Actualitate

”Autorităţile locale să dea tonul pentru achiziţionarea maşinilor electrice sau hibrid plug-in”

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a declarat că, anul acesta, prin Programul Rabla Plus, prin intermediul căruia statul a dat facilităţi de 10.000 de euro la cumpărarea unei maşini electrice şi 4500 de euro pentru cumpărarea unei maşini hidrib plug-in, s-au achiziţionat peste 500 astfel de autoturisme, pe lista de aşteptare fiind pentru încă atâtea.

„Noi preconizăm ca, prin Programul Rabla Plus să fie cumpărate peste 1000 de maşini electrice şi hibrid plug-in. Este un pionierat, un câştig mare acest program anul acesta. Prin eco-bonusul pe care l-am dat, de 10.000 de euro pentru achiziţionarea unei maşini 100% electrice, românii s-au dus şi şi-au depus documente ca să poată achiziţiona astfel de maşini. Cererea este destul de mare, dealerii nu au suficient de multe maşini în stoc, iar lista de aşteptare e destul de mare. Până acum s-au vândut 550 de maşini şi se aşteaptă, până la sfârşitul anului, să putem achiziţiona pentru parcul auto naţional, fie că sunt persoane fizice sau juridice, peste 1000 astfel de maşini”, a spus ministrul Graţiela Gavrilescu.

Ministrul a declarat că Programul Rabla este „cel mai longeviv program guvernamental din România”, luat ca exemplu de producători de autovehicule din Europa, mai precis de două companii din Germania.

„Prin modificarea legii privind Administrarea Fondului de Mediu îmi doresc ca împreună cu Ministerul de Finanţe să facem în aşa fel încât autorităţile publice locale şi centrale să fie cele care să dea tonul pentru achiziţionarea unor astfel de maşini electrice sau hibrid plug-in pentru că, în felul acesta, gradul de poluare va scădea în marile aglomerări urbane şi dăm un exemplu şi cetăţenilor, românilor. (…) Românii doresc tot ce este nou şi bun pentru ei ca familie, doresc să trăiască sănătos, iar Guvernul va avea grijă de asta”, a mai spus ministrul Mediului.

3 comentarii

  • Să transmită mesajul asta șefului Consiliul Județean că doar îi este subordonat politic.
    În loc să cumpere o limuzină cu 100 000 Euro, ar fi putut să meargă pe varianta electrică și plug-in.
    Ipocrizie fără limite.
    *Faceți VOI asta..dar noi facem invers*

    • Ieri, GM s-a angajat ca din 2023 toate mașinile să fie pe baterii electrice sau hidrogen(mai mari).
      Volvo s-a angajat din 2019.
      Volswagen 2030
      Daimler AG va oferi variante electrice la toate mașinile din 2022.
      Vine o revoluție.
      Pentru asta trebuie să ai infrastructură și evident electricitate.
      Potențial hidroelectric ar fi pentru România.
      Dar adaptarea infrastructurii…borne de reîncărcat rezidențiale..spații publice e departe încă. Alte țări au luat deja politici publice. Credite de impozit pentru vehiculele electrice(fără taxe) , obligativitatea instalațiilor electrice în casele noi care să permită instalarea bornelor de reîncărcare.
      Etc.
      Să nu menționăm proiecte de transport inovatoare gen Hyperloop
      În România?
      S-a distrus și ceea ce putea funcționa.
      Tramvaiele electrice..o amintire.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.