Actualitate Recomandări

Interesele Supercom, apărate de municipalitate. Majorările decise de PSD, plătite din bani publici

Firma Supercom Bucureşti, în fruntea căreia la Bistriţa se află fostul consilier municipal PSD Marius Paşca, a găsit soluţia prin care să nu suporte din banii proprii creşterea salariului minim pe economie de la 1050 lei/lună la 1450 de lei/lună. Dacă tot are un „partener corect” în primarul social-democrat al oraşului, compania a reuşit să dribleze măsurile guvernării Dragnea cu votul majorităţii PSD-ALDE şi UDMR din Consiliul Local Bistriţa. Un număr de 14 aleşi de la aceste partide au decis să plătim din bani publici costurile cu salariile majorate ale angajaţilor Supercom.

Beneficiara unui tratament special din partea autorităţilor locale, firma Supercom a obţinut la ultima şedinţă bani mai mulţi de la bugetul local pentru anumite servicii pe care le prestează motivând că, la data încheierii contractului cu municipalitatea, în 2016, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată a fost de 1050 lei/lună, iar acum a ajuns la 1450 lei/lună.

Principalul susţinător al cauzei Supercom a fost însuşi administratorul public al oraşului, George Avram, care nu are nimic altceva în fişa postului decât salubrizarea pentru care încasează lunar peste 10.000 de lei salariu. În plenul şedinţei de CL, Avram a citit cu greu nişte ordine ale ANRSC din care nu a înţeles nimeni nimic, aceasta fiind singura lui intervenţie lipsită de altfel orice alte argumente.

Mai clară a fost explicaţia din expunerea de motive ataşată proiectului de hotărâre. Aici scria: „Prin adresa nr.64555/04.08.2017 SC Supercom SA Bucureşti solicită modificarea tarifelor pentru următoarele operaţiuni: măturatul manual şi curăţatul rigolelor stradale. Motivaţia solicitării aprobării creşterilor de tarife este următoarea: la data încheierii Contractului nr.1/L/27.01.2016 salariul de baza minim brut pe ţară garantat în plată a fost de 1050 lei/lună. Această majorare a dus la modificarea corespunzătoare a costurilor reprezentând cheltuielile cu munca vie suportate de către SC Supercom SA Bucureşti. Pentru operaţiunile de măturat mecanizat, spălat carosabil, transport deşeuri stradale, stropit carosabil şi colectare cadavre animale de pe domeniul public nu se solicită modificarea tarifelor, deoarece modificarea costurilor are o influenţă mai mică de 5%”.

Creşterea este de 21,76% pentru măturat stradal şi cu 32,34% pentru curăţat de rigole.

Un alt apărător al intereselor unei firme private a fost primarul Ovidiu Creţu însuşi: „Creşterea salariului minim pe economie influenţează foarte clar şi calculabil cheltuielile pe care firma le are. Dacă vrem un parteneriat cinstit, dacă vrem să jucăm corect cu cei care încheiem contracte, nu profităm de nişte elemente ca să strângem şurubul pentru că soluţia, în final, va fi falimentarea şi ieşirea de pe piaţă. Am analizat influenţa exactă care este dată de creşterea salariului minim şi trebuie să acordăm această creştere, cred eu, pentru a avea în continuare, dacă vrem, un oraş curat. Altfel, vor scădea costurile cu efect imediat în curăţenia oraşului”.

Cu 14 voturi „pentru” proiectul a fost adoptat.

Iată ce a scris pe Facebook consilierul municipal PNL Diana Morar legat de acest subiect: „În cadrul dezbaterilor privind proiectul de hotărâre ce vizează majorarea tarifelor oferite de Supercom, am specificat faptul că articolul nr.17 al 3 lit b din contract, invocat drept temei al necesitătii majorării prețurilor solicitată de Supercom, nu incumbă în sarcina beneficiarului Municipiul Bistrița obligația intrinsecă de a se conforma solicitării și majora prețurile. Formularea articolului dă posibilitatea analizei oportunitătii majorării tarifelor. Răspunsul primit a fost cel pe care îl vedeți, răspuns ce justifica oportunitatea prin teama edilului că, în cazul refuzului majorării, Supercom să nu sisteze serviciile. În acest caz, ne aflăm în față unei clauze contractuale abuzive, care dă posibilitatea Supercom de a obține majorarea tarifelor ori de câte ori dorește, invocând orice fel de motive de ordin economic. Această clauză este una abuzivă și prin prisma faptului că, în cuprinsul contractului, nu i se opune o altă clauză care să anuleze teama ca furnizorul să nu sisteze serviciile, respectiv o clauza penalizatoare. În atare condiții, ne vom aștepta ca, de câte ori Supercom întinde mâna și cere, municipalitatea îi va da, contribuind din banii tuturor cetăţenilor bistrițeni la creșterea profitului acestei firme”.

SC Supercom SA Bucureşti se ocupă de: măturat, spălat, stropit şi întreţinerea căilor publice, dar şi de  colectare a cadavrelor animalelor de pe domeniul public şi predarea acestora către unităţile de ecarisaj sau către instalaţiile de neutralizare.

Reamintim că, atunci când au descălecat la Bistriţa ca să pună mâna pe contractul cu municipalitatea şi cu tot judeţul, patronii Supercom au venit totuşi în ditamai jeep-ul, dovadă că nu conduc o firmă cu probleme care nu are bani în conturi să suporte majorarea salariului minim, ci una care nu vrea să renunţe la niciun leu din profit, mai ales după ce a pus în funcţii oameni aleşi pe sprânceană din PSD.

12 comentarii

  • Bravo, pentru angajatii primatiei nu s au gasit bani pentru cresterile salariale ma refer la muncitori, si alti la care le a scos ochii cu 100, 200 de lei. Jenant cum au alti prioritate.

  • Am o intrebare, oare cati din angajatii firmei de salubritate sunt platiti cu minimul pe economie? Nu de alta dar se poate calcula foarte usor cati bani le intra in plus in buzunare celor de la Supercom.

  • Intrebarea e de unde ar fi trebuit să suporte firma costurile cu majorarea salariilor? E un serviciu unde aproape toata cheltuiala e cu cei care matura.Mi se pare firesc sa primească diferenta de salariu minim!

    • Prin efectivizarea muncii, reorganizare, mecanizare, renegocierea contractelor cu furnizorii, restructurarea personalului din administratie, mutarea sediului firmei la o adresă mai ieftină, renunți la BMW-ul 4×4 si cumperi o Dacia Duster, etc.
      Dacă ai 100 de angajati, poți să dai afară 10 angajat si le măresti salariile celor 90 de angajați care au rămas la firmă etc.
      Sunt sigur că cei 90 de angajati dacă muncesc mai eficient pot face aceeasi treabă ca si 100 de angajati care inainte munceau fără să obosească.

  • Legaturile Supercom cu Bistrita il exced pe Marius Pasca, el este un pion mic in angrenaj.
    Jocurile sunt facute de unul dintre directorii Supercom de la capitala tarii noastre dragi, prieten vechi cu C.Tabara si OT Cretu.

  • Majorarea salariului minin este praf in ochi.Daca ar fi dorit creșterea profitului fără să crească preturile era suficient sa aplice câteva măsuri
    -reducerea comisionului plătit către primar si administratorul public.
    – reducerea sponsorizării echipei HCM
    – reducerea cotizației către PSD
    – reducerea tarifului care il plătește indirect primarului prin sotia lui unde angajatii Supercom fac medicina muncii (conflict de interes mascat). Dacă sar întîmplă toate astea ar avea soarta Vitaliei.

  • Cu Urbana plăteam câțiva lei pe lună, copiii mei minori aveau reducere 50%. A venit vitalia, instantaneu s-a scos la reducerea pt copii, prețurile au crescut, gunoiul se ridica mai rar, deci nimic bun. Acum plătesc 40 lei/lună doar pt gunoi, pt o pubelă infectă aflată la colțul blocului, în drum oarecum. Pe mine că cetățean asta mă interesează, nu ce jocuri se fac la nivel mare. 40 lei/lună pt o familie 2+2, care e acasă doar dupămasă târziu și pt a dormi… Păi atunci nu ne era mai bine cu Urbana, cu firma noastră bistrițeană?

  • Supercom presteaza mult mai bine de cit Vitalia. Avem o factura lunara mai mica si numai vin gunoieri la usa sa cere ceva pentru ca e un sac in plus linga pubela. Am si impresia ca orasul e mai curat. Numai am vazut din astea care improsteau praf cu matura ca si la vremuri cu Urbana.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.