Oierii care au lână pe care vor să o vândă sau să o predea centrelor de colectare se pot înscrie până la sfârşitul acestei luni ca să primească subvenţii de la Ministerul Agriculturii. Se acordă un leu pe kilogram de lână inclusiv pentru cea care va fi obţinută la tunsul din primăvara lui 2018, a declarat la Bistriţa secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Sorin Roşu Mareş.
„Fac un apel către crescătorii de oi. Se apropie termenul final de depunere a cererilor în programul pentru lână. Ultima zi în care se pot înscrie în acest program este 30 august 2017. La nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud avem în jur de 550 de crescători de animale înscrişi, dar e un număr mic în comparaţie cu potenţialul. Trebuie să ştie crescătorii de animale că nu doar lâna pe care o au sau o comercializează în momentul de faţă va intra în acest program, ci cei care se înscriu în acest moment vor putea primi această subvenţie şi pentru lâna pe care o vor obţine de la tunsul din primăvară. Dacă nu sunt înscriţi în program, nu vor beneficia de această subvenţie de un leu pe kilogramul de lână. Este foarte important să se înscrie în acest program”, a spus Sorin Roşu Mareş.
Subvenţia de un leu pe kilogramul de lână se acordă pentru cantitatea vândută cu acte doveditoare sau cea predată la centrele de colectare. Măsura a fost anunţată de Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor, în cadrul unei vizite în judeţul Ialomiţa, în luna mai a acestui an.
„75% din lâna din România se aruncă. În programul nostru este prevăzut pentru anul viitor să realizăm centre de colectare, dar am vrea să nu pierdem nici anul acesta lâna. Vrem să-i încurajăm pe oieri să nu arunce lâna pe câmp sau să nu o ardă. Ministrul Agriculturii împreună cu ministrul Cercetării au început să se gândească la cum poate fi folosită lâna în alte domenii faţă de cele tradiţionale. Au realizat un material pentru izolare, care este mult mai bun decât vata minerală. Ministrul Agriculturii le spune că dacă vor păstra anul acesta lâna la anul vor primi subvenţie pe fiecare kg de lână vândută, cel puţin 1 leu”, a afirmat Dragnea, potrivit agroinfo.ro.
Până acum s-au înscris în program peste 17.000 de oieri la nivel naţional.
Fermierii care vor să beneficieze de subvenția pentru lână trebuie să se înregistreze la Direcția Agricolă. Documentele pe care trebuie să le aducă sunt: copie după buletin, copie după certificatul de înregistrare la Oficiul Comerțului (acolo unde este cazul), dovada unui cont bancar activ, declaraţie pe proprie răspundere și un document prin care să ateste că exploatația de ovine este înregistrată.
Adaugă comentariu