deja este management! Bravo tuturor! Un gand aparte , de bine, evident, pentru prislopenii mei!
Nutule, sunt harnici prislopenii, nu ? Merita sa-i laudam !!!
Am cumparat de la doamna cornulete.din pacate sunt jalnice.altceva nu am incercat dar nici nu voi mai lua.:(dupa atata reclama ma asteptam sa fie ok,nu asa.sorry
Am cumparat cu placere produsele Dnei Saveta Ban si am fost/sunt foarte multumita ; sunt gustoase, curate, preparate gospodareste , ” ca la mama acasa” !
O asteptam cu drag ! Si Multumim !