Actualitate

”Începutul sfârșitului ADI Deșeuri. Bistrițenilor n-o să le ajungă salariile să plătească amenzile”

”Administrația Dezinteresului și Incompetenței, pe scurt ADI Deșeuri, ne anunță că de la 1 octombrie Supercom va ridica doar deșeurile colectate selectiv. Ca să ne intre bine în cap, având în vedere preavizul de doar trei zile, ne și amenință cu amenzi de până la 300 de lei. De parcă noi n-am vrut să colectăm selectiv. Ne reîntoarcem deci la situația de acum trei ani, când a început operarea în cadrul proiectului „Sistem de management integrat al deșeurilor solide în județul Bistrița-Năsăud” și, în urma somației ADI Deșeuri, în fine, “minunatul” sistem de colectare selectivă implementat prin proiectul de multe milioane de euro, va funcționa ca un ceas elvețian”, spun într-un comunicat consilierii municipali PER Teodor Mârza și Mircea Archiudean.

În comunicatul PER Bistrița-Năsăud se mai arată:

”Nu mai rămâne decât să ne întrebăm: dacă a fost așa simplu, de ce n-a dat ADI Deșeuri comanda asta acum un an? Ce a împiedicat operatorul de salubritate să transporte separat deșeurile selectate, de bine, de rău, de populație, în condițiile în care infrastructura e aceeași? Acum un an, ADI Deșeuri sărea în apărarea Supercom explicând populației că societatea angajată prin negociere directă nu poate fi constrânsă să opereze sistemul de colectare selectivă și i s-a îngăduit cu lejeritate să-și creeze un sistem de colectare paralel care blochează și acum în oraș accesul la containerele semi-îngropate. Cum s-a preocupat până acum ADI Deșeuri de atingerea țintei de 40.000 de tone deșeuri reciclate pe an? Ce a făcut ADI Deșeuri când deșeurile selectate erau amestecate din nou în bătaie de joc de către operatorul de salubritate? 

În condițiile în care judeţul Bistriţa-Năsăud a fost primul din ţară care a implementat un sistem de management integrat al deșeurilor finanțat din fonduri europene, ce a împiedicat ADI Deșeuri să raporteze guvernului încă de anul trecut că noi colectăm selectiv, pentru a nu ni se impune și nouă, cetățenilor de bună credință din municipiul Bistrița, care colectăm selectiv de ani de zile, suprataxa impusă de guvern la sfarșitul anului trecut? Mai departe, în acest contex, de ce semnalizează acum ADI Deșeuri Comisiei Europene că proiectul județului Bistrița-Năsăud este o iregularitate, având în vedere faptul că obiectivul colectării selective nu a fost atins niciodată, punându-ne în situația de a returna integral banii europeni primiți? Având în vedere chestiunile de mai sus, nu putem decât să constatăm că gestiunea deșeurilor este Asociată cu Deficitul de Inteligență. 

Pentru a-și acoperi deprofesionalizarea și impostura, ADI Deșeuri, în loc să fi impus de la bun început Supercom să folosească infrastructura proiectului în modul în care ea a fost concepută inițial și să continue campania de informare și constientizare a cetățenilor, după un an de zile s-a trezit brusc, somează imperativ și transferă integral în cârca cetățenilor întreaga responsabilitate pentru propriul eșec. Administrația care trebuia să impună operatorilor serviciului de salubritate, utilizarea infrastructurii plătite din bani europeni, colectarea selectivă și valorificarea deșeurilor și să-i sancționeze în caz că nu fac acest lucru, s-a întors cu fața la cetățeni și îi amenință cu amenzi. În loc să asigure furnizarea unui serviciu în interesul cetățenilor, ADI Deșeuri dovedește că este preocupată doar de administrarea propriilor interese, salarii, mașini, etc. În loc să răspundă în fața cetățenilor pentru care se presupune că ar trebui să lucreze, se animă din când în când în urma unor obscure comenzi politice. 

ADI Deșeuri demonstrează prin acest mod de a se manifesta, încă o dată, că a fost de la bun început o deficiență majoră de concepție a sistemului. Cetățenii Bistriței, care plătesc 70% din serviciile de salubritate, au a 60-a parte din deciziile luate la nivel de ADI, adică 1,67%. Taxarea e de o sută de ori mai mare decât reprezentarea. Degeaba Consiliul Local Bistrița a votat de două ori împotriva tarifelor și de două ori împotriva caietului de sarcini pentru selectarea operatorului. Degeaba Primăria a dat în judecată Consiliul Județean pentru impunerea taxei suplimentare pentru neselectarea gunoaielor. Cetățenii Bistriței nu au drepturi, au doar obligația de a plăti oricât dispune ADI-ul și în condițiile stabilite de această structură. Așa s-a ajuns ca bistrițenii să plătească acum o taxă de două ori mai mare decât cetățenii capitalei și azi-mâine n-o să le ajungă salariile să plătească amenzile. 

Nici nu are rost să mai amintim că ADI Deșeuri nu are nici un fel de competențe în privința sancționării cetățenilor, potrivit legii serviciilor de salubrizare. Recenta ieșire în public e probabil o încercare de a se prezenta cu unghiuțele tăiate și batistuța curată în fața ministrului Mediului. Să mai bifăm ceva, să mai coafăm lucrurile, să le aducem din condei. Cu totul inutil! Lucrurile nu au cum să funcționeze. Este momentul să punem capăt acestei șarade. Concepția sistemului a fost proastă de la bun început, soluția tehnică depășită, proiectul a fost nepregătit corespunzător și ADI-ul este nefuncțional și acționează împotriva intereselor principalilor susținători ai sistemului, cetățenii municipiului. 

Nu suntem singuri în această situație, după Bistrița-Năsăud urmează dezastrele de la Bacău și Sibiu, care au implementat sisteme similare și unde, de asemenea, sistemele de colectare așa-zis ecologice finanțate din fonduri europene se prăbușesc și ele. Aceasta este realitatea zilei de 1 octombrie 2017. Iar cei responsabili ar face bine să ia act de ea și să acționeze, aplicând măsurile corective necesare. Nu cetățenilor, ci sistemului! Primul pas fiind readucerea serviciului de salubrizare sub autoritatea municipalității”.

7 comentarii

  • Eu ma conformez. Dar vreau curățenie in zona containerelor. Si sa nu mai vina cei care aduna sticle de plastic si cartoane sa scoată din ele si sa facă mizerie. Si dacă vreau sa îmi schimb mobila din casa sa pot da un telefon si sa vina sa ridice ei nu sa ma puna pe mine ca cetățean sa caut mașină si sa le duc la scară . dacă cu asta se ocupă atunci aa facă tot serviciul pana la capăt. Nu sunteți si alții de aceeași părere? Sau de ce nu implantează un sistem de colectare materiale reciclabile pe puncte sau vouchere de reducere? Așa ar fi mai eficient.

  • Foarte bine punctat. În plus, am un feeling că pentru a educa populația în ce privește colectarea selectivă nu ar ajunge un serial în 6 sezoane difuzat la ore de vârf cu intrare gratuită la cinema Dacia. Câți dintre bistrițeni au mai mult de un coș de gunoi în care aruncă tot, de la pampers la sticle de vin? Nici unul. Deci va puți orașul. Din nou. Cred că suntem singura țară din lume în care din cauza furtului fondurile europene în loc să ajute populația o bagă în rahat până în gât.

  • intrebarea pertinenta care se pune este urmatoarea:
    ce se intampla cu plasticul, sticla si hartia colectate? cum sunt apoi valorificate si unde se regasesc acei bani castigati? dupa metehnele celor care sunt la conducere in orice domeniu in tara asta, cel mai probabil in buzunarele unor smecheri.
    nu era mai simplu sa se faca o colectare a acestor deseuri prin instalarea unor automate in puncte cheie ale orasului in care fiecare sa depuna sticla, plasticul si hartia in schimbul unor sume modice, gen 50 de bani sticla, 25 de bani plasticul ? atunci cetateanul, care oricum nu are civilizatia si spiritul ecologic al celui din vest – care asa a fost crescut in spiritul respectului pentru natura, era motivat sa recicleze.
    oricum nu are cum sa aiba exemple de respect fata de natura, cei care ne conduc traseaza centuri ocolitoare prin padure, cosmetizeaza arborii si asa putini de capul lor fara aportul specialistilor, si atunci cum ar putea sa inteleaga importanta reciclarii?

    PS: tin minte, copil fiind, ce ma mai bucuram cand adunam zeci de lei din reciclare de sticle si borcane. atunci reciclarea era mai organizata ca acum, nu vedeai o sticla sau hartie aruncate aiurea.

  • Am văzut într-o vizită în SUA un fapt deosebit,care ar putea fi implementat și la noi : În imediata vecinătate a unui uriaș magazin,au fost instalate automate de primire a dozelor metalice și din plastic,iar la final,cetățeanul primește un bon valoric de la automatul respectiv,care este scăzut din cuantumul valoric al cumpărăturilor.Dar la noi se pot plăti doar popândăii vânători de amenzi decât să se treacă la un lucru util și bun .Suntem de râsul curcilor ! Treziți-vă,măi oameni,și faceți ce trebuie să faceți ( asta le sună tuturor, de la vlădică la opincă ).

  • 1. Foarte bine, sa se dea amenzi, sa invatam si noi sa fim civilizati. Ne place la Germanica de numa numa, dar cand sa respectam si noi niste reguli strambam din nas.
    2. ADI Deseuri sa spuna clar si raspicat, in fata clasei, daca ei sau Supercom separa deseurile alea pe care acum le aduna la gramada. Ca eu arunc selectiv, nici o problema, dar masina le aduna la gramada. Eu vreau sa stiu, le separa la ei eu ba, sa stiu cum procedez in continuare.
    3. Nu v-a placut cu Urbana. I-ati alungat, ca dupa aia sa aduceti pe Vitalia, forma de smenari din Ploiesti, din anturajul lui Sebastian Ghita. Apoi i-ati alungat si pe aia si ati adus o firma de la Bucuresti, din anturajul lui Ontanu/Oprea, firma de casa a PSD. Stiti ceva, domnilor din primarie si consiliu? Mereti in doba!!!

  • Credeam că Supercom face colectarea deșeurilor și nu cetățenii. Cel puțin așa scria mai demult pe facturile acestora. Azi, mâine, ADI Deșeuri ne va pune să și reciclăm deșeurile. Dacă nu le reciclăm noi ADI Deșeuri ne vor da amenzi. ADI Deșeuri e depășită de situație ți întotdeauna va fi pentru că acolo nu lucrează nici un specialist în deșeuri, reziduri, colectare, transport sau reciclare. Acolo sunt doar politicieni care încearcă să ”scoată cămașa” murdară acum când vor veni amenzile colosale de la UE pentru lipsa cantităților de reciclare la care România s-a angajat.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.