Social

Cum au ajuns lemnele de foc la poarta fiecărei familii din Livezile. Ce i-au cerut unii oameni primarului

(FOTO) Localnicii din Livezile au avut parte anul acesta de o surpriză frumoasă din partea administraţiei locale. Primăria condusă de Traian Simionca a găsit soluţia prin care să le aducă oamenilor la poartă lemnele de foc de care au nevoie să se încălzească la iarnă, totul la un preţ foarte bun.

„Primăria ne-a adus lemnele la poartă din pădurea noastră, a comunei. Am primit lemne de fag foarte bune, marcate. Este o maşină, încarcă şi ne dă câte trei mc de lemn de familie. Plătim cât costă lemnul şi transportul, în total 500 de lei şi ceva pentru cei trei mc. E un preţ bun şi suntem foarte mulţumiţi. Cel mai bun lucru e că ni le aduc la poartă. Le tăiem cu drujba, le băgăm în curte. Nu ne ajung lemnele pentru toată iarna. La o familie numeroasă trebuie cam 15 mc, dar ne-au spus că ne mai dau”, ne-a spus Sabin Bujor, un localnic din Livezile.

„Niciun primar nu cred că a făcut aşa ceva: să aducă lemnele la poarta fiecărei familii. E un lucru super bun, nu bun. Noi nu avem mijloace de transport”, a spus alt localnic.

Primarul comunei Livezile, Traian Simionca, ne-a spus că în fiecare început de an, în luna ianuarie se decide cota de lemn de foc pentru anul respectiv.

„Anul acesta, în premieră, am ajuns să stabilim o cotă foarte mare, 5000 de mc pentru populaţie şi 500 pentru primărie, şcoli, cămine de bătrâni, sala de sport, PSI. Avem 1300 de familii în comună şi am încercat să mulţumim pe toată lumea alocând 3 mc de lemne la fiecare casă la preţul de 126 până la 130 de lei mc în funcţie de grosimea fiecăruia, lemnele trase la drum auto unde cetăţenii au acces la ele. Cele care rămân în pădure, crengi mai subţiri sau groase, pe care TAF-ul nu le mai poate trage sunt la 60 de lei. Sunt pentru oameni necăjiţi care au căruţe şi se duc singuri şi le aduc la alt preţ. Am încercat să face o echilibrare între cei care au cu ce transporta lemne şi cei care nu au. Sunt femei bătrâne, oameni în vârstă, pensionari care nu au cum ajunge în pădure. Am făcut şedinţe cu ei, am stabilit să se asocieze câte 5-6 şi cineva cu o maşină mare le aduce lemnele în faţa casei şi au ieşit la 130, 140 de lei. E un preţ foarte bun. Lemnele am căutat să le punem la un preţ foarte mic faţă de alte comune unde e 150, 160, 180. Normal că cetăţenilor nu le ajung 3 mc de lemne, dar mai avem păşune, crengile rămase în pădure. Eu zic că trei mc de lemne au ajuns la Livezile la 360-370 de lei în funcţie de grosimea lemnului”, a spus primarul comunei Livezile, pentru Timp Online.

Chiar şi aşa, o parte dintre săteni sunt nemulţumiţi:  „Lemne nu se pot tăia decât primăvara şi toamna. Au apărut probleme fiindcă lumea care nu a primit lemne primăvara e supărată că nu are lemne la fel de uscate ca cei care au primit. De la anul, fac ca şi popa cu crucea. O iau din celălalt capăt al satului ca cei ce au primit toamna la anul să primească primăvara. Oricum ai face, tot nu îi mulţumeşti pe oameni. Noi încercăm să îi ajutăm pe toţi. Lumea aşteaptă să i se aducă lemnele acasă. Într-o zi se strică TAF-ul, în alta e sărbătoare, se aduc totuşi lemne zilnic la 15-20 de case. Sperăm ca până luna viitoare să ne închidem. În proporţie de 65-70% suntem acoperiţi”.

După ce a făcut acest gest pentru localnici, primarul a primit şi cereri mai puţin obişnuite, gen să le şi taie oamenilor lemnele. „O femeie bătrână m-a întrebat cu cine să vorbească să-i taie lemnele şi să le bage în curte. Le-am spus că o să merg eu dacă am timp”, a răspuns edilul.

7 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.