Actualitate

Noi chirii pentru locuințele ANL din Bistrița de la 1 septembrie. Valoarea acestora

Consiliul Local Bistrița aprobă în ultima zi a lunii cuantumul chiriilor la blocurile ANL din oraș, după ce în luna mai Guvernul a modificat modul de calcul al chiriei lunare, ținând atât de datele cu privire la elementele de identificare ale fiecărei locuinţe în parte, amplasament, cât şi de veniturile medii pe membru de familie.

În Bistrița au fost construite 773 locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, prin programe ale Agenţiei Naţională pentru Locuinţe, din care 115 locuinţe au fost vândute în favoarea titularilor contractelor de închiriere, iar în administrarea Consiliului Local au rămas 658 locuinţe situate în 19 blocuri.

Aici LISTA CHIRII ANL BISTRITA

Chiria anuală va fi compusă din următoarele elemente:

a) suma reprezentând recuperarea investiţiei stabilită la nivelul valorii de înlocuire a construcţiei (apartament) egală cu suprafaţa construită desfăşurată a locuinţei multiplicată cu valoarea de înlocuire pe metru pătrat, aprobată anual prin ordinul ministrului dezvoltării regionale şi administraţiei publice;

b) recuperarea investiţiei va fi asigurată în perioada aferentă duratei normale de funcţionare a mijloacelor fixe înregistrată în evidenţele contabile ale Primăriei municipiului Bistriţa, respectiv 60 de ani;

c) contravaloarea cheltuielilor pentru menținerea stării de folosință normală a locuinței pentru  întreținerea curentă, reparații curente și reparații capitale, precum și cheltuieli de administrare ale căror cote (maxim 0.8% din valoarea de înlocuire a construcţiei) sunt stabilite prin HG nr. 304/2017 privind modificarea şi completarea Normelor metodologice pentru punerea în aplicare aprevederilor Legii nr.152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 962/2001;

d) o cotă de 0,5% din valoarea de înlocuire a construcției pentru locuințele ocupate de tineri care au împlinit vârsta de 35 de ani;

e) chiria se actualizează anual cu rata inflaţiei, în termen de 30 de zile de la data publicării ratei inflaţiei comunicate de către Institutul Naţional de Statistică pentru anul anterior;

f) chiria lunară totală va fi ponderată cu coeficienții aferenți rangului localității stabilit conform Legii nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea a IV-a – Reţeaua de localităţi, cu modificările şi completările ulterioare, a anului recepţiei locuinţei şi venitului brut pe membru de familie a titularului contractului de închiriere, realizat în ultimele 12 luni, inclusiv persoane aflate în întreținere. Coeficientul de ponderare venit este stabilit în baza Legii nr. 152/1998 republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Cuantumul chiriilor se actualizează anual cu rata inflaţiei, în termen de 30 de zile de la data publicării ratei inflaţiei comunicate de către Institutul Naţional de Statistică pentru anul anterior şi, dacă este cazul, şi în baza coeficientului de venit urmând a se comunica Agenției Naționale pentru Locuințe în termen de 10 zile de la aprobare. Pentru actualizarea anuală a cuantumului chiriei, până la data de 31 ianuarie a fiecărui an, titularii contractelor de închiriere au obligația să transmită Direcţiei Patrimoniu, documente din care să rezulte venitul brut pe membru de familie a titularului contractului de închiriere, realizat în ultimele 12 luni, în caz contrar se va aplica coeficientul maxim, respectiv 1,00. La calculul chiriei se va ţine cont de cursul valutar comunicat de Banca Naţională a României în data de 30 septembrie anului în curs, pentru anul următor. Nivelul maxim al chiriei, în funcţie de venitul mediu brut lunar pe membru de familie nu va depăşi chiria calculată conform coeficienţiilor mai sus menţionati. Chiria se încasează lunar, iar sumele necesare pentru recuperarea investiției, se virează în contul Agenției Naționale pentru Locuințe în termen de 30 de zile de la data la care plata chiriei devine scadentă, sub sancțiunea plății de penalități.În vederea recalculării chiriei, conform normelor metodologice aprobate, prin anunţul nr. 49600/08.06.2017, afişat la scara fiecărui bloc ANL, majoritatea chiriaşilor au depus documente şi au solicitat încheierea actelor adiţionale la contractul de închiriere. Pentru persoanele care nu au depus documentele privind veniturile până la această data, chiria se va calcula aplicând coeficientul 1,00. În cazul în care titularul contractului de închiriere va depune ulterior documentele privind veniturile familiei, chiria se va recalcula cu aprobarea primarului municipiului Bistriţa.

Pentru titularii contractelor de închiriere care împlinesc vârsta de 35 de ani, chiria se recalculează şi se actualizează în conformitate cu H.G.R. nr.962/2001, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv ale Legii nr.152/1998, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Primarul Bistriței va fi împuternicit să semneze actele adiţionale la contractele de închiriere, care se vor încheia începând cu 01.09.2017 şi care vor cuprinde noua chirie.

Dacă astăzi chiriaşii unei garsoniere ANL plătesc cel puţin 170 de lei, în noua variantă vor achita cel puţin 85 de lei, adică o scădere de 50%. La fel, chiriaşii care locuiesc în apartamente cu două camere, care acum plătesc minim 237 lei, după noile calcule vor plăti cel puţin 120 de lei. În cazul celor care au închiriat trei camere în blocurile ANL, de la circa 300 de lei cât trebuie să plătească acum, chiria se reduce la minim 150 lei.

Chiriile pentru locuinţe ANL au crescut, de la 1 octombrie 2016, chiar şi de trei ori, urmare a unei decizii a Guvernului României pe care municipalitatea a fost obligată să o pună în aplicare, chiar dacă în Consiliul Local Bistrița proiectul a căzut de două ori. Cel mai mult plăteau locatarii care au trecut de 35 de ani, conform calculelor făcute de municipalitate.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.