Liderii de sindicat din unitățile de învățământ din județ au fost convocați de Emil Mocian, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, filiala Bistrița-Năsăud. Cum auspiciile sub care au debutat noul an școlar nu sunt de bun augur pentru cadrele didactice, Mocian a declarat că pichetarea Prefecturii este iminentă și nu a exclus nici mitingurile de protest, în condițiile în care tot ceea ce li s-a promis profesorilor în programul de guvernare nu a fost îndeplinit.
În acest context, Mocian a precizat că reprezentanții Executivului au teremen limită de rezolvare a problemelor cu care se confruntă cadrele didactice până în data de 25 septembrie, după care sindicaliștii amenință cu proteste. Concret: pichetarea prefecturilor în 2 octombrie, între orele 12.00 – 14.00. Dacă doleanțele dascălilor nu vor fi îndeplinite, urmează manifestații în fața Palatului Victoria:
”În cadrul activităților pe care sindicatele din învâțământ le organizează, mai recent sunt planificate pichetările din 2 octombrie, la sediile Prefecturilor din țară. Motivul este faptul că în programul de guvernare au fost prevăzute o serie de oferte prin care Guvernul și partidul din spatele acestuia s-au obligat să ni le dea. Punerea în practică nu a fost așa. S-a promis o majorare a salariilor cu 20% din 1 iulie 2017, dar nu a fost așa. S-au promis vouchere de vacanță, bani pentru hrană, dar nu a fost așa”
În plus, liderul sindical bistrițean susține că sporurile care s-au acordat în 2016 nu au fost cuprinse în salariul de bază din 2017, ceea ce conduce la o diferență salarială de 3-4%.” Nici condițiile de lucru nu sunt de invidiat”, spune Mocian, în contextul în care procentul de 6% din PIB pentru educație este doar pe hârtie, învățământul fiind subfinanțat.
Întrebat dacă ministrul Educației Liviu Pop și-a uitat valențele de lider sindical, Emil Mocian a răspuns: ”Ce să faci? Oamenii se mai schimbă, nu?”.
RAIMOND PETRUȚ
La ce sa mai pierdeti vremea in strada ? Doar ati votat puternic cu PSD . Hai la meditatii si ore ca sa mai rotunjiti banutul promis.
Au votat profesorii cu PSD, de unde ai scos asta „atotștiutorule”? Profesorii sunt oameni liberi și cu bun simt…
Așa este. Confirm. Unii profesori sunt oameni liberi și cu un simț al…
Mai Balane, pentru tine, ori cu scoala, ori fara scoala… tot aia-i.
Pe Mocian il inteleg, la ce bani incaseaza dela sindicat, poate da din gura,
ba chiar are datoria s-o faca. De muncit, muncesc dascalii, sindicatul e cu protocolul. Intrebarea este : daca te-ai lipit odata de sindicat, cum se face de ramai acolo toata viata si nimeni nu te mai poate inlocui?
Salariul mediu brut pe eonomie in Romania, conform datelor raportate de INS, a fost de 3.329 lei in luna iulie.
In Europa profesorii, politistii, asistentele medicale, educatorii, asistentii sociali, functionarii de la primării nu câstigă mai mult de salariul mediu pe economie !!!
Deci nici in Romania profesorii nu ar trebui să cadtige mai mult de 3.329 brut cu toate sporurile incluse. Tichetele de vacanță si voucere de hrană trebuie să dispară.
Când si cu cât ar trebui să crească salariile profesorilor? Anual, in functie de cresterea salariului brut pe economie. Dacă anul viitor salariul brut pe economie va fi de 3.700 lei, atunci si profesorii, politistii, adistentele să castige 3.700 lei.
Regula de aur: salariile acestor categorii profesionale, să nu fie mai mari decât salariul mediu pe economie!
Stimate domn , esti pe langa adevar! Un profesor in preuniversitar are circa 20 de ani de studii , plus formarile continue , vreti sa aiba un salariu ca si unul care s-a odihnit cand el studia? Este evidenta frustrarea dumneavoastra, dar trebuia sa va alegeti una din profesiile pe care le invidiati: medic, profesor, politist, etc. De ce nu ati ales? Sa va spun eu? Era mai comod sa stati ca o planta decat sa studiati. Acum culegeti ce ati semanat! Ati devenit ceea ce v-ati ales! Succes in frumoasa meserie pe care o aveti! Mai aveti o sansa ! Motivati-va copiii personali sa invete si sa devina medici, profesori sau politisti, daca sunteti dispus sa investiti in educatia lor!
Nu sunt frustrat de loc. Muncesc in sectorul privat ( 37 de ore pe săptămână) iar politistii, profesorii, asistentele nu câstigă mai mulți bani ca şi mine.
De ce ar castiga o asistentă medicală cu 4 ani de specializare, mai mult decât un electrician care a făcut acelasi lucru ( 4 ani de scoală in domeniul electric?).
De ce ar castiga un politist cu 3 ani de scoală la Academia de Politie, mai mult decât o secretară la Comelf şi care s-a specializat in domeniul respectiv 3 ani.
De ce ar castiga un profesor, mai mult decât un jurnalist, un revizor, un angajat de la Banca Transilvania, sau un vânzător de asigurări?
Toți au făcut şcoală: si electricianul, si secretara, si jurnalistul, si revizorul, si designerul, si farmacistul. Si atunci de ce sa aiba politistii, asistentele medicale si profesorii salarii mai mari ca altii care s-au specializat 4-6 ani si muncesc in sectorul privat?
Si incă ceva. Eu nu am spus că profesorii, politistii asistentele medicale ar trebui să castige cât muncitorii necalificati.
Profesor 3.329 (salariul mediu brut pe economie), iar muncitorul necalificat 1450 lei (salariul minim)
Deci nu au făcut şcoala degeaba.
Pretentiile unora de a primi echivalentul a 5-10 salarii minime pe lună, nu sunt realiste.
Aici nu e vorba doar de cate pregatire ai in spate.
Tie ti se pare corect ca o asistenta care lucreaza intru-un mediu contagoios, care pe langa munca din timpul saptamanii face ture de noapte si sarbatori(sambete, duminici, Craciun, Pasti, Revelion) si care e responsabila de vietile oamenilor(orice mica greseala poate fi fatala) sa aiba aceeasi remuneratie ca un electrician sau ca un muncitor?
MENIREA ŞCOLII este aceea de a crea oameni adevărați, nu „UTILAJE DE PRODUCŢIE“ care să suplinească, roboții. Mă tem că nu vom realiza nicicând mai mult decât niște „UNELTE VORBITOARE“, care, mai devreme sau mai târziu, se vor răscula împotriva lumii care le-a condamnat la sclavie – fie ea și aurită.
Menirea şcolii nu e aceea de- “a ne oferi cunoştinţe învăţate PE DE ROST”,
ci aceea de a judeca LOGIC, PRACTIC, de a ne civiliza, adică de-a ne deschide către lumea în care urmează să trăim: o lume educată, în care depindem unii de alţii, care ne solicită disponibilitatea, atenţia şi tenacitatea şi în care se cuvine să fim prezenţi.
Cum funcţionează învăţământul în România de astăzi?
Exact ca o mașinărie perfect … defectă:
La un capăt produce pe bandă rulantă «Comisii…», + Formulare, + Auxiliare + TEME DE CASĂ DE 6-7 ore/zi ( !!!!!!) …
iar la celălalt obţine nişte – «analfabeți funcțional» amăgiţi de ,,binefacerileˮ unor Diplome fără valoare“.
La clasă se lucrează după niște stereotipuri al căror singur orizont e trecerea examenului – pentru ca elevul „să aibă succes“ iar școala un punctaj bun .
Dar cine sunt elevii aceștia, de fapt? Cu ce ies ei din școală? Ce vor face mai departe? La ce le vor folosi cunoștințele dobândite până la Bacalaureat? Cred că lucrurile acestea nu mai interesează pe nimeni.
Iar onorabilii noştri profesori se ţin de mitinguri-greve-demonstraţii…
Ce vor face copiii noştri în aceste perioade? O ţigară… un şpriţuleţ… un pokeras… sau poate ştie cineva şi CE şi DE CE.
Vorbe goale !Am vazut cat era de infierbantat Nistor ca fac greva,ca nu se dau hotararile judecatoresti,ca situatia din scoli,etc. si brusc a tacut inainte de rectificarea bugetara si de inceperea anului scolar.De ce ?De ce acum.va prefaceti ca luptati dupa ce a trecut rectificarea.Ca sa tot o lungiti cu drepturile dascalilor.Bine ca pentru marirea nesimtita a salariilor la parlamentari,primari si viceprimari au fost bani,pentru pensii nesimtite au fost bani.Pentru ceilalti niciodata doar cu incetisorul.Iar de Mocian auzim din cand in cand.
Niciodata profesorii nu au fost uniti sa faca toti greva… da este foarte adevarat nu esti pe placul directorului nu esti bine primit in scoala !!!!
Profesorii sunt prea comozi să facă grevă, sunt obișnuiți să lucreze 3-4 ore pe zi pe bani puțini și nu-i mai poate scoate nimeni din rutină.