”Acum vin foarte puține deșeuri reciclabile, adică deșeuri colectate selectiv. Probabil un an – un an și un pic mai este până la umplerea celulei 1, dacă lucrurile merg în același ritm, însă poate că nu va fi așa. Volumul de reciclabile care vine este de 7-8% din ce s-a preconizat de către consultantul care a făcut proiectul, 7-8% din 14.000-15.000 de tone anual. Deci există o cantitate de 1.000-1.500 de tone pe an care vin colectate selectiv în loc de 14.000-15.000. Am identificat alături de Consiliul Județean soluții de optimizare a fluxului deșeurilor și de micșorare a cantității pe care o depozităm definitiv în rampă. Dacă toate lucrurile acestea vor fi realizate, și am încredere că așa va fi, lucrurile vor merge într-un trend la care nu vă gândiți, în sensul pozitiv. Vor fi niște utilaje care împreună alcătuiesc un flux, pentru ca deșeul pe care îl depozităm în rampă să fie cât mai mic. Este vorba de stația de tratare mecano-biologică, un ansamblu de utilaje în care intră deșeurile și ies într-o altă formă. O să vedem cum va fi finanțat acest proiect, noi avem o redevență pe care o achităm trimestrial. Aceasta se constituie în ceea ce se numește fondul de investiții și dezvoltare. Consiliul Județean, ca proprietare al rampei, poate să facă investiții și să dezvolte din acel fond pe care noi îl constituim. Nu mai vorbim de posibilitatea CJ de a obține finanțare pe diferite surse. Nu trebuie să ne tăiem craca, trebuie să găsim soluții de optimizare. Nu e strălucit, hai să îl facem funcțional”, a declarat Răzvan Trocan, administratorul SC Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deşeurilor SRL, firma care gestionează depozitul ecologic de la Tărpiu.
El a adăugat: ”În acest moment, SMID Tărpiu nu poate tria deșeurile, din deșeurile menajere nu poate face selectare a deșeurilor reciclabile. Intenționăm să facem acest lucru prin soluțiile pe care le-am expus, în parteneriat cu CJ. Până să intre în rampă, deșeurile trebuie să intre într-un flux care nu există și nu a existat niciodată. Hala aceasta de la depozit este o stație de sortare, în acea zonă intră doar cantitățile de deșeuri pe care operatorul de salubritate le aduce colectate selectiv, deci ea nu triază deșeurile menajere. Este adevărat că în deșeurile menajere se găsește destul material reciclabil , tocmai datorită faptului că nu se depune selectiv. Dar sunt deșeuri reciclabile aflate în imposibilitatea de a fi reciclat, deoarece sticlele sunt amestecate cu deșeuri menajare, umede. Principiul după care se face colectarea selectivă este următorul: deșeurile care pot fi reciclate, respectiv dozele de aluminiu, plastic, carton, sticlă, se colectează împreună, acesta este rolul stației de sortare, să sorteze deșeurile pe categorii, carton la carton, PET la PET. Noi gestionăm o infrastructură pusă la dispoziție de CJ, nu putem inventa apa caldă”.
Administratorul firmei care operează la Tărpiu a afirmat că ”Vitalia nu ar putea refuza intrarea în rampă a deșeurilor necolectate selectiv, însă ar putea refuza materializarea în scris a documentelor care privesc deșeurile colectate selectiv”.
Referitor la problemele apărute la depozit, el a precizat: ”Celula are două unghiuri de înclinație, este o cantitate de levigat sub nivelul generat de aceste deșeuri, pentru o celulă de această capacitate. Dacă celula ar fi cu fundul plan, ar fi 10 cm de levigat pe fundul celulei, practic nici n-ar trece de nivelul refuzului de ciur, ceea ce înseamnă că nivelul de levigat este mic. Nu am avut poluare aici, a fost o situație negenerată de exploatarea defectuoasă a depozitului, a fost o întâmplare, am primit o amndă, am plătit-o, dar nu am avut niciun fel de poluare. Dacă ar fi fost așa, recpercusiunile ar fi fost altele. Am fost amendați pentru că în acea zonă s-a decoperit un lichid despre care se presupunea că ar fi levigat, ulerior s-a constatat că nu era”.
El a adăugat că firma Vitalia, care colecta deșeurile înainte de Supercom, avea mașini cu brațe speciale pentru ridicarea deșeurilor din containerele semiîngropate, însă următorul operator nu a dorit achiziționarea lor pentru că nu se amortiza investiția, contractul fiind temporar și doar pe câte trei luni.
Deci, exista statie de sortare la Bistrita? Deseurile reciclabile colectate impreuna sunt sau nu sortate ulterior? Ca asta e marea nemultumire a oamenilor care recicleaza, pentru ca ei vad ca sunt colectate la gramada si asta ii demotiveaza.
Daca raspunsul la intrebarea de mai sus este da, atunci faceti bine si comunicati oamenilor lucrul asta, printr-un mesaj tiparit si afisat la pubelele de coilectare selectiva. Daca raspunsul este nu, atunci ce vreti domnilor? Va trebui sa raspundeti in fata autoritatilor, pentru ca Romania s-a angajat sa ajunga la un anumit grad de colectare selectiva in fata Uniunii Europene si riscam sa fim penalizati.
Sigur ca operatorul nu a dorit. De ce sa doreasca. Operatorul a dublat preturile cu voia ADI si face profit frumusel din care sponsorizeaza echipa de handbal ca sa fie toata lumea multumita. De ce sa se oboseasca. Si ADI sta pe coada. Pardon salarii si belfereala. Cum sa ceara neica nimeni operatorului sa care gunoaiele selectate, eventual inchiriind utilaje? Las ca-i bine si asa! Uite ca si la primadona asta de la mediu i-o placut. Pai nu? Daca operatorul e profitabil, noi ce sa ne mai batem capul.